Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief oktober 2021Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

Lilian VieiraNoordse en andere nieuwtjes: de Concertzender in oktober

Veel nieuwe programma’s deze maand, en eentje om het tegendeel te bewijzen: we zijn nu al trots op Avenida Brasil, een gloednieuw programma gemaakt door Lilian Vieira. Een stukje verder hogerop, daar waar het Noorderlicht schijnt, klinken soms de mooiste combinaties van traditie en samplingtechniek. Stem vooral af op Nordic Sounds, trek een foute trui aan en maak het knus met de Concertzender.

En tegen het einde van de maand hebben we een speciaal feestje rond aflevering 1000 van Geen Dag zonder Bach. We knutselen nog aan het hoe en wat, dus meer daarover in een speciaal bericht later deze maand.

De nieuwsbrief van deze maand verschijnt wat later. Dus tel uit uw winst: de volgende aflevering verschijnt daardoor wat eerder. Gezellig najaar!

 

 

Eerste vrijdag van iedere maand

Thema: Wereldmuziek

Genre: Folk

 

Nieuwe noordse noten

Nordic Sounds is een nieuwe loot aan de Folk It programma’s op de Concertzender die vanaf 1 oktober te horen is. Samensteller Marius Roeting, al bekend van het programma Disc-cover, richt het kompas op volks-en folkmuziek uit de landen rond de Noordelijke poolcirkel: van de noord Atlantische eilanden (groepen) als de Faeröer, IJsland en de Orkneys, Scandinavië en de Baltische staten tot de noordelijkste streken van Rusland. Nordic SoundsEigenlijk overal waar het Noorderlicht te zien valt.

Ondanks de klimatologische omstandigheden – koud, ruwe natuur met uitgestrekte bossen tot uitgestrekte kale landschappen en boomloze eilanden, lange donkere wintermaanden met veel neerslag afgewisseld met lange heldere zomermaanden- is de muziek hartverwarmend. Vandaar de ondertitel “Houtvuur, wollen mutsen en wanten. Een programma met hartverwarmende muziek uit het hoge noorden en oosten van Europa”.

Naast traditionele muziek kent ook de hedendaagse rootsmuziek uit het noorden veel variatie. Die komt bijvoorbeeld tot uiting in de integratie met andere stijlen en genres en de toepassing van samplers en elektronica. Laat u verrassen door de deze ‘rootsmuziek’ die niet of nauwelijks in de muzikale spotlights staat.

Luisteren:
Nordic Sounds, elke eerste vrijdag van de maand tussen 20:00 en 21:00 uur.

 

 

Tweede vrijdag van iedere maand vanaf 8 oktober

Thema: Wereldmuziek

 

Avenida Brasil: een nieuw programma met Braziliaanse muziek!

Het werd tijd: na Brazil in a Nutshell uit 2017/2018 (nog steeds online terug te luisteren), starten we een nieuw programma rond Brazilië, Lilian Vieirahet land met zijn rijke en bijzondere muziektraditie. Avenida Brasil wordt samengesteld en gepresenteerd door niemand minder dan de veelzijdige Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira.

Zij maakt al jaren furore door haar grote improvisatievaardigheden en charismatische podiumpersoonlijkheid, met de Brazilectro-groep Zuco 103 en veel andere muziekprojecten. Haar muzikale roots liggen in de Braziliaans Samba Soul uit de jaren ’70, gouden jaren waarin grootheden als Caetano Veloso, Gilberto Gil en anderen hun meesterwerken schreven.

Het is dus bijzonder en fijn dat Lilian luisteraars in Avenida Brasil op sleeptouw neemt in haar passie voor de muziek uit haar vaderland en haar favoriete muziek en artiesten uit Brazilië, ongetwijfeld met veel groovy Samba Soul.

Luisteren:
Vanaf 8 oktober elke tweede vrijdag van de maand tussen 21:00 en 22:00 uur.

 

 

Werkdagen vanaf maandag 4 oktober

Thema: Hedendaags

 

Componist van de maand: Carter

Elliot CarterDe componist van de maand oktober is een laatbloeier: de eigen stijl van de Amerikaan Elliott Carter (1908-2012) ontstond pas rond 1950. Daarvoor schreef hij in de dominante Amerikaanse stijl van dat moment: veel volkse elementen, opzwepende ritmes, een flinke inbreng van de populaire muziek en liefde voor het grote gebaar.

Eind jaren veertig verenigde hij de taal van Schönberg en Stravinsky. Hij combineerde dat met het doorwrochte contrapunt van zijn lerares Nadia Boulanger en een liefde voor grillige vormen, ritmische experimenten, expressionistische heftigheid en Amerikaans optimisme.

Gedurende zijn hele carrière had hij het geluk omringd te zijn met voortreffelijke musici die zich voor zijn werk wilden inzetten. Hun spel overtuigde vele luisteraars en diverse van deze musici komen in de aan Carter gewijde programma’s aan bod. U kunt onder andere luisteren naar Cartes werk The Minotaur, zijn pianosonate en werken voor cello en piano en een sonate voor fluit, hobo, cello en klavecimbel. Ook laten we Partita voor orkest horen, in een uitvoering door het Chicago Symphony Orchestra met Daniel Barenboim.

Luisteren:
Op werkdagen tussen 16:00 en 17:00 uur, vanaf maandag 4 oktober.

 

 

Vrijdagen 29 oktober en 5 november

Thema: Klassiek

Genre: Barok

 

Een programma uit duizenden

BachEind oktober staat u iets bijzonders te wachten. We vieren dan aflevering duizend (1000, jawel!) van onze serie Geen Dag zonder Bach.

Hoe we dat doen verklappen we later deze maand in een extra bericht. Voor nu: noteer alvast vrijdag 29 oktober en vrijdag 5 november in uw agenda.

Wordt vervolgd!

 

 

On demand

Thema: Hedendaags

 

 

Os gemist?

De nieuwsbrief is deze maand iets later. Maar niet te laat om u te wijzen op een prijswinnende uitzending van de Os op het dak van Thea Derks. Op zondag 3 oktober stond die namelijk in het teken van drie prijswinnaars. Afgelopen september waren er twee compositiecompetities in het UtrechtseTivoli Vredenburg.

Verse alumni van de Nederlandse conservatoria konden meedingen naar de Tera de Marez Oyens Prijs. Soheil Shayesteh won met zijn compositie Žhâ voor cello, elektronica en visuals. Tera de Marez OyensEn componisten onder de 35 streden om de Gaudeamus Award 2021, die werd toegekend aan Annika Socolofsky.

De naar Tera de Marez Oyens vernoemde prijs werd twee jaar na haar dood in 1998 uitgeroepen door haar weduwnaar en kinderen. De Marez Oyens componeerde niet alleen prachtige muziek, maar was ook een groot promotor van de avant-garde en werkte veel met kinderen. Als componist werkte ze vaak met elektronica. Een voorbeeld, het schrijnende Charon’s Gift voor piano en tape uit 1982, hoort u in onze uitzending.

De eerste editie van de prijs werd in 2001 toegekend, aan Calliope Tsoupaki. Het was een opdracht voor het Kaida Trio dat bestaat uit dwarsfluit, basklarinet en piano. Zij noemde haar compositie simpelweg Trio. Tsoupaki is de huidige componist des vaderlands en een van de juryleden van de Gaudeamus Award 2021.

Lees meer

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie:
Koen Croese
Vertaling:
Twan Vreeman
Techniek:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt eind oktober / begin november.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.