Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief januari 2021Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

silhouette with headphonesDe Concertzender in januari: doorluisteren

Het zijn rare tijden, dus wat vastigheid is wel zo prettig. Goed nieuws: bij de Concertzender kunt u gewoon doorluisteren. Naar Bach bijvoorbeeld, wiens oeuvre nu al meer dan 900 (!) afleveringen wordt gedraaid, beluisterd en besproken door een keur aan specialisten. Of naar episode nummer 22 van de Os op het Dak, over altviolist en componist Ig Henneman.

Vanaf februari kunt u nog veel beter doorluisteren want dan staat elke avond van de week tussen 7 en 11 een periode of genre centraal. Jazz en Crosslinks houden hun vaste avonden, maar we hebben Live-opnames, Klassiek, Nieuwe-, Oude- en Wereldmuziek zo gegroepeerd dat de programma’s mooi aansluiten. En u dus comfortabel kunt doorluisteren.

Widor is onze componist van de maand en we praten u graag bij over Victor Herbert wiens handelsgeest gelijke tred hield met zijn eetlust en virtuositeit op de cello.

Tot volgende maand!

 

 

 

Vanaf maandag 1 februari 2021

 

 

Zenderformat 2021

De Concertzender wordt steeds beter. Ga maar na: achttien maanden geleden startten we met een horizontale programmering. Uitgangspunten: meer eigen opnames en ochtenden met toegankelijke muziek. Ons programma Ochtendeditie is uitgegroeid tot een van de vlaggenschepen van de zender. Wij zij er blij mee, en zo te merken bent u dat ook. Dus onvermoeibaar voorwaarts op de ingeslagen weg. En hoe dan wel?

Vanaf 1 februari – dus u moet nog heel even geduld hebben – krijgt elke doordeweekse avond tussen 7 en 11 uur zijn eigen signatuur. Houdt u van Barok, maar is Free Jazz u soms net wat te .. tsja …. Free? Of juist andersom? Vanaf 1 februari weet u precies waar u aan toe bent. Hier is het lijstje:

maandag: Live-opnames
dinsdag: Klassieke muziek
woensdag: Nieuwe muziek
donderdag: Oude muziek
vrijdag: Wereldmuziek
zaterdag: Jazz
zondag: Crosslinks

 

Elke avond van de week dus de muziek die u het liefst hoort. En voor alle andere avonden kunt u via onze site of de app sowieso grasduinen in duizenden programma’s in elk denkbaar genre. Is dat alles? Nee. Vanaf volgende maand kunt u bij de Concertzender dagelijks tussen 5 en 7 's middags jazz of wereldmuziek horen. In het bijgaande schema hebben we alles voor u op een rijtje gezet.

Download het uitzendschema 2021 als PDF betand.

Volgende maand meer, want ook in de ochtend zijn er een paar veranderingen.

 

 

Werkdagen vanaf vrijdag 1 januari 2021

Thema: Klassiek

 

Componist van de maand: Widor

WidorCharles-Marie Widor was gemaakt voor de marathon. Reken maar uit: hij leefde van 1844 tot 1936, waarvan maar liefst 60 jaar als organist in de St. Sulpice, in hartje Parijs. Daar zou hij uiteindelijk ook sterven, in het harnas. Niet verwonderlijk dus, dat hij een echte ‘orgelcomponist’ kan worden genoemd. Maar natuurlijk is er méér, verspreid over diverse genres en invloeden. Luister deze maand naar onze uitzendingen rond Widor en u hoort kamermuziek, symfonieën en de passerende schaduwen van Brahms en Franck. Want net als zoveel tijdgenoten verenigde Widor Franse melodieën en Duitse vormen met elkaar, al was het maar uit zakelijke overwegingen.

Die rokende schoorsteen is een belangrijk, maar ondergewaardeerd element in de muziekgeschiedenis. Een goddelijke vonk is prachtig, maar er moet ook geleefd kunnen worden. Brood op de plank. In componistentermen hield dan ten tijde van Widor in dat kamermuziek een verstandige zet was. Niet te experimenteel of moeilijk, maar zeker niet te eenvoudig. Wie zich bladmuziek kon veroorloven, behoorde meestal tot de goed geoefende amateurs. Precies de doelgroep van Widors pianotrio, dat u deze maand kunt horen. En dat geldt al helemaal voor een van zijn bekendste kamermuziekwerken, de Suite voor fluit en piano. Maar Widor was eerst en vooral een organist. Juist in zijn tijd en land kwam de Orgelsymfonie op als ‘sub-genre’. Zijn vijfde symfonie hoort – samen met de 3e symfonie van Saint-Saëns – tot het ijzeren repertoire voor orgel en orkest.

Luisteren:
Componist van de maand, vanaf vrijdag 1 januari op werkdagen vanaf van 16:00 tot 17:00 uur.

 

 

4 t/m 8 en 11 t/m 15 januari 2021

Thema: Klassiek

Genre: Barok

Weihnachtsoratorium door SavallWeihnachtsoratorium door Savall in Geen dag zonder Bach

Sommige stukken zijn te mooi om eens per jaar te horen. Nadat we zijn uitgebuikt en bekomen van alle feestelijkheden gaat Geen dag zonder Bach in januari 2021 verder met het uitzenden van het Weihnachtsoratorium, en wel in de recente uitvoering van Jordi Savall.

Net als de voorgaande kerstweken gaan de makers van Geen dag zonder Bach ook deze eerste weken van 2021 dieper in op nieuwe opnames van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach. Van 4 t/m 8 januari 2021 klinkt de nieuwe ‘Bachweek’ en op donderdag 7 en vrijdag 8 januari is de recente opname te horen van La Capella Reial de Catalunya en Le Concert des Nations o.l.v. de Catalaanse dirigent en gambist Jordi Savall. En natuurlijk ligt daarbij de nadruk op de laatste paar cantates voor het Nieuwjaar.

Uitzendingen:
Maandag 4 t/m vrijdag 8 januari 2021, 13:00 - 14:00 uur
Maandag 11 t/m vrijdag 15 januari 2021, 13:00 - 14:00 uur (herhalingen)

En hier vind u de link naar de uitzending van het Weihnachtsoratorium van 7 januari.

 

 

Tweewekelijks vanaf dinsdag 5 januari 2021

Thema: Klassiek | Hedendaags

 

Ter herinnering: Noorderlicht

noorderlichtNog even een herinnering: vanaf 5 januari is het Noorderlicht ook te hóren, natuurlijk bij de Concertzender. Onze programmamaker Luc Nijs begint dan een nieuw, tweewekelijks programma over Scandinavische en Baltische muziek, met de titel: Noorderlicht. Inclusief Vikingdimensie, zoals Luc die vorige maand uitlegde. Dat artikel kunt u hier nalezen.

Luisteren:
Vanaf dinsdag 5 januari tussen 17:00 en 18:00 uur.

 

 

 

On demand

Thema: Klassiek

 

Victor Herbert

door Thijs Bonger

Ooit gehoord van de componist Victor Herbert? Waarschijnlijk niet, want zijn muziek kom je echt niet tegen in de Klassieke top 400. Rond 1940 zorgde de Canadese filmster en zangeres Deanne Durbin voor lange rijen bij de kassa van de bioskoop. Ze zag er niet alleen betoverend uit maar ze kon ook nog eens erg goed zingen. Haar platen vlogen over de toonbank. Victor HerbertEen van haar hits was Kiss me again. En die hit werd gecomponeerd door Victor Herbert. Later werd hij ook nog eens vastgelegd door de grote Amerikaanse sopraan Beverly Sills.

Studie medicijnen te duur
Victor Herbert werd geboren in 1859 uit Ierse ouders, maar groeide op in Duitsland. Medicijnen studeren was te duur, daarom ging hij maar naar het conservatorium in Stuttgart. Hij begon zijn carrière als cellist in Wenen en trouwde een operazangeres die zo goed was dat ze werd uitgenodigd door de New Yorkse Metropolitan Opera. En Herbert zelf ging mee, want hij was aangenomen als eerste cellist in het orkest van dat operagezelschap.

New York, New York: doorbraak
Al gauw trad Herbert in heel Amerika op als cellist en dirigent. Hij richtte zelfs een eigen orkest en een strijkkwartet op. En ondertussen componeerde hij dus ook nog. En in 1888 dirigeerde hij in de New Yorkse Steinway Hall de première van zijn eigen Serenade for String Orchestra op. 12. Dat stuk hoorde ik laatst toevallig en ik vond het zulke prettige en frisse muziek dat ik me maar eens ben gaan verdiepen in Victor Herbert. Met als resultaat een uitzending in de serie De Wandeling. De link naar die uitzending staat onderaan dit artikel.

Lees meer

 

Zondag 3 januari 2021

Thema: Hedendaags

 

 

Een os op het dak 22: De Os in tijden van Corona

Zondag 3 januari volgt de tweeëntwintigste aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht.

gedichtAfgelopen december vierde (alt)violist en componist Ig Henneman haar 75e verjaardag. Eigenlijk zou deze herdacht worden met een portretconcert in het Orgelpark in Amsterdam, maar corona gooide roet in het eten. Wel verscheen de cd Solo Songs for Instruments, met 5 nieuwe stukken, geïnspireerd op poëzie.

Ook de Amerikaanse sopraan Katherine Dain bracht een cd uit, met moderne muziek. Hierop staat voornamelijk Frans repertoire, maar ook muziek van de Fins/Franse Kaija Saariaho. Bijzonder zijn de zelden gehoorde liederen van Claire Delbos, de eerste echtgenote van Olivier Messiaen.

Het Britten Jeugd Strijkorkest sluit ook het jaar 2020 af met een nieuwe cd, vernoemd naar het Concert voor strijkers van Nino Rota. Van de Amerikaanse Molly Pease verscheen de cantate Inner Astronomy, met acht stukken voor zangerskwartet en strijkkwintet, op gedichten van haar vader. Hij schreef deze toen hij in een depressie zat vanwege zijn pogingen af te kicken van een verslaving. De betoverende stemmenweefsels drijven elke boze gedachte onherroepelijk naar de achtergrond.

 

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: info@concertzender.nl

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie:
Koen Croese
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt eind januari / begin februari.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.