Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief oktober 2022Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

rode draadTafelmuziek en andere acts: de concertzender in oktober

Veel, veel moderns deze maand bij de Concertzender, al dan niet met een maatschappelijke bezorgdheid. Rode draad: goede muziek die u kent of juist niet, met aandacht gekozen en met een lichte voorkeur voor live registraties.

We hebben aandacht voor Sonic Acts en blikken vooruit op de komende editie van November Music (begin volgende maand in Den Bosch). Maar we hebben ook aandacht voor veelschrijver Telemann, live wereldmuziek en renaissancepolyfonie uit … de Kalverstraat. Komt dat horen!

 

Weekdagen van donderdag 22 september t/m woensdag 12 oktober

 

Thema: Klassiek

Genre: Barok

 

Meer dan muziek voor erbij: Telemann

TelemannDeze maand In de Schijnwerper: Georg Philipp Telemann (1681-1767). De Noordduitse veelschrijver werd lange tijd ondergewaardeerd ten opzicht van zijn tijdgenoot Johann Sebastian Bach. De hoeveelheid composities die Telemann produceerde – schattingen lopen uiteen van 3000 tot nog meer werken – speelt daarbij een rol. Wie zo veel schrijft, kan niet altijd goed zijn. Het syndroom van Willy Vandersteen, zou je kunnen zeggen. Maar Bach en Telemann hadden groot respect voor elkaar.

Herwaardering
In de twintigste eeuw kwam de herwaardering van Telemann op gang. Dat leidde ook tot onderzoek, wat weer nieuwe stukken (nog meer!) aan het licht bracht, en tot heruitvoeringen van onbekend of verloren gewaand werk. In deze uitzendingen horen we werken waarmee Telemann vaak wordt geassocieerd, naast minder bekende maar niet minder boeiende stukken.

Verrassend voor velen is wellicht zijn verklanking van het lijdensverhaal. Veel fluitisten en violisten zien uit naar het moment waarop ze zijn fantasieën kunnen spelen. Een Telemann-evengreen is zijn Tafelmusik: onderhoudende, instrumentale muziek voor kleine en vrij grote bezetting, ideaal voor feesten en partijen. Muziek terwijl u schranst dus, of, in het juiste jargon: ‘Gebrauchsmusik’.

Lees meer

 

Vrijdag 14 en dinsdag 18 oktober

Thema: Oude Muziek

Genres: Orgel | Vocale Muziek

 

Quirico-orgelCapella Sacelli en Super Librum

Op vrijdagmiddag 14 oktober in Concertzender Live twee registraties uit dit en vorig jaar. In beide gevallen gaat het om Nederlandse ensembles. Eerst de Capella Sacelli met het programma Polyfonie aan de Kalverstraat (opgenomen op 2 juli 2021 in -natuurlijk- Amsterdam) en op 13 maart 2022 presenteerde Super Librum een nieuw orgel in Engelbert.

Herboren renaissance
Het kersverse mannenkwartet Capella Sacelli o.l.v. Jeroen Spitteler brengt met het concertprogramma Polyfonie aan de Kalverstraat renaissancewerken van Josquin des Prez, Pierre de la Rue en tijdgenoten. Er klinkt wereldlijke en sacrale muziek uit o.a. de Occo Codex, een prachtig verlucht koorboek uit ca 1525. De Codex is genoemd naar de eigenaar, Pompeius Occo, die zelf in de Kalverstraat woonde. Uit deze Codex zong Capella Sacelli ook delen uit een Requiem van Antoine de Févin, een werk waarvan we weten dat het begin zestiende eeuw heeft geklonken tussen de Kalverstraat en het Rokin.

Super Librum
In maart 2022 verzorgde het Groningse ensemble Super Librum een bijzonder concert. Het Quirico-orgel werd gepresenteerd, gebouwd door orgelmaker Winold van der Putten. Hij maakte het orgel naar voorbeeld van een inlegwerk dat rond 1485 gemaakt is en zich nu bevindt in de kerk van San Quirico d’Orcia.

Lees meer

 

Eerste en derde zaterdag van iedere maand

Thema: Wereldmuziek

 

 

Concertzender Wereldmuziek Live

Elke eerste en derde zaterdagmiddag vanaf 14 uur zenden we Concertzender Live: wereldmuziek uit. Ook bij wereldmuziek gaat er niets boven de vibes van een live concert. De Concertzender houdt daarom de belangrijke podia in de gaten die global music programmeren en als het even lukt proberen daarvan opnames te maken. Dat is in al die jaren aardig gelukt. Neemt u maar eens een kijkje in het grote opname-archief van de Concertzender, waar bijna alle uitzendingen nog zijn terug te luisteren!

Primos del NorteDoor de covidperikelen heeft het opnemen wel even stil gelegen, maar inmiddels pakken we de draad weer op, en hoe. Wat dacht u van de Britse folk-klezmerband Oi Va Voi, de betoverende westafrikaanse klanken van Tamala, of de Cypriotische avantfolk van Monsieur Doumani. En kent u de Tuvaanse boventoonzang van Huun-Huur-Tu? Zo ja, dan weet u waarom u moet luisteren. Zo nee: kom luisteren!

Haarlem en Leiden
Voor de komende uitzendingen ligt er weer een stapel opnames gereed van het altijd relaxte Houtfestival in Haarlem. Onze technicus Wijnand de Groot legde prachtige optredens vast van Primos del Norte, Trio SonCe en Dareyn.

We komen ook graag langs bij De X in Leiden, één van de weinige wereldmuziekpodia in Nederland die zich met een fraaie en gevarieerde programmering onderscheidt.

Lees meer

 

Eerste zondag van iedere maand

Thema: Hedendaags

 

 

De Os terugluisteren: Formalistische tendensen

Op 2 oktober besteede aflevering 43 van Een Os op het Dak aandacht aan ‘formalistische tendensen’. Als eerste klonk de Sjevstjenko Suite voor piano solo van Borys Ljatosjynsky (1895-1968), die docent was aan de conservatoria van Moskou en Kyiv. In De Os van 7 augustus klonk al zijn Symfonie Nr. 3: Vrede zal oorlog overwinnen.

Formalisten
Zowel Ljatosjynsky als Sjostakovitsj werd onder Stalin beticht van ‘formalistische tendensen’. Een even schimmig als omineus verwijt. Maar hoewel Sjostakovitsj verketterd werd tijdens de Stalinterreur, werd hij door het regime tegelijkertijd als boegbeeld gebruikt. Ondanks deze schizofrene situatie wist hij een eigen muzikale taal te ontwikkelen.

Valentin SilvestrovSjostakovitsj was bevriend met de Oekraïense sterviolist David Oistrach, voor wie hij in 1948 zijn Eerste Vioolconcert componeerde, dat in 1955, twee jaar na Stalins dood, in première worden gebracht. Uiteraard met Oistrach als solist.

Valentin Silvestrov is de bekendste nog levende componist uit Oekraïne. Hij woonde zijn leven lang in Kyiv, maar is inmiddels naar Duitsland uitgeweken. In 2014 componeerde hij het koorwerk Gebed voor Oekraïne. Dit werd een maand na de Russische inval, op 25 maart 2022, uitgevoerd door het Philharmonisch Koor van Warschau tijdens een benefietconcert in Warschau voor het Nationaal Symfonieorkest van de Oekraïne en het Dumka Natoniaal Koor van Oekraïne.

U kunt de gehele uitzending hier terugluisteren.

 

Maandag 17 oktober

Thema: Hedendaags

 

 

Vooruit luisteren: November Music

Joey RoukensHet is nog geen November, maar we luisteren deze maand al vooruit naar de komende editie van November Music, de eerste na de Covid-beperkingen. Festivalcomponist van deze jaargang is Joey Roukens. Het Festival zelf is van 3 t/m 13 november in Den Bosch. Op uitnodiging van de organisatie van November Music schreef Roukens een Requiem dat op 4 november in première gaat.

Om al een beetje op te warmen zenden we in Bijdetijds op 17 oktober drie eerdere werken uit van Roukens. U kunt dan luisteren naar:

  • Patterns and Pulses, door het Ensemble Multifoon en Aurelia Saxofoonkwartet
  • Earnest & Game door het Rubens Kwartet
  • Boundless, door het Koninklijk Concertgebouw Orkest olv Alan Gilbert

 

Zondag 9 oktober

Thema: Crosslinks | Hedendaags

 

 

 

Prepare for impact: Sonic Acts

Van 30 september t/m 23 oktober keert het tweejaarlijks internationale festival Sonic Acts terug in Amsterdam. Editie 2022 van de Biënnale vindt verspreid over drie weekenden plaats, met een omvangrijk programma van concerten, lezingen, performances, tentoonstellingen, filmvertoningen, workshops en meer. Hou u vast!

Sonic Acts logoOp zondag 9 oktober besteedt Bob Rusche in X-Rated vanaf negen uur ’s avonds aandacht aan Sonic Acts en doet een kaartenactie. De kaartenactie betreft Preemptive Listening in Likeminds op 15 oktober en Breathtune in de Singelkerk op 16 oktober. Het volledige programma van Sonic Acts staat hier.

Filmpremière Aura Satz
In Likeminds presenteert Sonic Acts op 15 oktober de nieuwe film van Aura Satz, The Future Waters of the Storm Surge. Deze korte film – gemaakt in opdracht van Sonic Acts als nieuw hoofdstuk van haar speelfilm Preemptive Listening – gaat in op waarschuwingssystemen, zoals sirenes en het luchtalarm, in het tijdperk van de door de mens veroorzaakte ecologische rampen.

De avond bij Likeminds wordt afgesloten met een optreden van de baanbrekende Canadese componiste Sarah Davachi, die een arrangement van de lange compositie Long Gradus uitvoert onder begeleiding van het experimentele hedendaagse muziekcollectief het Nemø Ensemble.

Orgel acts
In de Singelkerk presenteert Sonic Acts op 16 oktober een ode aan ‘vergeten’ instrumenten en muzikale tradities tijdens het programma Breathtune. De Ierse experimentele geluidskunstenaar Aine O’Dwyer voert een site-specifieke performance uit op het orgel van de Singelkerk.

Lees meer

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Koen Croese
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser
Vertaling:
David Young
Tim Newman

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind oktober / begin november.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.