Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief maart 2022Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

Op pad: de Concertzender in maart

redactioneelEind 18e eeuw reist een Engelsman door Frankrijk, Italië, Duitsland en de Lage Landen. Dat deed lang niet iedereen, maar zo buitengewoon is dat nu ook weer niet. Totdat duidelijk wordt dat deze Engelse muziekleraar, impresario en componist door Europa reist om getuige te zijn van de muziekpraktijk van die dagen.

En het wordt nog mooier, want Charles Burney houdt dagboeken bij, die in boekvorm worden uitgegeven. Die publicaties vormen de harde kern van een bijzondere nieuwe serie van het programma Documento.

Maar maart biedt meer, want u kunt kennismaken met Albéric Magnard en u vast inschrijven voor Leading Voices. Genoeg te doen en te horen dus.

Tot volgende maand!

 

 

Donderdagen 3, 17 en 31 maart

Thema: Klassiek

 

 

De reizen van Charles Burney

In maart en april besteden we in het programma Documento aandacht aan dagboeken. Uitgangspunt zijn de bijzondere reisdagboeken van muziekhistoricus, componist en muzikant Charles Burney. Hij is bekend door zijn muzikale reisverslagen in de General History of Music. Deze doen verslag van het 18e-eeuwse muziekleven in Europa. Charles BurneyEn wat Burney allemaal hoorde op zijn reizen hoort u in deze serie.

Burney
Charles Burney werd geboren in 1726 in Shrewbury, Engeland. Hij kreeg onder andere muzieklessen van de componist Thomas Arne. Na Burneys huwelijk nam zijn reputatie als componist een hoge vlucht in Londen. Later vestigde hij zich met zijn gezin op het platteland, en werd hij organist bij de St. Margaret Church in King’s Lynn. Ook werkte hij als muziekleraar en impresario en als muzikant bij lokale concerten. Maar hij keerde terug naar Londen in 1760 en ging van daaruit vier jaar later naar Parijs.

Van componist naar auteur
In Frankrijk ontstond bij Burney de wens de geschiedenis van de muziek te beschrijven. En hij wilde geen teksten van anderen overnemen, maar zelf ervaren hoe het met de muziek gesteld was. En dus ging Burney reizen. Zijn eerste grote reis voerde in 1770 door Frankrijk en Italië en leverde zijn boek The present State of Music in France and Italy op. Twee jaar later reide Burney door de lage Landen, Duitsland en Oostenrijk en schreef hij The Present State of Music in Germany, The Netherlands and the United Provinces.

Lees meer

 

Weekdagen tusssen donderdag 10 en woensdag 16 maart

Thema: Klassiek

 

 

Rue MagnardIn de Schijnwerper: Albéric Magnard

Deze maand is de schijnwerper gericht op de Franse componist Albéric Magnard (1865-1914). Wie denkt aan Franse muziek uit deze jaren, stuit snel en steevast op Debussy en Ravel. Maar dat is niet het hele verhaal.

Terwijl Debussy en Ravel zich ieder op hun wijze aan de Duitse invloed probeerden te ontworstelen, vond Albéric Magnard er juist zijn inspiratie. Hij hield van de ernst en doorwrochtheid van Brahms en componeerde bij voorkeur in de instrumentale genres waarin de oosterburen excelleerden, zoals kamer- en orkestmuziek. Daarom krijgt u onder meer te horen een Pianotrio, een symfonie en zijn bekendste orkestwerk de Hymne à la justice. Ook zijn vocale muziek komt aan bod.

 

 

Tussen 27 en 31 juli 2022

Thema: Hedendaags

Genre: Amateurmuziek

 

Aankondiging: Leading Voices

Een nieuw Europees koormuziek evenement in Utrecht: eind juli vindt in Utrecht Leading Voices, European Days for Vocal and Choral Leaders plaats. Tussen 27 en 31 juli 2022 zijn er meer dan 80 sessies en ruim 50 sprekers. Een breed platform voor professionals in de koormuziek om elkaar (weer) te ontmoeten.

Leading VoicesToekomst van koormuziek
Centraal thema van Leading Voices is de toekomst van de koormuziek: hoe zorgen we ervoor dat samen zingen in de toekomst relevant blijft vanuit artistiek en vanuit maatschappelijk perspectief. Het evenement biedt daarom bijvoorbeeld volop aandacht voor projecten waarin samen zingen wordt ingezet voor maatschappelijke doelen en thema’s. Ook zijn er sprekers uitgenodigd die een ander dan gebruikelijk perspectief bieden op samen zingen.

Nevenprogramma
Er is ook een nevenprogramma ontwikkeld voor amateurkoren en zangers met workshops en ateliers. Daarnaast zijn er open zangateliers op diverse plekken in Utrecht waarin het plezier van samen zingen centraal staat. Amateurkoren wordt eveneens de mogelijkheid geboden om op te treden. Ga naar de website voor meer info.

Kaartverkoop
Een passe-partout voor het hoofdprogramma is nog tot 1 april beschikbaar tegen een voordelig tarief. Vanaf maart zijn er tickets verkrijgbaar voor het nevenprogramma. De losse kaartverkoop voor de concerten start begin juli.

Lees meer

 

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Koen Croese
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

 

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt eind maart / begin april.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.