Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief juni 2021Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

De Concertzender in juni

ReadactioneelVeel Nederlands in deze nieuwsbrief van de Concertzender, met uitwaaiers naar Tennessee, Parijs, Wenen en Vught. We hebben aandacht voor het Amerikaanse landschap, met Guy Livingston als reisleider-met-heimwee. Ton de Leeuw staat centraal in Kroniek van de Nederlandse Muziek en we besteden ruim aandacht aan het Carnaval der Bedreigde Dieren, dat deze zomer door Nederland toert (jawel!).

Altijd al vermoed dat er meer school achter de bijnaam van Duke Ellington als ‘master painter’? U kunt horen wat hij deed toen hij stopte als schilder van reclameborden en begon aan een bestaan als bandleider.

Emmanuel Overbeeke beantwoordt alle vragen over Schönberg die u nooit durfde stellen en u kunt lid worden van het grootste koor van Utrecht.

Tot volgende maand!

 

 

14, 15, 21, 22, 28 en 29 augustus / 4 en 5 september 2021

 

 

Het carnaval der bedreigde dieren

Schoonheid en verwondering, om een podium te geven aan inheemse en wereldwijd bedreigde diersoorten. Dat is wat violiste Sophie de Rijk en zangeres Hilke Bressers voor ogen stond toen zij het idee ontwikkelden een muziekvoorstelling te maken met een hoofdrol voor een aantal bedreigde dieren. Deze zomer geven zij samen met Beate Loonstra (harp) en Thomas van Geelen (cello) zestien concerten, verspreid over 4 locaties. Geen deprimerende verhalen over de slechte staat van de wereld, maar kunst. Bedreigde dierenOm mensen via het hart te raken.

Wie zijn jullie?
Sophie: “Ik ben actief als violiste, componiste en arrangeur. Als primarius en artistiek leider van Padavita Tango String Quartet maak ik eigen theaterconcertprogramma’s. Daarnaast speel ik freelance in diverse andere producties.”

Hilke: “Ik heb als projectleider ervaring met vernieuwende muziekprojecten, waarbij er eigenlijk altijd een link is tussen artistieke en maatschappelijke zeggingskracht. Daarnaast ben ik als zangeres actief en componeer ik sinds een aantal jaar eigen stukken. Carnaval der Bedreigde Dieren wordt mijn debuut als componist. ”

Sophie: “Hilke en ik kwamen elkaar tegen bij het project Praktisch Idealisme van The Turn Club van Merlijn Twaalfhoven. Kunstenaars uit allerlei genres werden aangezet om grote, idealistische dromen om te zetten in een praktisch plan van aanpak.”

Lees meer

 

Zondag 6 juni 2021

Thema: Crosslinks

 

American travels

Guy Livingston verruilde Tennessee lang geleden voor Parijs, vond de liefde, belandde in Den Haag en ontmoette de Concertzender. Die reis leidde tot een bijzondere programmareeks van zo’n 120 afleveringen, geboren uit…heimwee. Guy miste de ‘Great Smoky Mountains’ en besloot een programma te maken waarin hij door de Verenigde Staten trok, van landschap naar landschap.

Een puzzel met veel stukjes, want muziek was er te over. Naast klassiek ook van soundtracks die ons beeld van de overweldigende Amerikaanse natuur mede hebben bepaald. Guy LivingstonDenk even aan de films van John Wayne of Bonanza.

Canyons en rivieren
Wat internet sinds een jaar of 40 bijdraagt aan de opheffing van tijd en ruimte, is dat de muziek aan weerszijden van de plas niet meer zo sterk uiteenloopt als voordien. Maar veel muziek uit American travels dateert uit de vorige eeuw, toen er nog zoiets bestond als ‘de Amerikaanse sound’, al dan niet geïnspireerd op een wereld van canyons, weidse vlakten en rivieren.

Guy: “Mijn favoriete aflevering is waarschijnlijk nummer 82: Take me to the River, die handelt over de Mississippi, een van de langste rivieren ter wereld. De rivier vormde ook een bron van inspiratie voor schrijvers, dichters en elke soort componist die je maar kunt verzinnen. Veel daarvan zijn verweesd achtergelaten door de geschiedenis. Neem Florence Price, een Afro-Amerikaanse componiste, in een tijd waarin alleen witte manndelijke componisten aandacht kregen.”

Lees meer

 

Zomer 2022

 

 

Zangers gezocht!

Een paar nieuwsbrieven (en een pandemie) geleden besteedden we er al aandacht aan: een nieuw project van Zimihc, waarin muziek en beeldende kunst samenkomen. De wereldberoemde Mexicaanse kunstenaar Carlos Amorales werkt een jaar met een projectkoor aan een nieuw kunstwerk. Carlos AmoralesEn alle Utrechtse zangers kunnen mee doen, onder begeleiding van dirigent Rohan Poldervaart.

Ervaring hierin is niet belangrijk. Zangers worden aangemoedigd het avontuur aan te gaan via improvisatie en andere technieken.

Opdrachtwerk 900 jaar Utrecht
Carlos Amorales krijgt de opdracht voor ontwikkeling van dit nieuwe kunstwerk van de Gemeente Utrecht. De Mexicaanse kunstenaar werkte en woonde enkele jaren in Nederland en exposeerde onder meer in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Maar zijn werk is breder dan beeldende kunst. Morales gebruikt muziek, taal, sport en vele andere elementen. In teksten en muziek worden politieke ideën kritisch onderzocht.

Nieuwe Koorzang
Het projectkoor ontwikkelt met de dirigent en de kunstenaar een nieuwe methode voor koorzang. Deze methode komt later in het project beschikbaar voor alle Utrechtse koren. De uiteindelijke uitvoering van het project is in de zomer van 2022. Maar liefst 1000 stemmen voegen zich dan bij elkaar om het Jaarbeursplein te vullen met muziek. Mee doen? Kijk dan even hier.

 

 

Werkdagen vanaf donderdag 3 juni 2021

Thema: Klassiek | Hedendaags

 

Componist van de Maand: Arnold Schönberg

Arnold Schönbergs leven besloeg het laatste kwart van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e. Een revolutionair, meer uit noodzaak dan uit iconoclastische drift of vrije wil. Slechts geleidelijk maakte Schönberg zich los van zijn laatromatische wortels (Brahms, Wagner), die nog hoorbaar zijn in werken als het oratorium Gurrelieder. Zijn muziek werd steeds atonaler, zonder de tonaliteit, of de laatromantische frasering volledig achter zich te laten. Arnold SchönbergEen vernieuwer, verankerd in traditie.

Na de Drei Klavierstücke opus 11 uit 1911, brak een beslissende periode aan. Schönberg neemt afstand van traditionele vormen, vooralsnog zonder een vastomlijnd alternatief. Zo krijgen intuïtie en verrassing een centrale rol, in muziek bedoeld voor kleine ensembles en uitvoering in dito formaat. Pas een decennium later ontstaat de twaalftoonstechniek, reeksen van twaalf noten zonder muzikale hiërarchie. Alle noten tellen even zwaar mee.

Schönberg was door en door Duits, maar zijn Joodse afkomst maakte dat hij vanaf de jaren twintig scherp voorzag in welke barbaarse wateren Duitsland dreigde te belanden. In het jaar dat Hitler aan de macht kwam, verruilde Schönberg Duitsland voor de VS. Zijn harmonie werd tonaler, tot aan het eind van zijn leven. Componist van de maand-samensteller Emmanuel Overbeeke neemt u in juni 2021 mee langs werken en leven van Arnold Schönberg. U hoort onder meer diens vroege strijkkwartet, dat hij vol verwachting liet zien aan Johannes Brahms. Hoe dat afliep? Luister vanaf donderdag 3 juni op werkdagen tussen 4 en 5 ’s middags.

 

 

Dinsdag 22 juni 2021

Thema: Hedendaags

 

Kroniek: Ton de Leeuw

Ton de LeeuwKroniek van de Nederlandse Muziek besteedt in juni aandacht aan Ton de Leeuw, die een kwart eeuw geleden overleed. De Leeuw is tegenwoordig vooral bekend als schrijver van het standaardwerk Muziek van de twintigste eeuw uit 1964. Hij schreef het boek toen hij werkte als docent compositie en muziekgeschiedenis aan het Amsterdams conservatorium.

Als componist raakte De Leeuw als vroeg gefascineerd door niet-westerse muziek en wat die verbond en deed verschillen van de westerse klassieke traditie. Stukken als Mouvements retrogrades voor orkest (1958) en Linkerhand en rechterhand (1976) getuigen daarvan. De laatste acht jaar van zijn leven woonde De Leeuw in Parijs. Het stuk dat hij bij wijze van afscheid aan Amsterdam en Nederland schreef, kunt u eveneens beluisteren in Kroniek. De titel komt u vast bekend voor: Les Adieux.

Luisteren:
Kroniek van de Nederlandse Muziek, dinsdag 22 juni, 21:00 uur.

 

 

Zaterdag 5 juni 2021

Thema: Jazz

 

 

De jonge hertog

De concertzender brengt in juni 2021 vroege versies van legendarische stukken van Edward Kennedy Ellington, beter bekend als Duke. De grootste bandleider van de vorige eeuw leerde zichzelf pianospelen door de kunst van anderen af te kijken.

Duke EllingtonVanaf 1924 maakte hij zijn eerste platen, met een groepje dat de Washingtonians heette, naar Dukes geboorteplaats. Drie jaar later brak hij door als bandleider in The Cotton Club in Harlem, NY.

De Concertzender besteedt aandacht aan de tussenliggende jaren waarin Ellington opnamen maakte voor kleine labels. Ook de solist Elington, ooit begonnen als schilder van reclameborden, komt daarin aan bod.

Luisteren:
Classic Jazz, zaterdag 5 juni, 16:00 uur.

 

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: info@concertzender.nl

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie:
Koen Croese
Vertaling:
Anouk de Wit
Barbara Leijdekkers
Thijs Brinksma
Techniek:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt eind juni / begin juli.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.