Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief september 2021Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

Muziek en omgeving: de concertzender in september

veldopnameZonder omgeving geen muziek. Fijn, met zo’n uitspraak kun je alle kanten op. Richting natuurkunde bijvoorbeeld, want geluid verplaatst zich dankzij materie. Soundtracks als Instellar (Hans Zimmer) en Arrival (Johan Johansson) begeleiden prachtige films. En wie Kubricks 2001: A Space Odyssey zag, luistert begin januari nooit meer op dezelfde manier naar An der schönen blauwen Donau. Maar in een vacuüm is geen materie en dus ook geen geluid.

De kleine ruimte van deze compacte nieuwsbrief is gevuld met aandacht voor geluid en omgeving. Zoals bij Janacek, die in veel meer landen kwam dan waarheen hij ging en Stijn Demeulenaere, die ons meeneemt op een geluidsreis naar onszelf. En zet op 5 september om 19:00 uur vooral een stoeltje bij voor Sensenta van Harrold Roeland. Wat hij gaat doen is zo’n goed bewaard geheim dat hij het zelf nog niet weet. Maar wel dat zijn live gemaakte vervolgverhaal dan aanmeert bij geluid, ruimte en omgeving.

Binnenkort dus, in uw eigen vertrouwde omgeving. Tot over 4 weken!

 

 

Werkdagen vanaf donderdag 2 september 2021

Thema: Klassiek

 

 

JanacekComponist van de maand: Janacek

Je kunt in meerdere landen wonen zonder serieus te verhuizen. Neem Janacek. Onze componist van de maand kwam in 1854 ter wereld in het Habsburgse rijk van Frans Jozef I. Die centraal Europese lappendeken maakte in 1876 een doorstart als constitutionele personele unie die bekender werd als de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchië en door de Sissi-films. Maar de componist van de maand september kwam uit Moravië-Silezië (of oost-Tsjechië, zo u wilt), al stierf hij in 1928 in Tjechoslowakije. Als u Brno aanhoudt, zit u goed. Daar staat het Janacek museum. Hartje Europa.

Wenen sloeg halverwege de 19e eeuw de maat, politiek en artistiek. Het muzikale ideaal viel in drie woorden samen te vatten: Haydn, Mozart, Beethoven. Ook Janacek volgde die cursus honorum, tot hij in contact kwam met Tsjechische componisten als Dvořák en Smetana. En daarmee sloop ook de volksmuziek zijn oeuvre binnen, vervat in klassieke structuren en verwant aan Brahms en Mendelssohn. Op den duur maakte Janacek zich steeds meer los van die traditie, waardoor lokale motieven en onderwerpen meer ruimte kregen. Uit die tijd dateren zijn bekendste werken. Er zijn meer rode draden in Janacek composities, zoals zijn voorliefde voor de Russische cultuur en voor vocale muziek, waarin hij zelf actief was als koordirigent.

Lees meer

 

Dinsdag 7 september 2021

Thema: Klassiek

 

Wölfl in september

WölflZo ben je gevierd en zo weer vergeten. Dat overkwam de Salzburger Joseph Wölfl. Hij leefde van Mozarts Weense kwartetten, KV168-173 (1773) tot de première van Beethovens 8e symfonie (1812) en daartussen speelde ook zijn muzikale carrière zich af. Maar tot voor kort verliep Wölfls posthume loopbaan minder voorspoedig dan die van zijn twee vakbroeders.

Daar komt nu verandering in. Want nadat onze programmamaker Thijs Bonger in Geniale muziekvrienden uit de doeken deed hoe Haydn en Mozart elkaar artistiek op de huid zaten en terwijl in Lastige Leerling de verstandhouding van Haydn en Beethoven nog op de snijtafel ligt, is het nu de beurt aan pianovirtuoos Wölfl.

Wordt het een revival of een herontdekking? Op 7 september een nieuwe aflevering van De wandeling, met een bijzonder interactief extraatje dat we hier niet weggeven. Luisteren dus, op dinsdag 7 september tussen 19:00 en 20:00 uur.

 

 

Woensdag 8 september 2021

Thema: Hedendaags

Genre: Experimentele muziek

Hoe klinkt een landschap? Op stap met Stijn Demeulenare

Woensdagavond 8 september tussen 20:00 en 22:00 uur hoeft u nergens heen. Dat hebben wij al voor u gedaan. Duik mee in de diepe klanklandschappen van Stijn Demeulenaere uit Brussel. Sinds elf jaar maakt Demeulenaere klankinstallaties. Stijn DemeulenaereMet die geluidslandschappen – ‘soundscapes’, in goed hedendaags – laat hij luisteraars de omgeving ervaren via de oren. Hoe klinkt een landschap?

De fascinatie voor geluid begon bij Demeulenaere tijdens zijn studie sociologie en zijn werk als radiojournalist. Puur geluid, het alleen luisteren naar geluid, laat ruimte voor inleving en interpretatie. En daarbinnen schept Demeulenaere artistieke vormen, om luisteraars nieuwe ervaringen te laten opdoen en te confronteren met onze eigen identiteit en geschiedenis. Te voelen wie we zijn, en waar, door om ons heen te horen. Hoe een omgeving in ons resoneert, en vice versa.

Voor zijn geluidssculpturen maakt Demeulenaere veel gebruik van veldopnames. Of zoals die in de muziekwereld ook wel genoemd worden: ‘field recordings’. Niet te verwarren met natuuropnames, want ook geluid uit steden en huizen speelt bij Demeulenaere een belangrijke rol. Het gaat om de ruimte, als geluidsbron en als plek waar geluid beleefd wordt. Uiteindelijk wordt een soundscape zelf ook weer omgevingsgeluid. Demeulenaere onderzoekt hoe geluid ruimte betekenis geeft en omgekeerd.

Lees meer

 

 

 

 

 

oesterDeel ons, mail ons, steun ons, sterk ons

Sinds deze maand zet de Concertzender een tandje bij. U wist ons natuurlijk al te vinden als abonnee. Maar ons pareltjes mogen best wat meer glimmen tussen wat er verder bij u aanspoelt. Via sociale media willen we onze naamsbekendheid vergroten. Misschien heeft uw het al opgemerkt aan het toegenomen geritsel op facebook, Twitter of linkedin.

De komende tijd ontwikkelen we een aantal mediacampagnes om meer luisteraars te trekken. En u kunt ons helpen, door onze berichtjes te delen. Dus heeft u een vrind? Geef die een hint. Vriendelijke dank van ons allemaal!

 

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie:
Koen Croese
Vertaling:
Twan Vreeman
Techniek:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt eind september / begin oktober.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.