Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief april 2023Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

Concertzender paaseiDe Concertzender in april: muzikale omlijsting van paasfeest en lente

De Lente is begonnen, Pasen staat voor de deur en bij de Concertzender wordt zoals altijd hard gewerkt aan mooie en bijzondere muzikale belevingen. In april bijvoorbeeld aandacht voor de Franse barokviolist David Plantier die eind deze maand, 29 april, in Baarn concerteert. Twee programma’s wijden we deze maand aan de violist.

Verder ook aandacht voor de eind vorig jaar overleden Willem de Ridder, medeoprichter van Paradiso. Op 2 en 12 april staan we stil bij deze markante geluidskunstenaar aan wie op 10 april een groots gedenkfestival wordt gewijd in Paradiso.

Verder houden we je graag op de hoogte van wat er momenteel allemaal speelt bij de Concertzender. Dat is best veel: naast het al eerder besproken cocreatietraject is er het aanstaande 40-jarige jubileum in 2024. Over het cocreatietraject leest u onderaan deze nieuwsbrief meer. Verder wordt er gewerkt aan een betere vindbaarheid op Google en wordt er weer een promotieteam opgetuigd om de Concertzender bij concerten voor het voetlicht te brengen bij het publiek.

 

 

 

Dinsdag 11 april

Thema: Klassiek

 

 

Nicholas Charles Bochsa “Dat ik luistren moet opdat ik spele” - de veelbewogen carrière van Nicholas Charles Bochsa

Nieuwe programmamaker Nina den Hollander maakt twee afleveringen per maand voor het programma De Wandeling, op dinsdagavond om 19:00 uur.

Deze eerste uitzending van Nina, op 11 april om 19:00 uur, gaat over de harp en het veelbewogen en productieve leven van harpist en componist Nicholas Charles Bochsa (1789-1856)

Luisteren: De Wandeling, dinsdag 11 april, 19:00 - 20:00 uur

 

 

Zaterdag 22 april

Thema: Oude Muziek

Genre: Barok

 

Barokviolist David Plantier

Zwerven door de Barok van zaterdag 22 april staat in het teken van de Franse barokviolist David Plantier. Hij bouwde zowel met zijn ensemble Les Plaisirs du Parnasse als met het Duo Tartini een grote naam op binnen de wereld van de Oude Muziek. Afgelopen jaar was hij nog te horen op het Festival Oude Muziek.

David PlantierDat David Plantier in het zonnetje staat, heeft een reden. Zaterdagavond 29 april zal Plantier met Les Plaisirs du Parnasse een concert verzorgen in de Pauluskerk in Baarn, op uitnodiging van Kees Koudstaal van de stichting Kunst en Cultuur Baarn, tevens programmamaker van deze aflevering van Zwerven door de Barok. Tijdens het concert worden er zowel Franse als Italiaanse triosonates gespeeld van componisten als Jean-Marie Leclair, Guiseppe Tartini en Antonio Vivaldi. Zo is goed te horen waar Leclair zijn invloed vandaan had: uit Italië!

Alle reden om de aflevering van Zwerven door de Barok geheel te vullen aan de hand van door David Plantier gespeelde muziek. Zo horen we hem in een Franse vioolsonate van Jean-Marie Leclair, een Italiaanse van Giuseppe Tartini, en nu ook Duitse sonates van Heinrich Ignaz Franz von Biber en Johann Paul von Westhoff.

Luisteren: Zwerven door de Barok, zaterdag 22 april, 11:00 - 12:00 uur. De uitzending wordt herhaald op dinsdag 25 april, 10:00 - 11:00 uur.

 

Zondag 2 en woensdag 12 april

Thema: Crosslinks

 

 

Willem de Ridder (1939 - 2022)

Op de Concertzender staan we in april stil bij het overlijden van Willem de Ridder. De Ridder overleed donderdag 29 december 2022 op 83-jarige leeftijd.

banner ParadisoOp maandag 10 april vindt er een groots evenement plaats in Paradiso in Amsterdam. 55 jaar geleden was De Ridder een van de medeoprichters van deze poptempel. En omdat het doek voor Willem zelf is gevallen, wordt er door zijn vrienden, familie en Paradiso zelf een groot afscheidsfeest georganiseerd.

Op 2 april zal Bob Rusche samen met Hessel Veldman in X-Rated stil staan bij het leven van Willem de Ridder. Dan zal er ook meer kunnen worden verteld over de programmering van de Endless Easter Parade in Paradiso.

En na 10 april zal er op de Concertzender in Thema van woensdag 12 april nogmaals worden stilgestaan bij de experimentele radio hoorspelen, die als een rode draad door het leven van Willem de Ridder lopen. Enkele hoorspelen zijn zelfs recent in het archief van De Ridder gevonden en in Thema voor het eerst te horen op de radio. Luister dus, op woensdag 12 april vanaf 20:00 uur naar Thema.

Maar er is bij ons op de zender meer van Willem de Ridder te beluisteren. Via deze link Fluxus Radio Art kunt u terugluisteren naar zijn wonderbaarlijke geluidskunst.

Luisteren: X-Rated, zondag 2 april, 21:00 - 23:00 uur / Thema, woensdag 12 april, 20:00 - 22:00 uur

 

On demand

Thema: Jazz

 

 

Wayne Shorter

Wayne ShorterNaar aanleiding van het overlijden van Wayne Shorter op 2 maart jongstleden, besteedde de Concertzender veel aandacht aan deze jazzgigant.

Deze bijdragen zijn natuurlijk, net als al onze andere programma’s, terug te beluisteren ‘on demand’ via onze website Concertzender.nl. Zoals bijvoorbeeld:

• Op 11 maart in het programma Vocale Jazz (Ineke Heijligers): The Vocal Wayne Shorter

• Op 18 maart draaide Eric Ineke in het programma House of Hard Bop opnamen afkomstig van de CD Night Dreamer en • opnamen van de CD Speak No Evil. Met Wayne Shorter, Lee Morgan, McCoy Tyner, Reggie Workman, Freddie Hubbard, Herbie Hancock, Ron Carter, Elvin Jones.

• Op 25 maart draaide Tilmar Junius in Jazz Piano composities van Wayne Shorter.

• Eveneens op 25 maart in The Art Of The Improvisors draaide Ken Vos tracks uit Shorter's ‘Weather Report’ Periode!!

 

Zaterdag 29 april

Thema: Jazz

 

 

De Sextetten en Septetten van Thad Jones (28 maart 1923 - 20 augustus 1986)

Thad JonesOp 28 maart was het 100 jaar geleden dat Thad Jones werd geboren. De trompettist die nooit les had gehad en ondanks dat zo’n ontzettend belangrijk musicus zou worden. In 1954 werd hij lid van de Count Basie Band, waar hij vaak soleerde (o.a. op April In Paris en Shiny Stockings). Maar nog belangrijker waren zijn arrangementen en composities voor de band!!

In 1963 verliet hij Basie om freelance trompettist en arrangeur te worden en dan richt hij in 1965 samen met drummer Mel Lewis de Thad Jones/Mel Lewis Orchestra op. De band die een revolutie ontketende in de big band wereld en dat kwam niet in de laatste plaats door de geweldige composities en arrangementen van Thad Jones!! In de jaren 50 maakte Thad Jones verschillende septet opnames, waarop hij zowel als trompettist als componist en arrangeur is te horen.

In het programma Little Big Bands willen we deze 100e geboortedag niet voorbij laten gaan en gaan we deze geweldige musicus de aandacht geven die hij verdient! Opnames uit: Mad Thad (1956), Motor City Scene Complete Recordings (1959), Opus the Swing (1959) en Opus The Blues (1959).

Luisteren: Little Big Bands, zaterdag 29 april, 16:00 - 17:00 uur

 

 

 

 

 

Cocreatie

Bij het cocreatietraject gaan we als medewerkers en programmamakers samen met luisteraars op zoek gaan naar een Concertzender die nog beter aansluit bij wensen en behoeften van zowel luisteraars als medewerkers.

We hebben tot nu toe heel waardevolle werkgroepbijeenkomsten gehad over de programmering, mogelijke uitbreiding van jazz en wereldmuziek en over de website. Voor de website heeft de ontwerper de eerste aanpassingen gepresenteerd.

Van eventuele verdere wijzigingen en ontwikkelingen houden we je natuurlijk op de hoogte.

 

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Jos Kleijntjens
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

appbanner

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind april / begin mei.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.