Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief september 2022Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

 

 

Place to be: de Concertzender in september

redactioneelEn: uitgerust? U bent vast terug van vakantie. Het mocht en kon weer, dus we gingen. Terug van even weg is ook de Concertzender nieuwsbrief, met nieuws uit diverse contreien van uw favoriete muziekzender. Er is vocale jazz en pulitzer prijs-winnende pianomuziek van George Walker.

We willen heel graag dat u op 17 september oorgetuige bent van een bijzonder elektronisch drieluik in de Haarlemse BAVO. Verlaine zingt u in september tweemaal toe en de gambisten van Gambo laten dat juist achterwege.

U kunt dus weer alle kanten op met de Concertzender. Maar dat wist u allang, als echte muziekliefhebber: de Concertzender is 'the place to be'. Succes met het opvouwen van de tent en tot volgende maand!

 

Zondag 18 september

Thema: Concertpodium

Genre: Folk

 

Biografie van een podium

Terug naar normaal: September is vaste openingsmaand voor een nieuw seizoen van de folk-clubs in Nederland. Tenminste, voor zover ze er nog zijn. Ze verdienen een steuntje en dat doen we, door de nieuwsbrief ermee te openen en muzikaal, op zondag 18 september vanaf 18:00 uur. In Folk It! een special naar aanleiding van het boek Troubadour van Peter Bruyn.cover Troubadour

Het boek gaat over een stukje Nederlandse folk geschiedenis. Want bijna zestig jaar geleden (voor de preciezen odner de rekkelijken: op 31 mei 1963) opende de Haarlemse muzikante Cobi Schreijer de taveerne De Waag in Haarlem. De eerste echte folkclub van Nederland.

Amerika kende ze al langer: de zogenaamde Coffeehouses. In Engeland waren folkpodia ergens in achterafzaaltje, of boven de pub. In Frankrijk was het weinig anders, met zijn tavernes voor het chanson. Maar Nederland had geen vaste speelplaatsen voor muzikanten uit de folk- of roots-muziek. Cobi Schreijer was in de zestiger jaren zo’n rondtrekkende muzikante. Als zangeres van Oud Hollandse balladen en internationale volksliedjes trok ze door het land. Maar ook naar de Engelse folk-clubs.

Schreijer was afkomstig uit een rood nest, waardoor ze veel optrad op vakbondsbijeenkomsten. Maar ze bezocht ook de culturele speelplaatsen door het land. Als moeder van jonge kinderen was dat een slopend bestaan, zodat Cobi Schreijer zocht naar een vaste speelplek waar ze zelf voorstellingen kon geven en collega’s kon uitnodigen. En zo ontstond Taveerne de Waag in Haarlem.

Lees meer

 

Zondagen 11 en 25 september

Thema: Klassiek

Genre: Vocale Muziek

 

Verlaine chantantVerlaine

Die Sanck een Liedt is het enige liederenprogramma op de Nederlandse radio. Liederen ontstaan omdat een componist een tekst, een gedicht, poëzie wil vangen in klanken. De woorden versterken door er muziek ‘onder te zetten’. De gedichten van Paul Verlaine leenden zich daar uitzonderlijk goed voor. Zijn woorden hebben ritme en muzikaliteit.

Er zijn wel meer dan 1500 vocale werken op basis van Verlaine’s poëzie bekend, van meer dan 700 artiesten die geïnspireerd werden door de werken van de dichter, van 1871 tot heden.

In twee delen vertelt onze Liedspecialist Evert Jan Nagtegaal in zijn programma Die Sanck een Liedt over het tumultueuze leven van Verlaine, laat gedichten horen uitgesproken door bekende Franse acteurs en hoe diverse componisten een zelfde tekst uitwerken in muziek.

Luisteren:
Luister naar Verlaine deel 1 op zondagmorgen 11 september. Deel twee volgt op 25 september. Steeds om 11:00 uur.

 

Zondag 11 september

Thema: Concertpodium

Genre: Elektronische Muziek

 

Electronische BAVO

Deserted Island Music en Groove Unlimited organiseren op zaterdag 17 september een bijzonder concert in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. Een driedelige elektronische muziekavond met klassieke elementen. In aanloop naar dit evenement warmt Bob Rusche in X-Rated van 11 september de gemoederen vast op.poster BAVO

Organisatoren Ron Boots (Groove Unlimited) en Remy Stroomer (Deserted Island Music) spelen vlak onder het wereldberoemde C. Müller kerkorgel. Ron Boots (1962) maakt elektronische muziek sinds het begin van de tachtiger jaren en behoort tot de zogenaamde derde generatie elektronische muziek componisten. Rons aandeel bestaat uit een geïmproviseerde set van ongeveer een uur. Hij bundelt de krachten met synthesist Ian Boddy en drummer Harold van der Heijden. In deze combinatie werd in 1997 voor het eerst en laatst samen opgetreden als “Phase 3”.

Berlijnse School
Remy Stroomer (1979) maakt sinds de jaren negentig elektronische muziek en is (dus, want hoe kan het ook anders?) beïnvloed door de ‘Berlijnse school’ van Klaus Schulze en Tangerine Dream. Ook Remy brengt een uur muziek ten gehore die speciaal gecomponeerd is voor de gelegenheid, met zijn meest recente album The Other Side als startpunt. Hij wordt bijgestaan door leden van het Haarlems Studenten Koor. Het derde deel van de concertavond is een sessie met alle bovengenoemde muzikanten. Wat er precies gaat gebeuren? We hebben geen idee! Dat wordt op de avond zelf pas duidelijk.

Lees meer

 

Vrijdag 9 en dinsdag 13 september

Thema: Klassiek | Oude Muziek

Genre: Barok

 

The Spirit of Gambo en Kairos Ensemble in Concertzender Live

Jaargang 2022 van het Festival Oude Muziek speelt nog, maar wij luisteren in september al terug naar vorig jaar. Op vrijdag 9 september in Concertzender Live weer een opname, gemaakt tijdens FOMU 2021. Dit keer aandacht voor gambamuziek en een bijzonder fringe-concert.

The Spirit of GamboGamba
Het Nederlandse gambaconsort The Spirit of Gambo speelde tijdens het concert The Speechless Viol: De Polyfone Retoriek Voorbij Engelse composities. De werken droegen van oorsprong een kerkelijk karakter, maar werden ontdaan van hun religieuze teksten. No wonder, want tijdens de Engelse Reformatie was uitbundigheid niet de bedoeling en werd veel kerkelijke muziek versteld tot instrumentale muziek voor huiselijk binnenshuis. The Spirit of Gambo laat horen hoe anders deze stukken klinken in een tekstloos jasje.

Het Kairós Ensemble gaf tijdens het laatste FOMU-festival een Fabulous Fringe-concert. Dit kwartet van vier jonge musici bestaat uit Teresa Costa (traverso), Anthi Ioannidou (viool), Gied van Oorschot (cello) en Katerina Orfanoudaki (klavecimbel).

U kunt luisteren naar werk van Marin Marais, een triosonate van Georg Philipp Telemann en een deel uit Das Musikalisches Opfer van Johann Sebastian Bach.

Luisteren:
Vrijdag 9 september en dinsdag 13 september 2022, beide dagen van 14:00 tot 16:00 uur.

 

Maandag 29 augustus

Thema: Hedendaags

 

 

George Walker

Herstelbericht: kent u George Walker per ongeluk nog niet? Dan is hier uw kans dat goed te maken. Walkers honderdste geboortejaar (nu) was aanleiding voor een cd van deze componist, die thuishoort in een klein rijtje met Aaron Copland en Elliott Carter. Voor BBC Music Magazine aanleiding om George Walker uit te roepen tot componist van de maand juli. George WalkerEn voor u dus, om opnieuw of alsnog kennis te maken met de muziek van George Theophilus Walker (1922-2018), de als eerste zwarte componist werd onderscheiden met de pulitzer prize voor compositie.

Schaamtevol: hoe de VS talentvolle zwarte musici behandelde. Diploma’s en vroege successen waren niet genoeg om Walkers carrière van de grond te krijgen. Het kostte hem vijf jaar om bij een concertorganisatie aangesloten te raken, terwijl zijn studievrienden meteen aan de slag konden. Hulp van buiten was nodig: de beroemde Parijse pedagoge Nadia Boulanger onderkende Walkers’ kwaliteiten meteen. Zij typeerde zijn tweede pianosonate als een meesterwerk. De pianosonates laten mooi horen hoe Walker zich op zijn Amerikaans bewoog op het snijvlak van neoclassicisme en atonaliteit, met een eigen signatuur voor elk afzonderlijk werk. Wij laten u twee sonates horen: de vierde (uit 1984) en nummer vijf uit 2003. Steven Beck is de pianist.

Luisteren:
Georg Walker in Ongehoord, maandag 29 augustus tussen 22:00 en 23:00 uur. De uitzending is ook terug te luisteren via onze website.

 

Zaterdagen 10 en 24 september

Thema: Jazz

 

 

SinatraVocale Jazz: nieuws en standards

Nieuwe oogst: in de septemberaflevering van Vocale Jazz brengt Ineke Heijliger tracks van 4 recente albums van Nederlandse vocalisten. Het gaat om Bach…because van Dasha Beets en om Seguir Vivendo: A Brazilian Tribute To Michael Franks door Lilian Vieira. En om Libra van Yvonne Walter en Blue Light; The Voice Guitar Project door Yvonne Smeets en Olaf Tarenskeen. Weten wat er rondzingt? Luister dan naar Vocale Jazz op 10 september tussen 18:00 en 19:00 uur.

The Great American Songbook laat op 24 september om 16:00 uur het eerste van 3 programma’s horen rond de componist Jimmy van Heusen (1913-1990). De veelschrijver, hofleverancier van Frank Sinatra, publiceerde meer dan 1000 songs, waar er meer dan 50 van in het Great American Songbook terecht kwamen. 'Ol’Blue Eyes' nam er maar liefst 85 van op, wat van Heusen hielp aan 4 Oscars en talloze Academy Awards.

 

Maandag 5 september

Thema: Hedendaags

 

 

Bijdetijds: made in China

Na jarenlange Chinese beperkingen mocht vanaf 1978 klassieke muziek weer gespeeld en gehoord worden. Ook de conservatoria gingen weer open. Vandaag aandacht voor vijf componisten, die behoorden tot de eerste lichting afgestudeerden aan het conservatorium van Beijing.

    Tan Dun
  • Mo Wuping: Fan I en Fan II. Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard.
  • Guo Wenjing: Drama. Rolf Hildebrand, Tobias Liebezeit en Olaf Normann, Chinese bekkens.
  • Tan Dun: On Taoism. BBC Scottish Symphony Orchestra o.l.v. Tan Dun.
  • Chen Qigang: Wuxing (De vijf elementen). Orchestre National de France o.l.v. Didier Benetti.
  • Qu Xiaosong: Mong Dong. Michael Rippon, bariton. Hong Kong Filharmonisch Orkest o.l.v. Kenneth Schermerhorn.

Luisteren:
Bijdetijds, maandag 5 september tussen 19:00 en 20:00 uur.

 

 

 

 

 

 

Maak werk van je liefde voor muziek. Bij de Concertzender!

Bij de Concertzender werken bijna 200 onbezoldigde muziekliefhebbers. Ze zorgen dat er elke dag en elk uur mooie, ontroerende, onthutsende, irritante, zachte, KEIHARDE, speelse, bezonken, vrolijke, onbegrijpelijke, traditionele, bekende, nieuwe, exotische, swingende muziek op de zender klinkt. En dan hebben we het nog niet eens over al die andere muziek. Wij zenden muziek uit waarvan we vinden dat die het waard is beluisterd te worden. Of er mensen zijn die dat ook vinden, interesseert ons zeer. Maar we laten ons daar niet door beperken.oor

Natuurlijk zijn er de programmamakers, technici en presentatoren die onze programma’s maken, maar ook een tekstschrijver voor ons opname-archief, twee dames die de gegevens van onze donateurs beheren, een grafisch vormgever, twee producenten voor Concertzender Live. Velen komen langs op ons kantoor in hartje Utrecht.

Voor vrijwilligers zijn er heel diverse klussen bij de Concertzender. Op www.concertzender.nl/vacatures vind je ze allemaal. Op dit moment zoeken we in het bijzonder naar:

• Een coördinator Klassieke Muziek, die de programmering van de Klassieke Muziekprogramma’s verzorgt. Als muziek tussen 1750 en 1945 jouw passie is én je leiding kan geven aan de eigenzinnige programmamakers, horen we graag van je.

• Een samensteller Hedendaags die graag de mooiste Nieuwe Muziek laat horen aan onze luisteraars.

• Aanvulling op ons team van studiotechnici die in de avond de live-uitzending verzorgen vanuit onze studio in hartje Utrecht.

 

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Koen Croese
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

 

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt (waarschijnlijk) eind september / begin oktober.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.