Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief mei 2023Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

De Concertzender in mei: vogelzang, electrische gitaren en de grote namen van morgen

Ook in mei is er weer veel moois en bijzonders te horen op de Concertzender; bijvoorbeeld een themaprogramma van Erik Voermans over de rol van de electrische gitaar binnen de hedendaagse klassieke muziek of het Birdsong Project over hoe vogelzang artiesten als Nick Cave, Beck, Laurie Anderson, Yo Yo Ma, Daniel Lanois en John Cale heeft geïnspireerd.

Woodcraft in de Concertzender studioEn wist u dat er vrijwel iedere week in ons programma Concertzender Actueel jonge musici de kans krijgen live op te treden in onze studio? Musici die aan het einde van hun studie zijn of nèt afgestudeerd? De grote namen van morgen laten hun muziek aan u horen en vertellen er gepassioneerd over.

Op 24 mei bijvoorbeeld; dan is het Van Baaren Trio te gast. Met hun bijzondere bezetting fluit, klarinet en fagot spelen Alise Anna Alksne , Lucas Bernal Sandoval en Edgars Karpenskis-Allažs muziek van 20e -eeuwse componisten met een accent op muziek uit hun land van geboorte, Litouwen en Spanje.

Luisteren: Concertzender Actueel, iedere woensdag tussen 14:00 en 16:00 uur.

 

 

Woensdag 21 juni

 

 

 

Vooraankondiging donateursbijeenkomst

Op woensdag 21 juni geeft Leo Samama, speciaal voor donateurs van de Concertzender, een lezing getiteld Alle muziek is altijd hedendaags. Het is misschien een merkwaardige constatering, maar alle muziek is altijd hedendaags. We kunnen nu eenmaal niet in het verleden luisteren.

De muziek van Machaut, Monteverdi of Mozart is voor onze oren en ons brein net zo hedendaags als die van Manneke, de Marez Oyens of Martynov. Leo SamamaWe kunnen wel naar het verleden luisteren, bijvoorbeeld naar een geluidsopname uit 1920 of 1970. En omdat er van uitvoeringen uit de tijd van Beethoven of Bach geen geluidsopnamen bestaan, kunnen we dus ook nooit de klank daarvan – dus zoals die toentertijd geklonken heeft – ervaren. We blijven bannelingen van onze eigen tijd. Leo Samama zal aan de hand van luister- en denkvoorbeelden nader op dit fascinerende fenomeen ingaan.

Leo Samama is componist en musicoloog. Hij heeft boeken geschreven over uiteenlopende deelonderwerpen in de klassieke muziek. Voor de Concertzender maakt hij het programma Het Strijkkwartet.

Lezing voor donateurs: Alle muziek is altijd hedendaags, woensdag 21 juni, 14:00 - 16:00 uur, Theater Kikker (Foyer), Ganzenmarkt 14, Utrecht. Aanmelden kan via e-mail: vrienden@concertzender.nl of via de website (vanaf 22 mei).

 

 

Woensdag 10 mei

Thema: Hedendaags

 

 

De electrische gitaar in hedendaags gecomponeerde muziek

electrische gitaarIs dit minimal music, is dit popmuziek, of is het iets daar ergens tussenin? Over de rol van de elektrische gitaar in de hedendaagse gecomponeerde muziek. In het programma Thema van 10 mei laat samensteller Erik Voermans het allereerste stuk horen dat binnen modern-klassieke kaders voor de elektrische gitaar is geschreven.

Morton Feldman componeerde in 1966 voor zijn vriend Christian Wolff een kort solostuk, dat onder de titel The possibillity of a new work for electric guitar de geschiedenis is ingegaan. Wolff voerde het stuk drie keer uit en daarna verdween het van de aardbodem, omdat Wolffs gitaarkoffer uit zijn auto werd gestolen. In die koffer zat ook de enige bestaande bladmuziek. Gelukkig dook vier decennia later een radio-opname uit 1967 van het stuk op, dat kon worden getranscribeerd, waardoor het opnieuw tot leven kon worden gewekt.

Bij het thema 'de elektrische gitaar' stuiten we op den duur onvermijdelijk op de grenzen tussen de genres klassiek en pop. Grenzen die amper meer geloofwaardig zijn af te bakenen.

Luisteren: Thema, woensdag 10 mei, 20:00 - 22:00 uur. Samenstelling: Erik Voermans.

 

Weekdagen en 'on demand'

Thema: Klassiek

 

 

Geen Dag Zonder Bach: van kerkelijke agenda naar chronologie

Vrijwel elke aflevering van het programma Geen dag zonder Bach begint met een cantate van Johann Sebastian Bach. We volgen hierbij de indeling voor het kerkelijk jaar. Met vijf afleveringen per week, die de week erop herhaald worden, is het vrij lastig om helemaal actueel alle cantates te laten horen, en moeten we vaak schipperen.

Immers de meeste cantates zijn gemaakt voor zondagen, en staan dus op die dagen in de kerkelijke agenda. Geen dag zonder Bach zendt dan niet uit. Onze aanpak is dus altijd een benadering, en dat maakt ook niet zoveel uit.

detail partituur BachIn 2024 is er een dubbel jubileum. In dat jaar bestaan de oudste liederen van Martin Luther 500 jaar, en de koraalcantates van Johann Sebastian Bach 300 jaar. Bachkenner Eduard van Hengel deed de suggestie om hierom met onze afleveringen een andere aanpak te kiezen en Johann Sebastian met 300 jaar vertraging naar Leipzig te volgen.

Een goed idee en reden om onze cantate-aanpak om te gooien. Na Passietijd laten we de kerkelijke agenda los, en gaan we de ontwikkeling van zijn cantates chronologisch (en Johann Sebastian hierbij in z’n voetstappen) volgen, om in 2024 aan te komen bij de uitgebreide herdenking van 300 jaar koraalcantates van Bach. Via onze podcastserie Bach & Co zullen we daarnaast dieper ingaan op de tijdgeest, de muziek en de theologie.

Abonneren op de podcast Bach & Co kan via deze link (diverse opties voor o.a. Spotify, Apple Podcast of Android).

Luisteren: de eerste uitzending van Geen Dag Zonder Bach volgens de nieuwe aanpak, maandag 1 mei, 13:00 - 14:00 uur.

 

Donderdag 4 mei

Thema: Oude Muziek

 

 

James BowmanSlotaflevering In Memoriam James Bowman

Eind maart 2023 overleed de bekende Engelse countertenor James Bowman. Op donderdag 4 mei zenden we in Documento het slotdeel uit van een driedelige In Memoriam. Dit slotdeel belicht zijn rol in de muziek uit middeleeuwen en renaissance.

Dat Bowman ook deze muziek zong, is niet algemeen bekend. We horen hem in opnames met The Early Music Consort of London van David Munrow. James Bowman was samen met Alfred Deller een pionier van het zingen in het falsetregister, ook wel 'countertenor' of 'altus' genoemd. Dit programma belicht zijn rol in de muziek uit middeleeuwen en renaissance.

In 1967 richtte de blokfluitist David Munrow The Early Music Consort of London op, waarvan Bowman vanaf het begin deel van uitmaakte. Met dit ensemble maakte hij heel wat opnamen van vooral wereldlijk repertoire. We horen gedeelten uit twee albums, The Art of Courtly Love (1973) en The Art of the Netherlands (1976).

Tot slot horen we Bowman in luitliederen van John Dowland. Bowman heeft vele liederen opgenomen samen met luitist Robert Spencer.

Luisteren: Documento (In Memoriam James Bowman, deel 3), donderdag 4 mei, 21:00 - 22:00 uur. Herhaling: dinsdag 16 mei, 11:00 - 12:00 uur.

 

Woensdagen 3 mei, 10 mei en 7 juni

Thema: Crosslinks

 

 

The Birdsong Project: vogelzang als muzikale inspiratiebron

The Birdsong ProjectMei is natuurlijk dé maand bij uitstek om stil te staan bij de vogelwereld om ons heen. Dat doen we in drie uitzendingen van Popart, niet zozeer met pure veldopnamen, maar met werk van artiesten die zich door het thema hebben laten inspireren.

In Popart presenteren we een selectie uit For The Birds: The Birdsong Project, een omvangrijke box-set waaraan niet minder dan 245 artiesten een bijdrage leverden. U hoort onder andere werk van Nick Cave, Beck, Laurie Anderson, Yo Yo Ma, Peter Broderick, Daniel Lanois en John Cale. En dan noemen we alleen nog maar wat van de bekénde namen uit deze sfeervolle mix van pop, folk, modern klassiek, jazz, en electronica.

Een programma dat dus perfect past in Concertzender’s ‘Crosslinks’. En vogels? Die zijn er natuurlijk ook!

Luisteren: The Birdsong Project in Popart, woensdag 3 mei, woensdag 10 mei en woensdag 7 juni, 22:00 - 23:00 uur.

 

Vierde vrijdag van iedere maand

Thema: Wereldmuziek

 

 

Michiel van der MeulenEen nieuw versie van Folkit!: Folkit! Mediterranee

Het zal trouwe luisteraars niet zijn ontgaan dat er een nieuwe loot aan de stam van het programma Folkit! is ontsproten. In plaats van Disco Volante, dat zich specifiek richtte op de muzikale rijkdom van Italie, slaat Folkit! Mediterranee de vleugels ook uit naar de andere landen van het Middellandse Zeegebied.

De vaste programmamakers van Folkit!, Geert de Vos en Marius Roeting aangevuld met Karel Kooijman, zijn de afgelopen maanden al begonnen met hun eigen verkenningstocht. Zo was er al een uitzending over de Turkse legende Selda Bağcan, de Algerijns-Franse zanger Rachid Taha en Balkanspecialist Michiel van der Meulen.

Het geeft al aan dat de luisteraar in dit programma heel afwisselende muziek tegemoet kan zien in allerlei stijlen en genres (rebetiko, flamenco, ladino, chaabi en raï om er een paar te noemen), van traditioneel tot modern, oud of actueel, op cassette of vinyl. Als het maar spannend en avontuurlijk is, zoal u dat van ons gewend bent.

Bruikbare suggesties of ideeën zijn uiteraard welkom via info@concertzender.nl.

De uitzending van Folkit! Mediterranee is elke 4e vrijdag van de maand om 19:00 uur met een herhaling de daarop volgende vrijdag om 17:00 uur. Het programma is ook altijd terug te luisteren via de website van de Concertzender.

Luisteren: Michiel van der Meulen in Folkit! Mediterranee, vrijdag 5 mei, 17:00 - 18:00 uur (herhaling).

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Jos Kleijntjens
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

appbanner

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind mei / begin juni.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.