Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief februari 2023Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

De Concertzender in februari: overal en altijd muziek!

Soirée MusicaleMuziek is overal! Je kunt tegenwoordig overal en altijd luisteren naar waar je zin in hebt. Via de radio komt er veel muziek gewoon op je af. De eerste radio-uitzending in 1919 liet al de vele bestaande muziekgenres horen.

De Concertzender heeft dat ruim honderd jaar later nog steeds als missie: onder het motto ‘herkennen en verkennen’ schotelt de Concertzender de luisteraar dagelijks een breed muziekpalet voor.

Ook deze maand kun je je laten verrassen door de muziek waarvan onze programmamakers vinden dat je die absoluut gehoord moet hebben!

Veel lees- en luisterplezier en graag tot de volgende nieuwsbrief.

 

 

Woensdag 8 februari

Thema: Hedendaags

 

 

“Radiomaken is nog leuker dan ik had gedacht”

Erik VoermansSinds vorige maand is oud-Parooljournalist Erik Voermans programmamaker voor Hedendaagse muziek. Elke derde dinsdag van de maand maakt hij het programma Bijdetijds met een uur vol Hedendaagse muziek.

Daarnaast selecteert hij eens in de twee maanden twee uur aan muziek aan de hand van een thema. Zijn eerste Thema-uitzending op woensdag 8 februari heeft hij gebouwd rond de persoon van Pierre Boulez.

Voermans was tot en met 2022 decennialang de redacteur Klassieke Muziek van Het Parool. Hoewel hij veelvuldig op de radio te horen is geweest, is zelf programma’s maken nieuw voor hem. “Radiomaken is een lang gekoesterde, maar nooit vervulde wens van me,” aldus Voermans. “Ik ben dus zeer verheugd dat ik nu voor de Concertzender twee programma’s mag samenstellen. Na twee programma’s weet ik nu al één ding zeker: radiomaken is nog leuker dan ik had gedacht.”

Luisteren: woensdag 8 februari, 20:00 uur.

Lees meer

 

Zaterdag 4 februari

Thema: Oude Muziek

 

 

De bewondering van Charles Avison

Charles AvisonOp zaterdag 4 februari is Zwerven door de Barok gewijd aan de Engelse componist Charles Avison. Uit het feit dat hij vele bewerkingen maakte van de muziek van zijn Italiaanse collega's blijkt dat hij meer bewondering had voor hen dan voor zijn directe collega Händel.

In het programma horen we enkele van beide verzamelingen, uitgevoerd door The Avison Ensemble en door Café Zimmermann. Daarnaast klinken enkele originele kamermuziekwerken die worden gespeeld door het ensemble London Baroque.

Het meest curieuze werk in het programma is ongetwijfeld een psalmzetting van een andere Italiaanse componist: Benedetto Marcello. Deze had een aantal parafrases van de psalmen in het Italiaans op muziek gezet, die door heel Europa furore maakten, tot ver in de 19e eeuw. Avison voorzag een aantal daarvan van een Engelse tekst en ook daarvan horen we er één.

Luisteren: zaterdag 4 februari, 11:00 uur.

Lees meer

 

De nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 februari

Thema: Wereldmuziek

 

 

Wereldmuziek van heinde en verre

In de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 februari hoor je in het programma De Nacht: Wereld een aantal nieuwe albums van heel diverse achtergrond. Er is dan tijd genoeg om deze in zijn geheel te laten horen.

MeremaZo kun je luisteren naar hoe de Mordwiense band Merema hun traditionele volksmuziek heeft bewerkt tot en met invloeden uit de elektronische muziek. Op deze manier houden ze de tradities en taal uit Mordovië levend. Ook hoor je de muziek van Silent Tears, The Last Yiddish Tango: een bijzonder project waar vrouwen die de gewelddadigheden tijdens de Holocaust hebben meegemaakt hun trauma’s hebben kunnen verwerken.

De Nacht: Wereldmuziek
Elke vrijdagnacht begint het weekend op de Concertzender; vaak met kersverse, net verschenen albums, die dan in zijn geheel kunnen worden beluisterd. Onze ervaren programmamakers Cobie Ivens en Benno Wormgoor laten afwisselend hun selectie horen.

Luisteren: zaterdag 4 februari, 1:00 uur.

 

Dinsdag 14 februari

Thema: Klassiek

 

 

Klassiek en avant-garde door Matty Niël

Matty NiëlDe uitzending van Kroniek van Nederlandse muziek van 14 februari is gewijd aan Matty Niël, geboren in Maastricht in 1918. Niël is voor zover bekend de enige Nederlandse componist die na 1920 studeerde bij een van de drie leden van de Tweede Weense School: tijdens de Tweede Wereldoorlog studeerde hij in Wenen bij Anton Webern.

Na de oorlog werd Webern vanwege zijn vernieuwingen een van de helden van de toenmalige jonge avant-gardisten. Voor Niël daarentegen was Webern iemand die ondanks die vernieuwingen de klassieke taal trouw bleef. Die dubbele houding typeert ook de muziek van Niël. Hij was actief in vele genres en woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Limburg, wat zijn reputatie boven de rivieren helaas geen goed deed. Zijn sterkste stukken verdienen dan ook een grotere bekendheid buiten Limburg.

Luisteren: dinsdag 14 februari, 21:00 uur.

Op de foto: Matty heeft in de jaren 1950 een compositie van Joseph Haydn bewerkt voor drie van zijn leerlingen uit hetzelfde gezin: Jan, Jos en Leo Servaes. De foto toont ons de drie kleine pianisten achter het klavier onder het toeziend oog van een jeugdige Matty Niël, terwijl ze de compositie van Matty vertolken. De foto is gemaakt in 1959 tijdens de jaarlijkse uitvoering door leerlingen van de Sittardse muziekschool in de schouwburg van Sittard.

Voor meer informatie over Matty Niël: Stichting Matty Niël

 

 

 

 

 

Doe mee met ons Promotieteam

Vind je het leuk om anderen te vertellen over de Concertzender? De Concertzender neemt veel en bijzondere concerten op. Om de bezoekers van die concerten te laten weten dat ze deze kunnen terugluisteren op de Concertzender, hebben we jou nodig!

Je spreekt de bezoekers aan en treedt op als het visitekaartje voor de potentiële luisteraars. Concertzender Banner in het ConcertgebouwWe gaan een team vormen met ambassadeurs van de Concertzender. Als deelnemer van dit promotieteam kun je je inschrijven voor de concerten die gepland staan om op te nemen. Zeker buiten de randstad hebben we ambassadeurs nodig!

Wat vragen we van je?
• enthousiasme over de Concertzender
• geen schroom om mensen aan te spreken
• tijd om concerten te bezoeken

Wat bieden we je?
• gratis bezoek van het concert
• een heel leuk team

Wil je meedoen? Stuur dan een mail naar promotieteam@concertzender.nl waarin je iets over jezelf vertelt en kort over wat jij over de Concertzender zou vertellen aan de concertbezoekers.

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Silvie Hermsen
Jos Kleijntjens
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind februari / begin maart.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.