Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

World of Jazz logo

Nieuwsbrief juni 2024Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

De Concertzender in juni: Grensverleggende muziek en dat wordt opgemerkt!

Concertzender parelWe vieren dit jaar al volop ons jubileum en misschien komt daar nog een extra feestje bij: we zijn genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon!

Een groot eerbetoon aan onze programmamakers en alle vrijwilligers die maken dat er muziek uit alle windstreken en tijden klinkt op de digitale radio. En natuurlijk aan onze luisteraars die trouw luisteren en met hun donaties de Concertzender al die jaren in de lucht houden!

Ook in juni kun je weer pareltjes ontdekken van muzikanten en componisten die de grenzen hebben opgezocht. Die muzikale reis gaat nog wel even door, als het aan ons ligt.

 

Donderdag 13 juni

Thema: Algemeen

 

 

Zilveren ReissmicrofoonGenomineerd!

Hoera, de Concertzender is genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon!

Deze prestigieuze Nederlandse radioprijs wordt sinds 1966 uitgereikt en is genoemd naar Eugen Reisz, die in 1924 microfoons zo verbeterde dat professionals bij de radio deze radiomicrofoon in gebruik namen.

Dit jaar is de Concertzender een van de drie genomineerden. De jury heeft onze missie gezien en gehoord: “Juist omdat de Concertzender zoveel moois laat horen waar andere media – publiek of commercieel – geen ruimte aan bieden, is en blijft de Concertzender van groot cultureel belang.” En dat maakt ons enorm trots!

De winnaar wordt op 13 juni bekendgemaakt.

Lees meer

 

 

Dinsdag 4 juni

Thema: Klassiek

 

 

Verjaardagsfeest in De Wandeling

“Wat is een verjaardagsfeest zonder champagne?”, vond Johan Strauss. Je hoort in een speciale verjaardagseditie van De Wandeling dan ook vele champagnekurken knallen.

champagne en sterretjesProgrammamaker Thijs Bonger is losjes gaan associëren rond het thema verjaardag. Een feestelijk reisje, kriskras door de muziekgeschiedenis, niet gehinderd door enige vorm van chronologie. Met vaak beeldende en/of geestige muziek in allerlei genres. Zo hoor je Happy Birthday in vele variaties en laat Stravinsky een muzikaal vuurwerk afgaan. En tellen we de knallende kurken in Strauss’ Polka.

Luister: De Wandeling, dinsdag 4 juni, 19:00 - 20:00 uur.

Er zijn meer programma’s te beluisteren die speciaal voor ons jubileum zijn gemaakt. Luister bijvoorbeeld naar de drie Thema-uitzendingen gericht op de topprestaties van CZ Hollandia. Oftewel de fraaiste hoogstandjes uit de catalogus van de Nederlandse hedendaagse muziek.

Luister: Thema - CZ Hollandia (deel 1), uitgezonden op woensdag 24 april.

Luister: Thema - CZ Hollandia (deel 2), uitgezonden op woensdag 22 mei.

Deel 3 wordt op woensdag 26 juni uitgezonden.

 

Woensdag 12 juni

Thema: Hedendaags

 

Anders luisteren

Pauline OliverosBij ‘immersive listening’, dat onderdompelend luisteren betekent, gaat de luisteraar zo op in de klanken dat hij alles om zich heen vergeet.

Muziek die zich hier goed voor leent, is het werk van de Amerikaanse componist Pauline Oliveros. In 1988 maakte zij opnamen in een diep ondergronds waterreservoir, een ruimte met een enorme nagalm. Samen met trombonist Stuart Dempster en vocalist en electronicus Peter Ward legde ze een aantal stukken vast voor een album dat ze half grappend Deep Listening noemde.

Een goede mogelijkheid tot Immersive Listening is ook Stimmung van Karlheinz Stockhausen, een werk voor zes onbegeleide stemmen, waarin hij de klankmogelijkheden verkent van het boventoonspectrum van de toon Bes. Stimmung was een van de stukken die van diepgaande invloed waren op de Franse spectralisten die vanaf de jaren zeventig zeer in trek waren. Ook in het spectralisme gaat het in hoofdzaak om een spel met boventonen. De bijbehorende muziek leent zich zeer goed voor ‘immersive listening’.

Luister: Thema, woensdag 12 juni 20:00 - 22:00 uur.

 

Zaterdag 15 juni

Thema: Jazz

 

 

Thrilling Vibes

In House of Hard Bop staat de tweede aflevering met het verhaal over vibrafonist Bobby Hutcherson gepland. Hij was in de jaren ’60 een van de jazzmuzikanten die, opgegroeid met, en ín de bebop, de muzikale grenzen ging verleggen.

Bobby HutchersonTraditionele vormen als de 12-matige blues, en de song form (bijvoorbeeld AABA), werden niet langer als vanzelfsprekend overgenomen. In het gebied ‘toonhoogte-organisatie’ - denk aan majeur/mineur - en de daaruit voortvloeiende akkoorden, dienden zich andere mogelijkheden aan. Elektronica verbreedde het klankkleurenpalet met (bas)gitaar, elektrische piano en synthesizer. En waarom zou je van begin tot eind één vast tempo moeten aanhouden? Van die dingen.

Bobby Hutcherson nam in de jaren ’60 voor Blue Note Records enkele platen op in een kwintetbezetting, met tenorist Harold Land als co-leader. De ingeslagen avant-garde route klinkt niet als zoekend/experimenteel, maar komt over als helder en doordacht. Luister. Al luisterend frons je de wenkbrauwen? Blijf luisteren!

Luister: House of Hard Bop - Thrilling Vibes (aflevering 2), zaterdag 15 juni, 17:00 - 18:00 uur.

Luister: House of Hard Bop - Thrilling Vibes (aflevering 1), uitgezonden op zaterdag 18 mei.

Lees: het Nieuwsbericht over Thrilling Vibes (aflevering 1).

 

Zondag 9 juni

Thema: Oude muziek

 

 

Korting op Hohe Messe door Herreweghe in het Concertgebouw

Concertgebouw AmsterdamBach’s Hohe Messe: het is een monument in de klassieke muziek (en volgens Bach zelfs zijn meest complete werk). Het was onlangs nog te horen in Geen dag zonder Bach.

Op zondagmiddag 9 juni om 15:00 uur wordt dit meesterwerk live uitgevoerd door het wereldberoemde Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe in het prachtige Concertgebouw in Amsterdam. Als solisten horen we o.a. Dorothee Mields, Hana Blazíková en Alex Potter.

Lezers van onze nieuwsbrief krijgen korting op dit eenmalige concert! De aanbieding geldt voor € 15,- korting op rang 1 en rang 1+ of € 5,- korting op rang 2.

Klik hier om met korting te reserveren voor de Hohe Messe.

 

Vrijdag 31 mei t/m zondag 2 juni

Advertorial

 

 

Festival Dag in de BrandingDe zeventigste editie van het festival Dag in de Branding

Bezoek van 31 mei tot en met 2 juni Festival Dag in de Branding. De uitreiking van de Willem Pijper Prijs staat deze zeventigste editie van het festival centraal.

Componisten Cecilia Arditto en Trevor Grahl krijgen de compositieprijs van de Gemeente Den Haag in Amare uitgereikt door wethouder Saskia Bruines. Op het festival ontdek je de nieuwste muziek in drie dagen op verschillende locaties in Den Haag en in het Orgelpark Amsterdam.

Bekijk hier het programma

 

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

Concertzender op Sociale Media

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Louise van Heerebeek
Silvie Hermsen
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

appbanner

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind juni / begin juli.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draag je de Concertzender een warm hart toe en ben je nog geen donateur?

Meld je dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Ben je al donateur, maar heb je vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld je kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

YouTube Instagram Facebook Twitter (X) LinkedIn