Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief maart 2023Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

sneeuwklokjeDe Concertzender in maart: klokkenluiders van de lente

De winter is weliswaar nog niet voorbij, maar toch luiden de aankomende passiespelen en Matthäus-uitvoeringen, die vanaf eind maart zullen plaatsvinden, alweer de klok van de aankomende lente.

Je ziet het buiten, maart roert zijn staart. De Concertzender past bij alle windrichtingen en temperaturen. Laat je verrassen door de bekende en onbekende muziek.

Veel lees- en luisterplezier en graag tot de volgende nieuwsbrief.

 

 

On demand

Thema: Oude Muziek

 

 

de Kruisiging van Jacob Cornelisz. van Oostzanen - RijksmuseumMeer over Bachs Matthäus Passion

In de podcast Bach & Co belichten de makers van ons programma Geen dag zonder Bach in vier programma’s de achtergrond van deze bijzondere passiemuziek.

Beluister alle afleveringen hier.

Kortingsactie
Op 27 maart wordt eenmalig Bachs Matthäus Passion uitgevoerd in Het Concertgebouw door het gerenommeerde ensemble La Petite Bande onder leiding van Sigiswald Kuijken. Deze uitvoering is in de door pers en publiek geroemde ‘kleine bezetting’ waarbij de vocale solisten tevens de koorpartijen zingen. Hierdoor ontstaat een zeer transparante en emotionele uitvoering. Het is ook de uitvoering die het dichtst het oorspronkelijke concept van Bach benadert.

Lezers van deze nieuwsbrief kunnen met € 15,- korting naar deze bijzondere uitvoering. Klik hier om met korting te reserveren en voor meer info.

 

Maandag 13 t/m zondag 19 maart

Thema: Klassiek

 

 

Tussenpaus van het Concertgebouworkest

In de week van 13 tot en met 19 maart klinkt elke dag aan het eind van programma De Ochtendeditie een werk gedirigeerd door Eduard van Beinum, van 1945 tot 1959 chef-dirigent van het Concertgebouworkest.

Eduard van BeinumHij is altijd een beetje in de schaduw gebleven van zijn grote voorganger Willem Mengelberg en van zijn beroemde opvolger Bernard Haitink. Dat is niet helemaal terecht. Van Beinum was een natuurtalent, zeer geliefd bij zowel de orkestleden als het publiek. Hij had een onnadrukkelijke dirigeerstijl, maar was daardoor vaak juist des te effectiever. Hij was musicus tussen de musici en niet een soort halfgod die hoog boven de orkestleden verheven was.

In De Ochtendedities hoor je onder andere het Vierde Pianoconcert van Ludwig van Beethoven (met Robert Casadesus als solist), de Italiaanse Symfonie van Felix Mendelssohn, Nuages van Claude Debussy en Psyché van César Franck.

Luisteren: De Ochtendeditie, maandag 13 t/m zondag 19 maart, 7:00 - 10:00 uur.

 

Donderdagen 30 maart, 6 april en 20 april

Thema: Oude Muziek

 

 

Zwanenzang van Orlando Di Lasso

Orlando di LassoIn een nieuwe miniserie De zwanenzang van Orlando di Lasso staat de driedelige cyclus Lagrime di San Pietro van geestelijke madrigalen van Orlando di Lasso (ca.1532-1594) centraal. Vanaf donderdag 30 maart zenden we in drie afleveringen de miniserie uit in het programma Documento.

Vlak voor zijn dood schreef de van oorsprong Belgische componist de Lagrime di San Pietro. Het wordt dan ook wel zijn zwanenzang genoemd; hij was toen 62 jaar oud. Op dat moment leed hij, volgens zijn vriend en hofnatuurkundige, aan 'Melancholia hypochondrica'. En zijn vrouw schreef in een brief dat Lassus leed aan hallucinaties.

Luisteren: Documento, donderdag 30 maart, 21:00 - 22:00 uur.

Lees meer

 

On demand en woensdag 5 april

Thema: Hedendaags

 

 

Nieuwe muziek van de First Peoples van Australië

Ngarra-Burria is een ontwikkelingsprogramma in Australië voor musici van Aboriginal afkomst, nu meestal First Peoples genoemd. Ngarra-Burria betekent: luisteren – zingen. Ensemble OffspringEnsemble Offspring heeft enkele tientallen stukken van Aboriginal componisten voor het eerst opgenomen.

“We betuigen ons respect voor hun voorouders uit het verleden, het heden en voor alle First Nations-mensen. We zijn vereerd om muziek te kunnen maken op het land dat al meer dan 65.000 jaar de thuisbasis is van een rijke cultuurpraktijk”, aldus Ensemble Offspring.

In drie uitzendingen van Bijdetijds komt het werk van Ensemble Offspring aan bod. Aan het slot van de tweede uitzending kun je nog luisteren naar Quamby van Peter Sculthorpe, de Australische componist die veel heeft betekend voor de Aboriginal muziek.

Luisteren: de eerste aflevering (woensdag 1 februari), de tweede aflevering (woensdag 1 maart). De derde en laatste aflevering kunt u live beluisteren: Bijdetijds, woensdag 5 april, 20:00 - 21:00 uur.

 

Woensdag 8 maart

Thema: Crosslinks

 

 

Nieuwe concertreeks vanuit Utrechts podium Vechtclub XL

The World of DustIn een nieuwe reeks van Concertzender Live hoor je de opnamen die we hebben gemaakt tijdens Podiumdorst, in de Utrechtse Vechtclub XL. Tijdens deze twee uur durende uitzending passeren er concerten van Honingbeer, Holograph, The World Of Dust en Lo/now.

Vechtclub XL is het muziekpodium binnen de broedplaats Vechtclub Keiland. In Utrecht is het dé plek om producties voor het eerst te presenteren. Onder de noemer Podiumdorst organiseerde Stefan Breuer (labelbaas Tiny Room Records en bandlid Combo Qazam) dit jaar zestien avonden gericht op de ‘indie scene’. Daarbij wordt volop ruimte gegeven aan de meer obscure genres als ambient, noise, folk en experimentele rock.

Luisteren: Concertzender Live, woensdag 8 maart, 20:00 - 22:00 uur.

 

On demand, zaterdagen 25 maart en 22 april

Thema: Jazz

 

 

Harold Arlen in The Great American Songbook

Stormy Weather, Let’s Fall In Love en Over The Rainbow, wie kent deze klassiekers niet? Ze komen allemaal voorbij in de nieuwe driedelige reeks over Harold Arlen. Hij is een van de beroemdste componisten van het Great American Songbook.

Lee, Arlen en DamoneArlen werd geboren als Hyman Arluck en bleek een wonderkind. Al snel nadat hij pianolessen kreeg op 9 jarige leeftijd, speelde hij beter dan zijn leraar en voor hij 16 jaar was speelde en zong hij in bars en vaudeville shows.

Eind jaren 20 is hij naar New York City gegaan, veranderde zijn naam in Harold Arlen en daar begon zijn carrière als componist. Uiteindelijk heeft hij vele prijzen gewonnen, zoals Oscars voor originele songs en Grammys.

Luisteren: The Great American Songbook, zaterdagen 25 maart en 22 april, 16:00 - 17:00 uur. Deel 1 van deze reeks, uitgezonden op 25 februari, beluistert u hier.

 

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Silvie Hermsen
Jos Kleijntjens
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

appbanner

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind maart / begin april.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.