Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief november 2022Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

De Concertzender in november: eerbetonen, elektronische muziek, eigenzinnige folk en expressief klassiek

bankjesEerbetonen zijn er voor twee recent overledenen: programmamaker en mondharmonicavirtuoos Jan Verwey en internationaal vermaard blokfluitbouwer Adriana Breukink.

Elektronische muziek is er van Tristan Perich en Keith Fullerton Whitman, die beide zullen optreden tijdens het komende FAQ festival in Den Bosch.

Eigenzinnige folk van het Finse kwartet Kardemimmit en expressief klassiek van de Italiaanse componist Monteverdi In de Schijnwerper.

Kortom, ook de meest verwende oren worden door de Concertzender weer gestreeld deze maand, precies zoals u van ons mag verwachten. Tot volgende maand.

 

 

on demand

Thema: Jazz

 

 

Jan VerweyJan Verwey, cool jazz on harmonica

Op vrijdag 30 september overleed na een lang ziekbed één van de markante programmamakers van de Concertzender: Jan Verwey. Met een grote liefde voor de Nederlandse jazzmuziek heeft hij jarenlang het programma Holland Jazz gemaakt.

Zelf was hij een virtuoos op de mondharmonica, al heeft in zijn programma’s nooit zijn eigen muziek laten horen. Op 17 september zonden we een afscheidsprogramma uit, dat Willem van Schip, zijn jarenlange technicus, heeft gemaakt. Voor het laatst vertelde Jan over zijn liefde voor de jazz en voor het eerst waren ook zijn eigen opnames te horen. Wij zullen Jan missen en wensen zijn vrouw Joke heel veel sterkte.

De uitzending van 17 september beluister je hier.

 

Donderdag 3 november

Thema: Oude Muziek

 

 

Eerbetoon aan Adriana Breukink

Vorige maand overleed zeer onverwacht de Nederlandse en internationaal vermaarde blokfluitbouwer Adriana Breukink. Adriana BreukinkIn Documento van donderdag 3 november laten we haar en haar instrumenten horen als eerbetoon.

De schok in de blokfluitwereld was groot want Adriana Breukink was wereldberoemd, succesvol en erg geliefd. Haar instrumenten worden bespeeld door solisten en ensembles over de hele wereld en haar innovaties – Droomfluiten en Eagle-blokfluiten – vonden hun weg naar zowel talloze amateur-blokfluitisten, als topspelers en professionals.

Als meisje droomde ze er al van om blokfluitbouwer te worden. Haar eerste blokfluiten probeerde ze meteen al te verbeteren, aan te passen aan haar voorstelling van klank en blazen. Die gedrevenheid om altijd te blijven zoeken naar de optimale klank, de volharding om haar dromen waar te maken en haar ultieme vakmanschap, maakten haar tot de unieke persoonlijkheid die ze was. Zij zal door velen zeer gemist worden.

Lees meer

 

on demand

Thema: Crosslinks | Hedendaags

 

 

FAQ Festival 2022: Perich en Whitman

Keith Fullerton WhitmanOp 3, 4 en 5 november is er op het FAQ festival in Den Bosch weer veel nieuwe elektronische muziek te horen. Dit jaar zijn de Amerikaanse componisten Tristan Perich (1982) en Keith Fullerton Whitman (1973, ook bekend onder zijn alter ego Hrvatski) erbij met een solo-optreden.

Reden genoeg om in het programma Thema een voorproefje van hun eigenzinnige muziek te laten horen. De betreffende uitzending van 26 oktober jl. is hier te beluisteren.

November Music
Het FAQ festival vindt plaats onder de paraplu van November Music, dat in het teken staat van muziek van nu door de makers van nu. De Concertzender gaat van 3 tot en met 13 november weer een groot aantal optredens opnemen. In ons themakanaal November Music luister je naar uitzendingen van opnames, die we tijdens eerdere edities van het Brabantse festival hebben gemaakt.

 

Weekdagen van donderdag 20 oktober t/m woensdag 9 november

Thema: Klassiek

 

 

MonteverdiMonteverdi in de Schijnwerper

Deze maand staat de Italiaanse componist Monteverdi In de Schijnwerper. Claudio Monteverdi (1567-1643) is een van de beste componisten op de grens van renaissance en barok. Zijn oeuvre toont de grote stilistische verandering in deze periode op schitterende wijze. Reeds in zijn vroegste werken is hij een volleerd meester in vele genres.

Kenmerkend voor de nieuwe stijl zijn een veel vrijere melodiek, een soepeler omgang met consonanten en dissonanten, een grote nadruk op tekstexpressie door belangrijke details in de tekst op nieuwe wijze te belichten en een andere verhouding tussen de genres. De wereldlijke muziek zette de toon voor de religieuze muziek.

In de uitzendingen horen we voorbeelden van de oude stijl (een Mis uit 1610) en de nieuwe (een deel uit zijn opera L’Orfeo). Zijn madrigalen en het Lamento d’Arianna zijn toonbeelden van de nieuwe expressieve stjl. Zijn kerkmuziek is soms traditioneel in de stijl van Palestrina en lijkt soms veel op de wereldlijke muziek van dat moment. Met zijn opera L’incoronazione di Poppea sloot hij een fascinerend oeuvre schitterend af.

Monteverdi In de Schijnwerper: weekdagen van donderdag 20 oktober t/m woensdag 9 november.
De eerstvolgende uitzending van In de Schijnwerper op woensdag 2 november beluister je hier.

 

Vrijdag 4 november

Thema: Wereldmuziek

 

 

Finse volksmuziek

In 2000 ontmoetten vier inwoners van Espoo, de tweede stad in Finland, elkaar op het Juvenalia instituut om daar onderricht in Finse volksmuziek te krijgen. Ze willen vooral ook het nationale Finse volksmuziekinstrument -de kantele- leren bespelen. KardemimmitIn het programma Folk It! van vrijdag 4 november hoor je onder het thema Nordic Sounds hun muziek, nu als het kwartet Kardemimmit.

Maija Pokela, Jutta Rahmel en de tweeling Anna en Leeni Wegelius zijn dan net 9 en 10 jaar. Door het verplichte onderdeel ‘ensemblespel’ leren de vier jonge meiden elkaar kennen. Ruim twintig jaar later is Kardemimmit nog steeds een vriendinnengroep, al zijn het nu internationaal gewaardeerde muzikanten.

Ze worden besmet met het ‘optreedvirus’ en hun eerste internationale tournee doen ze op een cruiseschip op 13-jarige leeftijd. In 2006 verschijnt het debuutalbum Viira, dat nog grotendeels uit instrumentale werken bestaat. Ze worden uitgevoerd op drie 15-snarige kanteles en één grotere concertkantele met 35 snaren. Die instrumentatie zal een constante blijven in heel hun carrière.

Lees meer

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Silvie Hermsen
Redactie, techniek en vormgeving:
Ronald Visser
Vertaling:
David Young
Tim Newman

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind november / begin december.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.