»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie

Concertzender nieuwsbrief december '10

 


Beste lezer,

We hebben sinds deze editie een nieuwe rubriek, ‘Prijsvraag’, waarmee u een cd kunt winnen. Verder leest u over een nieuw Gregoriaans programma op onze zender en een 8 uur durende Solta a Franga-nacht op 31 december. In ‘Even voorstellen…’ maakt u kennis met Geert Maessen, de programmamaker van het nieuwe ‘Bonum est’. En dan hebben we ook nog een nieuw filmpje waarin we verschillende partijen in het land tonen hoe belangrijk en onmisbaar de Concertzender is. Scroll omlaag en bekijk ’m snel!
Veel leesplezier toegewenst.
En alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar. Tot 2011!

Hartelijke groet,
De Concertzender


Concertzenderfilm

Hoe zit de Concertzender nou eigenlijk in elkaar? Wie maken nou al die programma's? Wat is nou precies het belang van de Concertzender?

Deze en andere vragen worden beantwoord in de film die documentairemaker David de Jongh voor de Concertzender maakte. Aan de hand van commentaar van Nelleke van der Krogt (fervent Concertzender-luisteraar), oprichter Jan Wolff, saxofonist Yuri Honing, violiste Rosanne Philippens en tal van anderen krijgt u een uniek kijkje in de keuken van de Concertzender.

Vanzelfsprekend dient het filmpje ook andere doelen: meer naamsbekendheid en meer donateurs en sponsors. Momenteel draait de Concertzender geheel op giften en donaties. Om een stevigere basis te creëren hebben we er veel meer van nodig. Raakt u geïnspireerd en wilt u de Concertzender helpen? Steun ons dan, we hebben het hard nodig!

Er zijn drie versies, waarin de meest uitgebreide natuurlijk het leukst is. Daarin ook een historisch overzicht, meer muziekfragmenten en uitgebreidere commentaren.

Veel kijkplezier toegewenst!


Prijsvraag

In deze nieuwsbrief introduceren we een nieuwe rubriek: ‘Prijsvraag’. Weet u het antwoord op onderstaande vraag? Stuur ’m op en maak kans op een cd!

Wat kunt u winnen?

  • een cd met pianoconcerten 22 & 25 van W.A. Mozart
  • solist: David Fray
  • met het Philharmonia Orchestra o.l.v. Jaap van Zweden (Virgin Classics 6419640)

Wat moet u doen?

We mogen maar liefst 2 cd’s verloten onder de inzenders van het correcte antwoord. We maken de winnaar bekend:

  • 14 dagen na het verschijnen van deze nieuwsbrief
  • in een e-mail aan de 2 winnaars
  • via een nieuwsbericht op » onze website
  • in de volgende nieuwsbrief bij de volgende prijsvraag

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door de diverse platenlabels.
Zij stellen ons cd's, dvd's en concertkaarten ter beschikking.
Dit keer een bijdrage van Virgin Classics/EMI.


Solta a Franga-nacht

Op 31 december is er een speciale Solta a Franga-nacht bij de Concertzender. Tussen 23.00 en 07.00 uur swingend het nieuwe jaar in!

‘Solta a Franga’ is de Braziliaanse uitdrukking voor ‘laat je gaan’, of ‘ga uit je dak’. Letterlijk betekent het ‘laat de kip los’.
Het gelijknamige programma, dat iedere vrijdagnacht van 23.00 tot 00.00 uur te horen is, is een dj-mix met exotische grooves:

  • gypsy
  • afro
  • asian
  • latin
  • en meer

Verschillende dj’s stellen ombeurten het programma samen:


De dj’s uit het vaste team zullen hun favoriete nummers van 2010 naadloos aan elkaar smelten tot 1 groot feest.
Dus zet op oudejaarsavond de bubbels koud, de zoutjes klaar, de meubels aan de kant en uw radio of computer op de » Concertzender!


Tip van de redactie [1]: Van de kaart

Sinds september kent het programma ‘De Vorige Eeuw’ de serie ‘Perestrojka’, samengesteld door Arthur Olof. Perestrojka kent een veelluik, getiteld ‘Van de Kaart.’ Deze subserie is gewijd aan werk dat tot stand kwam rond de verbouwing (perestrojka) en ineenstorting (’destroyka’) van het communisme in Oost-Europa.

In het historische jaar 1989 viel de Berlijnse muur (zie afbeelding) en leidde ‘die Wende’ tot de hereniging van Oost- en West-Duitsland. » Maandagavond 20 december hoort u van 22.00 tot 23.00 uur de 3e uitzending van ‘Van de kaart’, de serie binnen Perestrojka.
Luister naar muziek van componisten uit landen die van de kaart van Europa verdwenen, uitgevoerd in een stad die niet meer bestaat.
U hoort registraties van het Derde Internationale Muziekfestival ‘voor humanisme, vrede en vriendschap tussen de volken’ van mei 1988 in Leningrad.
De volgende componisten komen aan bod:

  • Rodjon Sjtsjedrin: muziek voor strijkers, 2 hobo’s, 2 hoorns en celesta uit de balletmuziek bij ‘De dame met het hondje’
  • graaf Andrej Volkonski: ‘Was noch lebt...’ op gedichten van Johannes Bobrowski, een Duitse dichter in Russische krijgsgevangenschap in Kaliningrad, aan de oevers van de Memel
  • Siegfried Matthus (1934): ‘Het woud’ - concert voor pauken en orkest uit 1984

» beluister eerdere afleveringen van Perestrojka


Tip van de redactie [2]: oude muziek
In december bevatten Documento en Nuove Musiche weer interessante items, zo tipt coördinator Irene Stolp.
Documento van zondag 5 december, 15.00-16.00 uur, staat in het teken van de kleinste telg van de viola da gambafamilie: de pardessus de viole (zie afbeelding). Barokcomponist Pierre Hugard heeft speciaal voor dit instrument bijzondere suites geschreven.

» bekijk de programmagids voor meer info over deze Documento met de pardessus de viole

» bekijk de website voor meer interessante programma’s van de afdeling oude muziek


Tip van de redactie [3]: kerstconcerten

Irene Stolp, eindredacteur oude muziek, tipt 2 kerstconcerten in december.

Een Spaanse Kerst, renaissancemuziek uit de cancionero's, door So el Enzina met sopraan Luciana Cueto:

  • zondag 12 december
  • 15.30 uur
  • Ambachts- en Baljuwhuis, Voorschoten

Zachow, de meester uit Halle. Kerstcantates van Zachow (zie afbeelding), de leraar van Händel. Door Accademia Amsterdam o.l.v. Ludger Remy met sopraan Constanze Bakkes:

  • donderdag 16 december
  • 20.15 uur
  • Paleiskerk, Den Haag

» reserveer kaarten voor 1 of beide concerten


Tip van de redactie [4]: nieuw programma ‘Bonum est’

Sinds 14 november is elke zondag van 17.00 tot 18.00 uur een nieuw Gregoriaans programma te horen: Bonum est.

De samensteller is Geert Maessen. Maak kennis met hem in ‘Even voorstellen…’.

» bekijk het promofilmpje


Even voorstellen…
Geert Maessen, braillemuziektranscribent

“Ik ben braillemuziektranscribent. Op aanvraag zet ik partituren om naar muziek-
schrift voor blinde musici.
Deels vindt dit transcriptiewerk plaats door met 6 toetsen en de spatiebalk volgens internationale afspraken detail voor detail uit de zwartdrukpartituur om te zetten in braille, wat zeer arbeidsintensief is.
Deels gebeurt het ook door bladmuziek te scannen en via Finale automatisch om te zetten in braille. Dit gaat eigenlijk alleen foutloos met instrumentale muziek van Bach.
En ik transcribeer ook door oud braillebezit te scannen en te digitaliseren.
Als er geen muziekopdrachten zijn, maak ik reliëftekeningen, veelal grafieken en schema's uit studieboeken die in braille moeten worden omgezet.”

Gregoriaans
“Ik ben vooral actief op het gebied van gregoriaanse muziek. Ik leid 2 kleine ensembles (mannen en vrouwen) die samen met andere musici maandelijks uitvoeringen geven in de Amsterdamse Obrechtkerk en elders.
Daarnaast maak ik reconstructies van gregoriaanse gezangen op grond van de oudste (10e-eeuwse) handschriften. Die schrijf ik uit in een zelfontworpen muziekschrift dat op een vanzelfsprekende manier het meeste recht doet aan de 10e-eeuwse bronnen, die zonder verdere hulp voor de moderne musicus onleesbaar zijn.
Verder publiceer ik over het gregoriaans en geef ik incidenteel lezingen, ook voor wetenschappelijk gehoor. Wat mij vooral fascineert, is het raakvlak tussen de 10e-eeuwse praktijk en mondelinge tradities; tradities zoals die bijvoorbeeld in de islam en het hindoeïsme nog steeds bestaan.”

Verdiepen in repertoire en uitvoeringspraktijk
“Het leek me een leuke uitdaging om me wat meer te verdiepen in de verschillende opnamen die er van het repertoire bestaan. Daarom ben ik voor de Concertzender gaan werken. Ik ken natuurlijk wel het één en ander en heb zelf ook bepaalde opvattingen, maar echt naar anderen luisteren komt er vaak toch niet van.
Daarnaast wil ik de luisteraar graag kennis laten maken met wat er allemaal nog meer is in de wereld van het gregoriaans, behalve de monniken van Solesmes en Silos.”

Eigen uitvoeringen bij Concertzender
“Ik had eens een gesprek met mijn voorganger, Thomas Op de Coul, om wat vaker uitvoeringen van mijn ensemble te laten horen in zijn programma. In die uitvoeringen werk ik meestal samen met musici van heel verschillend pluimage. Een soort ‘fusion’ die je verder in Nederland niet tegenkomt, maar die toch bijzonder interessant is, vind ik.
Een jaar geleden hield Thomas op met zijn programma. Hij heeft mij toen voorgesteld als opvolger. Er ging nog een half jaar overheen, omdat ik het te druk had met de voorbereidingen van lezingen in de Verenigde Staten en een concert samen met een rabbijn en een imam voor het Nederlands Gregoriaans Festival.”

Bonum est
“Maar nu is het zover. Zondag 14 november was de 1e aflevering te horen van mijn programma ‘Bonum est’. Een maand daarvoor begon ik met het samenstellen van de 1e afleveringen:

  • veel luisteren en keuren
  • andere geschikte opnamen zoeken
  • nieuwe programma’s bedenken”

Klavecimbels bouwen
“Het langst waar ik het vóór het brailletranscriptiewerk ergens heb uitgehouden, is 10 jaar. Dat was als assistent bij een klavecimbelbouwer. Hij werkte in feite precies zoals in de bloeitijd van de klavecimbelbouw (Ruckers in Antwerpen): zonder elektrische apparaten. Mijn taken:

  • snaren draaien
  • toetsen lijmen
  • taps toelopende spijkertjes maken
  • rozetten figuurzagen
  • exotisch hout in een houtopslag verslepen

Ik vond het vooral heel inspirerend om in die ambachtelijke wereld te mogen werken.”


Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in januari. Alvast fijne feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar toegewenst!

 


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of stort eenmalig

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag, krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail

 

 

Concertzender websitesend e-mail