»Deze e-mail bevat afbeeldingen, als u deze niet kunt zien, bekijk dan de online versie

Nieuwsbrief maart '13

 

Winterblues

Bestaat er een muzikaal medicijn tegen die mentale dip, beter bekend als winterdepressie? Iets waardoor je de koude, sombere en naargeestig lange dagen kunt vergeten en waaruit je moed en energie kunt putten?

Tja, als muziek “ the healing force of the universe” is, dan biedt de Concertzender 24 uur per dag uitkomst. Folk, jazz, klassiek, world, indie, … keuze ten overvloede.

Vooruit, gooi wat blokken in de haard of zet de cv wat hoger, kruip in een gerieflijke zetel, schenk een prettig drankje in en laat de muziek over u heenkomen. Laat uw oor en hart behagen en onderga de weldadige werking van al die mooie klanken.

De Concertzender: een goedkoper medicijn bestaat niet!


Vredenburg-actie: het Noord Nederlands Orkest speelt Prokofjev en Sjostakovitsj met violist Charlie Siem

Deze maand hebben we weer een speciale Vredenburg-actie voor de nieuwsbrieflezers van de concertzender. Vredenburg biedt u korting op het concert van het Noord Nederlands Orkest.

Zondag 17 maart speelt het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Stefan Asbury een programma dat draait om Prokofjev en Sjostakovitsj. Voor liefhebbers van 20e-eeuwse Russische muziek een mooi vooruitzicht. Eén van de composities die u deze middag hoort, is Prokofjevs Tweede Vioolconcert met Charlie Siem als solist (zie foto).

Daarnaast staat de Vijfde Symfonie van Sjostakovitsj op het programma. Deze compositie is een vorm van theater vol dubbele bodems en boodschappen.

» lees meer


Even voorstellen…
Carolien Cleiren – programmamaker/eindredacteur Wereldmuziek

Carolien Cleiren (zie foto) is programmamaker en eindredacteur wereldmuziek en sinds 2005 werkzaam bij de Concertzender. Begonnen als archivaris van nieuwe cd’s, maakte ze een jaar later al het programma ‘Nieuw verschenen’. “Kort daarna werd ik programmamaker van Mariama, ons Afrikaanse muziekprogramma. In 2010 ben ik eindredacteur wereldmuziek geworden”.

Toeval  
“Ik ontdekte de Concertzender bij toeval, toen die nog analoog te beluisteren was. Op zondagochtend was het programma ‘ De gehoorde stilte’ te horen, waarin een nummer van de Iraanse zangeres Azam Ali gedraaid werd. Ik wilde meer weten en ging naar de website om de speellijst te bekijken. Behalve de muziekinformatie zag ik ook dat er vrijwilligers werden gezocht. Ik heb contact opgenomen met de toenmalige eindredacteur van de wereldmuziek en zo ben ik ‘binnengekomen’.

» lees meer


Cd van de maand:
wereldlijke & religieuze werken van Poulenc

Vrijdag 16 februari overleed koordirigent en zang pedagoog Eric Ericson (zie foto) op 94- jarige leeftijd. Deze Zweedse musicus werd geroemd om de bevlogen manier waarop hij a capella- ensembles begeleidde en op een hoger peil bracht. Behalve in Zweden, waar hij decennia lang zijn eigen radiokamerkoor leidde, vervulde hij ook talloze gastdirigentschappen in het buitenland.

Ericson was in Nederland een graag geziene gast. Hij maakte in 1980 met het Nederlands Kamerkoor (NKK) zijn debuut tijdens het Holland Festival. Er volgden meer optredens en zo ontstond een jarenlange, vruchtbare verbintenis en zelfs een tournee naar Israël in 1993.

» lees meer


Met 50% korting naar bijzonder concert van Amsterdam
Baroque Orchestra & Choir in Het Concertgebouw

Donderdag 7 maart kunt u in de Grote Zaal van het Concertgebouw getuige zijn van een uniek Telemann-programma, getiteld ‘Catastrofe’, gebracht door Ton Koopman (zie foto) en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. Het concert begint om 20.15 uur. Als abonnee van de Concertzender-nieuwsbrief, kunt u hierbij zijn voor de helft van de prijs!

Telemann is beroemd, maar dat kunnen we niet zeggen van al zijn composities. Vanavond bestaat het programma uit allemaal onbekende werken: de Donnerode en 2 cantates, beide wereldpremières.

18e-eeuws benefietconcert
De Donnerode is gecomponeerd voor het allereerste benefietconcert ter wereld in 1756. Een jaar eerder werd heel Europa getroffen door een aardbeving met tsunami met een score van 9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in Lissabon, maar Portugal was niet het enige getroffen land. Na deze catastrofe was geld hard nodig voor de wederopbouw.

» lees meer


Buxtehude’s meesterwerk ‘Membra Jesu Nostri’ in L'Esprit Baroque

Bijna 30 jaar na de eerste opname van Buxtehude’s meesterwerk ’Membra Jesu Nostri’ komt Ton Koopman met zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir met een nieuwe opname. Deze 7-delige cantate cyclus dankt zijn ontstaan aan de vriendschap tussen Dieterich Buxtehude en de Zweedse organist en Kapellmeister Gustav Düben. Zondag 17 maart (15.00 uur) is het werk te horen in L’Esprit Baroque.

Buxtehude draagt het werk ook op aan Düben, wiens vader nog bij Sweelinck heeft gestudeerd. Bovendien bevinden de meeste werken van Buxtehude zich in de muziekcollectie van Düben. Op het Latijnse titelblad van de cantate cyclus staat ‘Membra Jesu Nostri Patientis Sanctissimi’, wat betekent: ‘ De heiligste lichaamsdelen van onze lijdende Jezus’ . Dit 7-delige geestelijke werk is niet liturgisch, maar gebaseerd op lyrische poëzie van een middeleeuwse mysticus. Het zou hierbij om St. Bernard de Clairvaux kunnen gaan, of  - nog waarschijnlijker - Arnulf van Leeuwen.

» lees meer


Prijsvraag

Deze maand een prijsvraag over de cd ‘The Sea’ met liederen van Fauré, Schubert en Debussy, gezongen door bariton Henk Neven en begeleid door pianist Hans Eijsackers.

De prijsvraag is: Wie produceerde de cd ‘The Sea’ ?

Wat kunt u winnen?
Als u het juiste antwoord opstuurt, kunt u de cd ‘The Sea’ winnen van bariton Henk Neven .

Wat moet u doen?

We verloten de prijs onder de inzenders van het correcte antwoord. We maken 14 dagen na het verschijnen van deze nieuwsbrief de winnaar bekend:

  • in een e-mail aan de winnaar
  • via een nieuwsbericht op » onze website
  • in de volgende nieuwsbrief bij de volgende prijsvraag

Winnaar vorige prijsvraag

  • De vorige prijsvraag was: ‘Hoe startte Christianne Stotijn haar carrière?’  Het juiste antwoord was: ‘Als violiste.’  De winnaar is Walter Verbraeken uit België. De cd van Christianne Stotijn is naar hem onderweg.

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende platenlabels. Zij stellen ons cd’s, dvd’s en concertkaarten ter beschikking. Deze cd wordt ter beschikking gesteld door Onyx & de vereniging Klassieke Zaken.


Vacature technicus nieuwsbrief

Voor onze nieuwsbrief zoeken we iemand die tekstbestanden wil omzetten in webpagina’s met onze huisstijl. Die pagina’s zijn de basis van onze Nederlandse en Engelse nieuwsbrieven

Ben je handig met html, lijkt het je leuk om als vrijwilliger voor Concertzender te werken en heb je per maand een paar uur over? Word dan lid van onze nieuwsbriefredactie.

Voor meer informatie kan je via e-mail contact opnemen met »directeur Sem de Jongh.

Wil je zelf niet, maar weet je iemand die ons team zou willen en kunnen versterken? Stuur dit bericht dan gerust door.

Alvast bedankt!


Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt in april.

Houd intussen ook » onze website in de gaten voor actueel nieuws.


Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?
» meld u dan nu aan als donateur of » stort eenmalig. De Concertzender heeft de ANBI-status, dus dat is fiscaal aantrekkelijk doneren.

Doneert u 25 euro of meer, dan ontvangt u een cd met opnamen uit de Toonzaal.

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?
» meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail