Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief februari 2021Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

Quiet City: de Concertzender in februari 2021

quiet cityAch, werkte u maar bij de Concertzender. Dan mocht u deze dagen na negenen over straat. Zolang u tenminste avondwerk te doen had, met de juiste verklaringen binnen handhavingsbereik. De beloning: een stille stad. Nooit slingerde de Oudegracht zich mooier langs de Dom dan nu, of was het Mariaplein aanminniger.

Moet er dan toch muziek bij dit verstilde schimmentheater, dan misschien Quiet City, dat Aaron Copland in 1939 schreef voor het toneel en wij acht jaar geleden opnamen in de Utrechtse Leeuwenberghkerk. Met dank aan opnametechnicus Wijnand de Groot.

Genoeg stilte, want muziek is noodzaak. Deze maand gaat ons nieuwe rooster van start. Het uitzendschema zit in deze nieuwsbrief, dus u komt er verder zelf wel uit, toch? Halverwege de maand trappen we af voor een hagelnieuwe reeks Documento’s over Josquin des Prez, die 500 jaar geleden overleed.

Van recenter datum is onze bijzondere componiste van de maand, die zich schuil houdt onder een fontein in hartje Parijs. We hebben lekker veel jazz uit Den Haag en daarbuiten en (denk aan uw verklaringen!) u kunt uit wandelen met Thijs Bonger en Joseph Wölf, de man die het opnam tegen Beethoven….en misschien wel won.

Tot volgende maand!

 

 

Vanaf maandag 1 februari 2021

 

 

Nieuw zenderformaat van start

Vanaf 1 februari krijgt elke doordeweekse avond tussen 19:00 en 23:00 uur zijn eigen signatuur. Houdt u van Modern, maar is Klassiek u soms net wat te .. tsja …. klassiek? Of juist andersom? Vanaf 1 februari weet u precies waar u aan toe bent. Hier is het lijstje:

maandag: Live-opnames
dinsdag: Klassieke muziek
woensdag: Nieuwe muziek
donderdag: Oude muziek
vrijdag: Wereldmuziek
zaterdag: Jazz
zondag: Crosslinks

 

Elke avond van de week dus de muziek die u het liefst hoort, van vreemde smetten vrij. En voor alle andere avonden kunt u via onze site of de app sowieso grasduinen in duizenden programma’s in elk denkbaar genre. Is dat alles? Nee. Vanaf volgende maand kunt u bij de Concertzender dagelijks tussen 17:00 en 19:00 uur jazz of wereldmuziek horen. In het bijgaande schema hebben we alles voor u op een rijtje gezet.

Download het uitzendschema 2021 (PDF bestand).

 

 

 

On demand

Thema: Klassiek

 

Joseph WölflWandelen met Wölfl

door Thijs Bonger

Op zoek naar nieuwe muziek werd ik tijdens een pianorecital op mijn wenken bediend. De jonge pianist Mattias Spee hield een vurig pleidooi voor een componist waar ik nog nooit van had gehoord. Het ging om Joseph Wölfl, die leefde van 1773 tot 1812. Mattias’ verhaal was goed, maar spelend overtuigde hij nog veel meer met deze machtige muziek van een tijdgenoot van Beethoven. Na afloop besloot ik een uitzending over deze Wölfl te maken.

Huisvriend van familie Mozart
Wölfl bracht zijn jeugd door in Salzburg. Vanaf zijn vijfde kreeg hij viool- en pianoles van Mozarts vader Leopold en later ook van Haydns broer Michael. Ook Mozarts zus Nannerl bracht hem de fijne kneepjes van het pianospel bij. Al gauw werd de jonge Joseph een huisvriend van de familie Mozart. Uit alles wat je over Wölfl leest, komt één ding naar boven. Hij was als pianist en componist rond 1800 in Wenen en ook internationaal heel wat beroemder dan Beethoven. Hij werd ook gezien als de enige serieuze rivaal van Beethoven die op dat moment furore maakte als pianist en improvisator in de salons van de oude adel.

Pianoduel
Nou bestond er in Wenen al decennialang een fenomeen dat we het pianoduel noemen. In het bijzijn van de keizer hadden Mozart en Clementi er twintig jaar daarvoor een uitgevochten. In 1799 besloot Baron Wetzlar bij hem thuis zo’n pianoduel te organiseren. De villa waar hij woonde bestaat nog steeds en staat vlakbij het paleis Schönbrunn. Deze baron Wetzlar behoorde tot de belangrijke groep mensen die vrij kort daarvoor in de adelstand waren verheven, meestal door rijk te worden. En die groep schaarde zich achter Wölfl. Want Beethoven werd gesteund door de oude, gevestigde adel.

Lees meer

 

Werkdagen vanaf vrijdag 29 januari 2021

Thema: Hedendaags

 

Componist van de maand: Saariaho

Onze Franse componist van de maand komt dit keer uit Finland. Want Kaija Saariaho (1952) werd weliswaar geboren in de buurt van Helsinki, maar woont en werkt sinds 1982 in Parijs. Ze was daar verbonden aan het fameuze IRCAM, het electro-akoestische onderzoeksinstituut dat nauw verbonden is met het Centre Pompidou. Kaija SaariahoDat nauw moet u letterlijk nemen: het instituut is goeddeels verborgen onder de grote fontein op het voorplein.

De combinatie van elektronica en akoestische instrumenten die het IRCAM nastreefde, paste bij de stijl van Saariaho, die al snel doorbrak met langzaam veranderende klankpaletten. Een voorbeeld daarvan is Jardin Secret uit 1985, dat we u graag laten horen.

Later ontwikkelde Saariaho’s muziek zich tot weidsere vormen en meanderende melodieën zonder centrum. Een vergelijking met Finland ligt voor de hand, maar daarover heeft de componiste zelf zich niet uitgesproken. Wel is er verwantschap met de Japanse cultuur, zowel in grote orkestwerken als Six Japanese Gardens als stukken voor kamermuziekensembles. ‘Sferisch’ komt misschien in de buurt als typering. U kunt het deze maand zelf beluisteren, bijvoorbeeld aan de hand van Saariaho’s werk Neiges (1998) voor 12 cellisten.

Lees meer

 

Zaterdag 20 februari 2021

Thema: Jazz

 

Hubbard MobleyHouse of Hard Bop

Bopdrummer en programmamaker Eric Ineke belicht in februari en maart de combinatie Hank Mobley (tenor) en Freddie Hubbard (trompet). Beide blazers uit de stal van Blue Note Records maakten een reeks plaatopnamen, veelal in de studio van de befaamde geluidstechnicus Rudy van Gelder.

Op enkele albums staan ze samen aan het front. Goin’ Up (1960) en Blue Spirits (1966) verschijnen onder Hubbards naam, op Roll Call (1961) en The Turnaround (1965) is Mobley de leider. Wat de drummers betreft – knipoog naar de programmamaker -, het zijn niet de geringsten die time & drive gaande houden: Art Blakey, Philly Joe Jones, Pete LaRoca, Elvin Jones. Bopliefhebbers, Tune In!

Luisteren:
House of Hard Bop met Eric Ineke, zaterdag 20 februari 2021 van 17:00 tot 18:00 uur.

 

 

Donderdag 18 februari 2021

Thema: Oude Muziek

 

Josquin Desprez, meester over de noten

Vanaf donderdag 18 februari zenden we in Documento een serie uit rond Josquin Desprez. In 2021 is het 500 jaar geleden dat deze (aller-) belangrijkste componist van de gehele Renaissance overleed. Josquin des PrezJosquin Desprez (ca. 1450 – 1521) was een van de meest gevierde componisten in zijn tijd. Hij werkte onder andere aan het Franse koninklijk hof en aan het pauselijk hof.

Theoloog Maarten Luther sprak zijn bewondering uit over de muziek van Josquin: “meester van de noten, die doen moeten wat hij wil; andere componisten moeten doen zoals de noten willen”.

Aan Desprez gaan we aandacht besteden in een serie van 7 afleveringen van Documento. Na een inleidend programma komen achtereenvolgens zijn motetten, zijn missen en zijn chansons aan de orde. De serie zenden we uit in de maanden februari tot en met augustus, steeds op de derde donderdag van de maand om 21:00 uur.

Luisteren:
Donderdag 18 februari 2021 van 21:00 tot 22:00 uur zenden we deel 1 uit.

 

 

On demand

Thema: Jazz

 

 

Jazz uit Den Haag

Ellister van der MolenHet Haagse jazzpodium de Nieuwe Kamer lanceerde in januari een serie podcasts over Haagse jazzmusici. Elke aflevering staat een artiest in de spotlight. Niet alleen is er ruimte voor een uitgebreid interview, er wordt ook live gespeeld, mét een band! De gast brengt muziek mee die heeft bijgedragen aan zijn of haar ontwikkeling.

De interviewer is jazzveteraan Ben van den Dungen: “Het is belangrijk dat Haagse musici in hun eigen stad een podium hebben, zich kunnen ontwikkelen en kunnen laten horen. Wij willen dat bieden. Zo lang corona ons in de greep houdt doen we het in elk geval virtueel.”

Er staan inmiddels 11 podcasts online, onder meer met Ellister van der Molen, Eef van Breen, Juraj Stanik en Simon Rigter. “Erik Ineke had zo veel te vertellen, die had twee afleveringen nodig” glundert van den Dungen. Het is de bedoeling dat de luisteraar de speler echt leert kennen. Inclusief muzikale bespiegelingen, sterke verhalen en sappige anekdotes.

De podcasts zijn te vinden op de site van Podium De Nieuwe Kamer en ook te beluisteren via de ‘usual suspects’ als Apple, Spotify, TuneIn en Youtube.

 

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: info@concertzender.nl

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie:
Koen Croese
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt eind februari / begin maart.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.