Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief augustus 2021Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

Tijd om te praten

redactioneel (FOM 2021)Op de Concertzender deze keer ruim aandacht voor het naderende Festival Oude Muziek, gewijd aan retoriek en muziek.

Al even klassiek is de Engelse pianist en bandleider Jack Hylton (1892-1965) de Britse koning van de jazz.

Heinrich Schütz is componist van de maand en we vragen uw genereuze aandacht voor een bijzondere crowdfundingsactie.

Veel plezier en tot over een week of vier.

 

 

Werkdagen vanaf maandag 2 augustus 2021

Thema: Oude Muziek

Genre: Barok

 

Componist van de maand: Schütz

Heinrich SchützComponist van de Maand is Heinrich Schütz (1585 – 1672), die ook extra aandacht krijgt op het komende Festival Oude Muziek. In onze uitzendingen rond Schütz hoort u onder andere diens Johannes Passion, met een heel andere opzet dan die van Johann Sebastian Bach.

Schütz werd geboren in Saksen en studeerde in Kassel, alvorens naar Italië af te reizen om in de leer te gaan bij Giovanni Gabrieli. Hij hield er een levenslange voorliefde voor Italië aan over. Als componist was Schütz vooral actief in Dresden, schrijvend in opdracht van diverse adellijke en geestelijke opdrachtgevers. Hij had succes, artistiek en zakelijk, en sloeg aanbiedingen af om elders in dienst te treden.

Een van Schütz’ grootste successen waren zijn Musikalische Exequien (1636), door een adellijke opdrachtgever vooruit besteld ter gelegenheid van diens eigen verscheiden. Schütz maakte een werk dat liet zien waartoe hij allemaal in staat was. De compositie behoort tot het beste dat de protestantse kerkmuziek heeft voortgebracht.

 

 

Vrijdag 27 augustus t/m zondag 5 september 2021

Thema: Oude Muziek

 

Over oude muziek gesproken

Na de afgeslankte editie vorig jaar barst eind augustus het Festival Oude Muziek weer los, zo hevig als maar kan. Het festival vindt plaats tussen vrijdag 27 augustus en zondag 5 september in Utrechtse binnenstad. De afdeling Oude Muziek van de Concertzender besteedt in een aantal programma’s aandacht aan dit festival. We zetten het even voor u op een rijtje.

Le Poème HarmoniqueLaten we praten
Het festivalthema is: ‘Muziek spreekt… Let’s Talk!, Retoriek in de Kunsten’. Muziek uit de Renaissance en Barok grijpt vaak terug naar de retorica en karakters uit de klassieke oudheid. Het festival is gewijd aan retorische gebaren, of die nu vocaal, instrumentaal, fysiek, gesproken of gezongen zijn. En uiteindelijk draait het ook hier om de emotionele impact van de muziek. Het volledige programma vindt u hier.

Op het festival en op de Concertzender horen we veel ‘sprekende muziek’ zoals Franse airs de cour, middeleeuwse muziek uit Constantinopel, La Pellegrina, een Masque van Pepusch, en verder muziek van Buxtehude, Scheidt en – uiteraard – J. S. Bach.

Lees meer

 

Zaterdag 7 augustus 2021

Thema: Jazz

 

Hylton, king of British jazz

Jack HyltonAte van Delden stelde voor Classic Jazz een programma samen rond het orkest van de Engelse pianist en bandleider Jack Hylton. Hylton werd in 1892 geboren in Lancashire en begon zijn muzikale leven als koorknaap. Als assistent pianist en kwam hij via rondreizende orkesten in 1913 terecht in Londen.

Zes jaar later In 1919 maakte de uit Amerika overgekomen Original Dixieland Jazz Band daar furore. Allerlei Engelse orkesten probeerden een graantje mee te pikken. Zo ook de Queen’s Dance Orchestra, met Hylton als vaste pianist en arrangeur.

De platen van Hyltons band verkochten goed en dus was de band vaak in de opnamestudio. Sommige platen, zoals de Limehouse Blues, behoren tot de oudste uitvoeringen die bewaard zijn gebleven. Jack Hylton’s band speelde veel Amerikaans repertoire, waarvoor ruime aandacht in Classic Jazz. Bijzonder is een opname van Doo Dah Blues die niet is uitgegeven maar waarvan we een testpersing hebben.

 

 

Voor vrijdag 6 augustus 2021

 

 

 

Ranjani NiroshaIn the picture: Ranjani Nirosha

Ranjani Nirosha is onze nieuwe huisfotografe. Zij heeft een crowdfunding lopen voor haar nieuwe fotoboek. Het portretteren van musici en kunstenaars is haar grote passie.

Voor Ranjani, die een gezichtsbeperking heeft, is de werking van het licht heel belangrijk. Haar portretten zijn dan ook heel krachtig, contrastrijk en vol kleur. Op haar website is een aantal foto’s te zien.

Stichting Roer heeft een crowdfunding opgezet voor haar boek. De inzameling loopt nog t/m 5 augustus 2021. Wilt u bijdragen? Ga dan naar Ranjani’s crowdfunding op Voor De Kunst.

 

 

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: info@concertzender.nl

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie:
Koen Croese
Vertaling:
Anouk de Wit
Barbara Leijdekkers
Thijs Brinksma
Techniek:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt eind augustus / begin september.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.