Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief december 2022Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

ijssculptuurDe Concertzender in december: gratis oorwarmers

Warm je bevroren oren op met het Iraanse Suran Ensemble, een uitbundige Messiaen, jazz-uitvoeringen van kerstklassiekers, 17e-eeuwse muziek opgenomen tijdens het Festival Oude Muziek 2021 of de liederen van Ned Rorem.

Voor wie de kou eigenlijk wel prettig vind hebben we een 8 uur durende nacht Winter Solstice in de aanbieding. Vier programmamakers verzorgen ieder twee uur radio: een nacht lang ambient in kerstsfeer.

Fijne feestdagen en graag tot volgend jaar.

 

Zaterdag 3 december

Thema: Wereldmuziek

 

 

Iraanse betovering in Leiden

Opnieuw was de Concertzender te gast op de spraakmakende locatie voor global music, de X in Leiden. Multicultureel podium voor wereldmuziek, jazz, cross-over en folk. Deze keer hebben we het optreden van het Iraanse Suran Ensemble opgenomen.

Ensemble SuranOp 10 september 2022 waren we erbij om het geslaagde optreden vast te leggen van het Suran Ensemble. Dat is een nieuw ensemble dat zich vooral richt op Iraanse klassieke muziek en Iraanse traditionele muziek. Een flexibel ensemble ook, dat verschillende bezettingen en groottes kan aannemen en bestaat uit de jongere generatie van topmuzikanten. In Leiden speelde de groep in triovorm. Het was “een betoverend optreden, fijnzinnig, subtiel en vol emotie” volgens Ken Vos in het Leidsch Dagblad. Zoals in de Midden-Oosterse muziektradities het geval is, speelt improvisatie een centrale rol in de uitgevoerde composities.

Het Ensemble Suran had in Leiden de volgende bezetting:

Shahab Azinmehr: afgestudeerd in de Perzische muziek. Aanvankelijk legde hij zich vooral toe op Perzische zang, maar daarna leerde hij ook tar (met huid bespannen langhalsluit) en setar (4-snarige langhalsluit) spelen.
Mostafa Taleb: kemancheh-speler, geboren in 1993 in Lorestan, het centrum van de traditionele kemancheh-cultuur in Iran.
Robbe Kieckens: Belgische percussionist, die zich onder meer heeft toegelegd op percussie uit het Midden-Oosten, zoals de tombak.

Luisteren:
Concertzender Live, zaterdag 3 december, 14:00 uur.

 

Weekdagen van donderdag 1 t/m woensdag 21 december

Thema: Hedendaags

 

 

In de schijnwerper: Olivier Messiaen

In december zetten we de Franse componist Olivier Messiaen (1908-1992) In de schijnwerper. De muziek van Olivier Messiaen (1908-1992) heeft bijna altijd verdeelde reacties opgeroepen. Vanaf het moment dat hij een onmiskenbare muzikale persoonlijkheid had, eind jaren dertig (zijn muziek herkent men binnen twee maten), was er verwondering over de combinatie van zeer moderne muzikale middelen en een volstrekt archaïsch geloof.

MessiaenMessiaen zat er niet mee. In zijn vroegste werken, waarin hij nog niet helemaal zichzelf is, componeert Debussy nog hoorbaar over zijn schouders mee. Zijn bekendste werk is waarschijnlijk zijn Kwartet voor het einde der tijden, mede vanwege de gruwelijke omstandigheden waarin het ontstond en die doorklinken in elk deel.

Op zijn meest uitbundige momenten, zoals in zijn Turangalila-symfonie, toont hij een schaamteloos en mateloos geluksgevoel dat we vaak meemaken buiten de muziek en zelden erbinnen en zeker niet met zulke opmerkelijke middelen.

Luisteren:
De eerste aflevering van donderdag 1 december beluistert u hier. Overige afleveringen op weekdagen t/m woensdag 21 december om 16:00 uur.

 

Zaterdag 24 december

Thema: Jazz

 

 

Santa ArmstrongJazzy Kerstlijst

In de Verenigde Staten gaan ze meestal helemaal los met Kerstmis. En dat heeft de afgelopen honderd jaar grote klassiekers opgeleverd. Welk lied komt het eerste in je op? Bing Crosby’s White Christmas of Dean Martin die Let it Snow zingt?

We hebben de mooiste klassiekers uitgekozen in jazz-uitvoeringen. Zoveel mogelijk zijn de suikerzoete arrangementen met veel strijkers vermeden! Zodat je op kerstzaterdag non-stop zonder cringe mee kunt zingen met de kerstliedjes uit het Great American Songbook.

 

Uitzenddatum binnenkort bekend

Thema: Crosslinks

 

 

Vierde ambient nacht: de Winterzonnewende

De donkere dagen aan het einde van het jaar zijn een tijd van tradities, oude en nieuwe. Het is het moment om het rustiger aan te doen, het jaar te overdenken, te dromen over wat het nieuwe jaar zal gaan brengen. Wakker, soezend, slapend, of ontwakend en alles daartussen. De Winter Solstice vertelt een acht uur durend verhaal met ambient muziek, van het begin tot het einde van de nacht. Winter SolsticeEn deze keer geheel in Kerstsfeer.

Winter Solstice is een samenwerking tussen vier verschillende programmamakers. Roel Janssen (Space Exposure), Harrold Roeland (Sensenta en Bureau Radiophonie), Bob Rusche (X-Rated en X-Ray) en Peter van Cooten (DreamScenes) zijn specialisten in ambient muziek. Iedere programmamaker neemt gedurende Winter Solstice twee uur radio voor zijn rekening.

Wat is ambient? Wikipedia omschrijft het als volgt: Ambient is een muziekstijl. Het is geëvolueerd vanuit de synthesizer muziek van artiesten als Brian Eno en Kraftwerk, en later ook vanuit de dance-wereld. Het is een rustige, lang uitgesponnen muziekstijl met veelal elektronische instrumenten, waarbij men meer bezig is met het creëren van soundscapes dan met liedjes en composities. Kenmerkend aan deze muziek is dat zij zich zonder ritme manifesteert. Ook is vaak het metrum van de muziek niet op te delen in tellen en tempi.

Lees meer

 

Vrijdag 9 en dinsdag 13 december

Thema: Oude Muziek

Genre: Barok

 

Ensemble CorrespondancesCarissimi en Virtuoos Vioolconsort

In Concertzender Live van vrijdag 9 december is het wederom tijd voor onze opnamen van het Festival Oude Muziek 2021! We horen concerten met 17e-eeuwse muziek: Ensemble Correspondances met Jephte van Giacomo Carissimi en Il Profondo met Virtuoos Vioolconsort.

Symbool van de Italiaanse vocale muziek
Het grootste deel van het werk van Giacomo Carissimi lijkt verdwenen met de teloorgang van zijn beschermheren. Gelukkig was Carissimi één van de meest gekopieerde componisten, en op die manier reisde zijn muziek door grote delen van Europa. Hij werd het symbool van de Italiaanse vocale muziek. Charpentier, Baudrexel, Bernhardt en Förster studeerden bij Carissimi en waren zeer over hem te spreken.

Het concert eindigt met Jephte, het beroemde oratorium van Carissimi. Hiervan is elke noot een retorisch gebaar. Ensemble Correspondances staat onder leiding van Sébastien Daucé, een groot specialist in 17e-eeuwse muziek.

Vioolconsort
In onze andere opname speelt Il Profondo o.l.v. violiste Eva Saladin 17e-eeuwse consortmuziek voor vioolconsort. Een consort is een ensemble van instrumenten uit dezelfde familie in verschillende hoogtes.

Lees meer

 

on demand

Thema: Hedendaags

 

 

In memoriam Ned Rorem (1923-2022)

Vorige maand overleed de Amerikaanse componist Ned Rorem. Bekend van zijn muzikale oeuvre, waaronder een omvangrijke verzameling liederen; Ned Roremberucht om de publicatie in de jaren zestig van zijn dagboeken, vol met onverbloemde beschrijvingen van zijn affaires met beroemde componisten.

Ned Rorem werd in 1923 geboren in Richmond, Indiana. Hij bracht zijn jeugd door in Chicago. Direct na de Tweede Wereldoorlog ging hij aan de Julliard School of Music in New York studeren. Midden jaren ’40 verschenen zijn eerste liederen en in 1948 werd zijn lied The Lordly Hudson door de Music Library Association uitgeroepen tot beste lied van het jaar.

Vanaf 1949 woonde en werkte hij bijna 10 jaar in Parijs. Hij verkeerde daar in de kringen van o.a. Jean Cocteau, Pablo Picasso en Francis Poulenc. Hij studeerde ook enige tijd bij Arthur Honegger. In 1958 keerde hij terug naar de Verenigde Staten en kreeg steeds meer succes.

Zijn dagboeken, die sinds de jaren ’60 zijn gepubliceerd, zorgden voor veel opschudding. Hij deed niet geheimzinnig over zijn seksuele geaardheid. Hij beschreef enkele affaires en verhoudingen met o.a. Bernstein en Copland op een niets verhullende wijze. Belangrijker is natuurlijk dat zijn liederen werden gezongen door vooraanstaande Amerikaanse zangers, onder wie Leontyne Price en Phyllis Curtin.

Lees meer

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Silvie Hermsen
Redactie, techniek en vormgeving:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind december / begin januari.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.