Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief oktober 2023Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

De Concertzender in oktober: veel moois en een nieuwe Jazz-Wereldmuziekzender

trompetMisschien is het u niet ontgaan: De Concertzender kreeg aandacht in de NRC op 5 september. Waarom? Omdat we het ambitieuze plan hebben opgevat om begin 2024 een heuse Jazz-Wereldmuziekzender te starten onder de naam World of Jazz.

Hier zal 24 uur per dag de beste jazz en wereldmuziek te horen zijn. Deze nieuwe zender zal ook een podium bieden aan jonge musici, door concertopnamen uit heel Nederland uit te zenden. World of Jazz gaat hierbij nauw samenwerken met de Nederlandse jazz- en wereldmuzieksector: musici, podia, festivals en conservatoria. Klik hier voor meer info.

Verder in de maand oktober weer erg veel moois van onze programmamakers, zoals bijvoorbeeld Re:Light - internationale klankkunstprojecten met veel 'field recordings' van alledaagse geluiden, of De Pianoconversaties, een serie bijzondere gesprekken met vooraanstaande pianisten door Co de Kloet met niemand minder dan Ralph van Raat als eerste gast.

Ook start er een serie over György Ligeti, die 100 jaar geleden werd geboren en is er aandacht voor de 70e sterfdag van Kathleen Ferrier, een van 's werelds grootste zangeressen. In Concertzender Live tenslotte, kunt u gaan luisteren naar concertopnamen met authentieke uitvoeringen van Oude Muziek, die tot stand zijn gekomen dankzij onze samenwerking met de Groningse concertorganisatie Musica Antiqua Nova.

 

Donderdag 12 oktober

Thema: Hedendaags | Crosslinks

 

 

Resoneren met Re:Light

Re:Light is een programma waar internationale klankkunstprojecten de kans krijgen zich te presenteren. Vanaf 12 oktober schijnt het licht zes afleveringen lang op Prone to Resonance, een veldopnameproject van onze programmamaker Harrold Roeland, bekend van Sensenta op de zondagavond.

Re:LightHet Prone To Resonance Field Recording Project -zoals het voluit heet- draait om het vastleggen van dagelijkse geluiden voor de toekomst. Elke dag wordt ergens buiten de deur een opname gemaakt, om die op het eind van de maand samen te voegen tot een collage. Uit deze collage komt ook nieuwe muziek voort.

In de komende serie gaan we het geluid van heel 2023 door. De eerste aflevering behandelt Januari en Februari, de tweede Maart en April, enzovoorts. We horen seizoenen komen en gaan, zwoegende treinwielen, regen en wind, passerende dweilorkesten en Extinction Rebellion demonstraties. En zo nog veel meer. Een viering van het luisterend oor.

Luister: De eerste aflevering in de Prone To Resonance serie in Re:Light, donderdag 12 oktober, 23:00 - 24:00 uur.

 

Zaterdagen 7 en 14 oktober

Thema: Jazz

 

 

Een nieuwe serie in Co Live! bij de Concertzender: De Pianoconversaties

Vanaf 14 oktober in Co Live!: unieke gesprekken met toonaangevende pianisten. (Aflevering 1: Ralph van Raat) De interviews die Co de Kloet al ruim veertig jaar maakt zijn eigenlijk geen interviews maar eerder gesprekken. Ralph van RaatDat is een lijn die hij altijd volgt en die zowel geoefende/befaamde als beginnende musici duidelijk op hun gemak stelt.

Om dieper in te gaan op de opvattingen, gedachtenspinsels en de persoon van de musicus en om eens een andere vorm van gesprekken en muziek te presenteren, bedacht Co De Pianoconversaties. Achter de piano werkt het brein van de gesprekspartner anders.

Een uur lang praten en spelen achter en naast de piano. Gezeten in de huiskamer van Co achter een met historie geladen Steinway speelt en praat Ralph van Raat met Co. De piano wordt gebruikt voor muzikale illustraties, vaste muzikale items en aan het eind een improvisatie/compositie van de gast.

Luister: de eerste aflevering van De Pianoconversaties in Co Live!, zaterdag 14 oktober: 21:00 - 22:00 uur.

Een week eerder op zaterdag 7 oktober in Co Live! een special rond het komende Dutch Double Bass Festival: Co in gesprek met bassist/programmeur James Oesi

Luister: een special rond het Dutch Double Bass Festival in Co Live!, zaterdag 7 oktober: 21:00 - 22:00 uur.

 

Zaterdag 28 oktober

Thema: Jazz

 

 

Freddie WebsterFreddie Webster had het mooiste geluid

“Freddie Webster had vermoedelijk het beste trompetgeluid sinds de uitvinding van het instrument,” aldus Dizzy Gillespie in zijn biografie To Be, or not... to Bop. Ook Miles Davis was diep onder de indruk van 'Webs': toen die eerste in 1945 naar New York verhuisde trok hij in bij het trompetfenomeen.

Zaterdag 28 oktober staat Webster centraal in Het Grote Geluid. Dat Freddie Webster (1916-1947) inmiddels zo goed als vergeten is zal te maken hebben met het gegeven dat hij nauwelijks solo's op de plaat heeft gezet. Webster bezat een uitzonderlijk krachtig geluid, dat nochtans afgerond was als een kiezel in een rivier.

Het verhaal gaat dat hij vóór een solo aan een pochet placht te ruiken waar hij wat eau de cologne op had gesprenkeld, “om in de stemming te komen.” In dit Grote Geluid aandacht voor een van de meest onderschatte trompettisten van de jazz, te horen bij de big bands van Earl Hines, Lucky Millinder, Jimmie Lunceford en Sabby Lewis.

Luister: Het Grote geluid, zaterdag 28 oktober, 17:00 - 18:00 uur.

 

Woensdag 11 oktober

Thema: Klassiek

 

 

György Ligeti in De Vorige Eeuw

Het programma De Vorige Eeuw besteedt de komende tijd een keer per maand aandacht aan een van de grootste naoorlogse componisten, die honderd jaar geleden werd geboren: György Ligeti.

György LigetiLigeti’s muziek is heel modern en vernieuwend, maar raakt toch ook altijd een snaar. Het kan opwindend zijn, ontroerend, grappig, of betoverend. En soms allemaal tegelijk. U hoort het iedere tweede woensdag van de maand, ‘s avonds om 7 uur bij de Concertzender.

De eerste aflevering, op 11 oktober, gaat over zijn vroege werken, toen hij nog in Hongarije woonde. Zijn muziek werd toen vaak vergeleken met die van zijn landgenoot Béla Bartók. De tweede aflevering is getiteld Vreemde geluiden. Daarin klinken onder andere enkele elektronische composities die Ligeti maakte toen hij net Hongarije ontvlucht was.

Maar ook hoort u dan bijvoorbeeld zijn beroemde - of beruchte - Poème Symphonique voor 100 metronomen. Er zal ook een hele aflevering gewijd zijn aan de composities van Ligeti die regisseur Stanley Kubrick gebruikte voor zijn films. Het bekendste voorbeeld daarvan is 2001: A Space Odyssey.

Luister: De Vorige Eeuw, woensdag 11 oktober, 19:00 - 20:00 uur.

 

Zondag 8 oktober

Thema: Klassiek

 

 

Kathleen FerrierKathleen Ferrier: een van ’s werelds grootste zangeressen!

Op 8 oktober is het precies 70 jaar geleden dat de alt Kathleen Ferrier in een Londens ziekenhuis overleed aan de gevolgen van borstkanker. Heel kort na, wat zou blijken haar laatste optreden te zijn geweest, een uitvoering in Covent Garden van Gluck’s Orfeo ed Euridice.

Kathleen Ferrier was (en is nog steeds) een van 's werelds grootste zangeressen. Haar aantrekkingskracht overstijgt alle leeftijden en schijnbaar alle generaties, misschien wel meer dan welke andere zangeres dan ook. Ze stierf 70 jaar geleden, maar ze wordt nog steeds herinnerd en haar stem wordt nog steeds gehoord en geliefd door miljoenen over de hele wereld.

In het Concertzender liederenprogramma Die Sanck een Liedt, op 8 oktober om 11 uur, brengt bariton Evert Jan Nagtegaal een 'Tribute to Kathleen Ferrier' en laat hij een aantal van haar mooiste opnamen horen.

Luister: Die Sanck een Liedt, zondag 8 oktober, 11:00 - 12:00 uur.

 

Zondag 15 t/m zaterdag 22 oktober

Thema: Hedendaags

 

 

Festival Dag in de Branding / Lera Auerbach Festival

Lera AuerbachFestival Dag in de Branding presenteert het Lera Auerbach Festival van 15 t/m 22 oktober. We kijken er enorm naar uit om deze veelzijdige artiest te ontmoeten en om Den Haag en heel Nederland kennis te laten maken met haar werk.

We kunnen blijven herhalen hoe bijzonder we dit vinden, maar het leek ons leuk om onze partners dit keer aan het woord te laten. In deze video vertellen Sven Arne Tepl van het Residentie Orkest, Tido Visser van het Nederlands Kamerkoor, Vera Kooper van het Delta Pianotrio, Saskia Lankhoorn van Ensemble Klang en Emlyn Stam van het New European Ensemble over hun fascinatie met Lera Auerbach.

Voor meer informatie, het volledige programma en kaarten, kijk op de website van Festival Dag in de Branding.

 

Vrijdag 27 oktober

Thema: Oude Muziek

 

 

Musica Antiqua NovaSamenwerking met Musica Antiqua Nova

In Concertzender Live van vrijdag 27 oktober horen we een concertopname van de Groningse concertorganisatie Musica Antiqua Nova. Hiermee is onlangs een samenwerking tot stand gekomen: de opnamen ervan kunnen worden uitgezonden via de Concertzender.

Musica Antiqua Nova is in 1987 opgericht, en richt zich op oude muziek in authentieke, historisch geïnformeerde uitvoeringen. Sindsdien zijn er meer dan 340 concerten gegeven, waarvan het overgrote deel in de stad Groningen.

Ook jonge veelbelovende musici krijgen een podium bij Musica Antiqua Nova. Zoals bij het concert 'Klaviertalenten van het Prins Claus Conservatorium', waarvan we de opname horen. Vier getalenteerde studenten spelen op klavecimbel, orgel en fortepiano een zeer gevarieerd programma met werken van o.a. Bach, Merula en Beethoven.

Luister: Concertzender Live, vrijdag 27 oktober, 14:00 - 16:00 uur.

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

Concertzender op Sociale Media

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Jos Kleijntjens
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

appbanner

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind oktober / begin november.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.

 

YouTube Instagram Facebook Twitter (X) LinkedIn