Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief juni 2022Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

 

Maandag 6 juni

Thema: Oude Muziek

 

 

De concertzender in juni 2022: Bach & Co

Deze nieuwsbrief opent met een bijdrage van onze coördinator Oude Muziek, Irene Stolp:

"Op zondag 22 mei 2022 was het slotconcert van het BACHfestival in TivoliVredenburg. De Nederlandse Bachvereniging vierde hiermee haar 100-jarig bestaan. Toen ik de programma-aankondiging bekeek, sloeg mijn hart over. Rudolf Lutz, de dirigent en artistiek leider van de J.S. Bach-Stiftung St. Gallen, zou de gastdirigent zijn."

logo Bachstiftung"Er wordt nog steeds veel werk van J.S. Bach op CD gezet en Govert Jan Bach en Hans proberen zoveel mogelijk van dit werk in de afleveringen van Geen dag zonder Bach te laten horen. In de podcast Bach & Co bespreken we actuele Bach-zaken als bijlage bij Geen dag zonder Bach.

In de Evangelische Kirche in Trogen in Zwitserland wordt elke maand door het koor en orkest van de J.S. Bach-Stiftung een cantate opgenomen. Vier keer per jaar komt er een CD uit met daarop 3 cantates. We werden jaren geleden getipt: "Hou die Bach-Stiftung in Zwitserland in de gaten. Daar gebeurt iets bijzonders." Inmiddels heeft de Concertzender goede contacten met ze opgebouwd. Ze sturen trouw hun nieuwste CD op en wij laten hen weten wanneer er weer een van hun cantates in Geen dag zonder Bach te horen is. Omdat de Stichting dat deelt in haar eigen nieuwsbrief groeit het aantal luisteraars uit het Duitse taalgebied.

Ik was zelf al van plan om dit jaar af te reizen naar St. Gallen om een opname mee te kunnen maken, maar nu kwam Lutz dus naar Utrecht. Ik heb meteen met Jörg Hübert gemaild, ons contact bij de Bach-Stiftung. Zou het mogelijk zijn om hem te ontmoeten voor een interview?"

Lees meer

 

Dinsdagen in juni

Thema: Klassiek

 

 

Kroniek: Willem Pijper

Willem PijperKroniek van de Nederlandse Muziek besteedt in juni aandacht aan Willem Pijper, die vanaf 1920 tot zijn dood in 1947 gold als een van de belangrijkste Nederlandse componisten van zijn tijd. Naast zijn muziek was die reputatie te danken aan ook zijn publicaties, zoals essays en kritieken.

Pijper pleitte in een briljante en vlijmscherpe stijl voor voor goede nieuwe muziek, naar Franse leest. Die voorliefde ontwikkeld hij pas na de Eerste Wereldoorlog; in de jaren daarvoor stond hij juist onder invloed van de Duitse muziektraditie, zoals blijkt uit zijn Eerste strijkkwartet (1914)

Pijper voorkeur voor Frankrijk week af van de overwegende Duitse invloed in het Nederlandse muziekleven van het interbellum. Met ‘Frans’ bedoeld Pijper karaktervolle, maar elegante en subtiele muziek. Die uitgangspunten legden de basis voor Pijpers eigen stijl die zich in de loop van de jaren twintig ontwikkelde, met zijn aan de Franse dirigent Pierre Monteux opgedragen derde symfonie (1925) als hoogtepunt. Monteux en Pijper raakten bevriend, ook al veranderde Pijpers stijl in de jaren dertig drastisch van karakter.

 

Weekdagen vanaf donderdag 2 juni

Thema: Klassiek

 

 

César FranckCésar Franck: op weg naar een stijl

César Franck (1822-1890) was gedeeltelijk een laatbloeier. Als tiener had hij weliswaar al een succesvolle carrière als reizend pianovirtuoos en schreef hij voor eigen gebruik stukken die helemaal passen bij de smaak van die tijd.

Dat bestaan bevredigde hem echter niet. Franck legde zich liever toe op een carrière als organist en docent aan het Parijse conservatorium. Daarin kon hij ook meer kwijt van zijn katholieke geloof, dat aanleiding gaf tot korte vocale werken en – later – grote stukken voor orgel.

Het zou tot een jaar of vijftien voor zijn dood duren eer Franck de stijl vond die hem zo herkenbaar maakte. In onze uitzendingen van In de Schijnwerper kunt u deze ontwikkeling op de voet volgen. U hoort onder andere Francks Tweede pianoconcert, door Martijn van den Hoek en Het Gelders Orkest o.l.v. Roberto Benzi en delen uit Les sept paroles du Christ door het Ensemble Vocal de Lausanne o.l.v. Michel Corboz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Concertzender logoNieuwe lezers

Welkom aan alle nieuwe lezers! De Concertzender geeft graag luistertips over nieuwe programma’s, nieuwe series en bijzondere opnames. Dat doen we met bijna 200 vrijwilligers, 24 uur per dag en 7 dagen per week.

We zijn een radiozender, maar behalve via radio kun je ons ook beluisteren via internet of met behulp van de app.

Om dit voor elkaar te krijgen, hebben we jouw steun nodig. De Concertzender is grotendeels afhankelijk van donateurs. Lees meer over hoe je ons kunt steunen.

 

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Koen Croese
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

 

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt eind juni / begin juli.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.