»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie

Nieuwsbrief mei 2016

 

Quincy Jones

Lezers, luisteraars,

“Muziek is de enige taal waarin je niet iets gemeens of sarcastisch kan zeggen.”

John Erskine (Amerikaans pedagoog, auteur en pianist 1879-1951)

 


Prijsvraag

Deze maand kunt u een cd winnen met Italiaanse duetten van Händel. Hiervoor moet u onze prijsvraag juist beantwoorden.

Prijsvraag vorige maand
De vraag van de maand april was: Met welke twee Franse kaassoorten kan je, met een beetje moeite, de familie Couperin in verbinding brengen? Het antwoord luidde Chaumes en Brie - want de familie Couperin stamt namelijk uit Chaumes-en-Brie. De winnaar van de Couperin-cd is: R. Meesters uit Rotterdam. Van harte gefeliciteerd!

De vraag van deze maand

De prijsvraag van mei luidt: Bij welke drie kardinalen stond Handel tijdens zijn periode in Italië in de gunst?  De cd die u kunt winnen is: Handel, ‘Italian Duets’, uitgevoerd door Gemma Bertagnolli & Susanne Rydén en Harmonices Mundi o.l.v. Claudio Astronio. [Brilliant Classics 94344]

Wat moet u doen?

De winnaar wordt ook per e-mail op de hoogte gesteld.

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende platenlabels. Zij stellen ons cd’s, dvd’s en concertkaarten ter beschikking.


All of Bach in ‘Concertzender Actueel’

Acht jonge musici (van 7 tot 16 jaar) spelen in ‘All of Bach’ de ‘Inventionen’ van Bach, die hij schreef als studiemateriaal voor zijn zoons. Op woensdag 27 april vertelde klaveciniste en initiatiefneemster Tineke Steenbrink tijdens het programma ‘Concertzender Actueel’ over het project.

“Bach schreef de ‘Inventionen’ als studiemateriaal voor zijn eigen zoons en voor zijn leerlingen”, licht artistiek leider van de Bachvereniging, Jos van Veldhoven, toe. “Voor ons dé reden om ditmaal getalenteerde kinderen de kans te geven. Omdat wij louter historische instrumenten gebruiken worden ze middels masterclasses en lessen begeleid om de stukken op klavecimbel uit te voeren.

“Slechts weinig kinderen die op hoog niveau Bach spelen hebben kennis kunnen maken met het klavecimbel, vandaar onze beslissing om ook pianisten uit te nodigen.” De Bachvereniging maakte de selectie samen met de klavecinisten Pieter-Jan Belder, Tineke Steenbrink, Siebe Henstra en Menno van Delft.

De Nederlandse Bachvereniging publiceert iedere vrijdag een nieuw werk van Bach gratis online in video en audio op http://allofbach.com

U kunt ‘Concertzender Actueel’ van 27 april hier terugluisteren: http://www.concertzender.nl/programmagids/?detail=84866&date=2016-04-27


De Concertzender presenteert: ‘Acoustic Roots’ in de Kargadoor

Op vrijdag 13 mei om 20:15 uur is de Engelse singer-songwriter Jono McCleery te gast in het programma ‘Acoustic Roots’. De opname vindt plaats in De Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht. U bent van harte welkom om deze opname bij te wonen.

Jono McCleery, een enigmatische en veelbelovende muzikant uit Zuid-Oost Londen, is zonder twijfel een van de snelst groeiende sterren in het Engelse singer-songwritercircuit. Zo toerde hij al met Gil Scott Heron, Bonobo, Fink, José Gonzales, Little Dragon, Jamie Woon en het Portico Quartet.

Luisteralbum
Jono begon met gitaarspelen op 18-jarige leeftijd, en leerde het vak in het Londense live-muziekcircuit. In 2008 verscheen zijn debuutalbum ‘Darkest Light’, dat gefinancierd werd met donaties van zijn fans. Een schitterend luisteralbum, dat invloeden kent van grootheden als Nick Drake, Bill Withers en Jeff Buckley.

Gitaarwerk
In 2011 bracht hij het album ‘There Is’ uit, met daarop onder andere het prachtige nummer ‘Fears’, waarin zijn elektrische gitaarwerk maar vooral zijn stem sterk doet denken aan het iconische album ‘Solid Air’ van John Martyn. Ook wordt hij wel vergeleken met Miles Davis en Massive Attack. In 2015 verschijnt zijn cd ‘Pagodes’, een intiem, persoonlijk en sterk poëtisch album, gevolgd door ‘Pagodes Live’ in 2016.
Jono zal solo optreden in een intiem akoestisch concert.
Kijk voor meer informatie op:
http://www.kargadoor.nl/utrecht/Agenda-podium/20161/week-191/Livemuziek-Jono-McCleery.html

De uitzending van dit programma is op vrijdag 20 mei van 21:00 – 22:00 uur.


‘De wereld van Jeroen Bosch’ in ‘Documento’

‘De wereld van Jeroen Bosch’ is een miniserie over Jheronimus Bosch en de tijd waarin hij leefde. In 2016 is het namelijk 500 jaar geleden dat deze vernieuwende schilder overleed.

In deze serie maken we een link van de wondere wereld van Jeroen Bosch naar de muziek die daarmee verbonden was. Hij was niet alleen een vernieuwend schilder, maar ook lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap; hij maakte werk voor Philips II en hij kreeg opdrachten van het hertogelijk hof in Brussel. We laten muziek horen die is gerelateerd aan deze drie locaties, zoals werken uit de ‘Bossche Koorboeken’ en van de Vlaamse polyfonisten.

In deel 1 op 23 mei richten we ons op de Illustre Vrouwe Broederschap waar Bosch lid van was en op een medebroeder daarvan: Petrus Alamire en diens prachtig verluchtigde handschriften in de Bossche Koorboeken en de ‘Chigi Codex’.

Deze serie is samengesteld door Beatrijs Vissers.

Uitzendingen:
De wereld van Jeroen Bosch deel 1: maandag 23 mei 2016, 19:00 – 20:00 uur
De wereld van Jeroen Bosch deel 2: maandag 30 mei 2016, 19:00 – 20:00 uur
De wereld van Jeroen Bosch deel 3: maandag 6 juni 2016, 19:00 – 20:00 uur


‘Geen dag zonder Bach’ met ‘Wohltemperierte Klavier’ door Geoffrey Madge

Van 16 mei t/m 10 juni 2016 staat ‘Geen dag zonder Bach’ in het teken van de opname die de Concertzender maakte van de uitvoering van het gehele ‘Wohltemperierte Klavier’ door pianist Geoffrey Madge.

Geoffrey Douglas Madge (ook programmamaker van ‘Madge-point’) speelde in twee edities van ‘De Kunst van het Luisteren’ op 20 december 2015 ‘Das Wohltemperierte Klavier I’, en op 24 januari 2016 ‘Das Wohltemperierte Klavier II’ in theater Korzo in Den Haag.

‘Das Wohltemperierte Klavier’ van Johann Sebastian Bach zou wel eens het meest toekomstbestendige werk ooit kunnen zijn. Deze muziek spreekt al eeuwenlang aan in alle facetten: zij is te voelen, te denken, te ervaren. In hun architectonische gelaagdheid blijven de tweemaal 24 preludes en fuga’s generatie op generatie boeien. Iedere pianostudent speelt ze.

‘Geen dag zonder Bach’ wordt samengesteld door Govert Jan Bach en gepresenteerd door Joop van Zijl.

Uitzendingen:
Das Wohltemperierte Klavier I: woensdag 18 t/m vrijdag 20 mei
Das Wohltemperierte Klavier II: maandag 30 mei t/m woensdag 1 juni
Van 13:00 tot 14:00 uur in ‘Geen dag zonder Bach’


volgende nieuwsbriefVolgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in juni.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.


Bedankt voor uw steunHelp ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of
» stort eenmalig
.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met
    Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

Concertgebouw

CZ partners

 

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Gemeente Utrecht Salto Prins Bernhard Cultuurfonds