Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief oktober 2020Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

De Concertzender in oktober

atelier ManetDe Concertzender hangt met touwtjes en plakband aan elkaar. En toch doen we onvermoeibaar ons best u dag na dag muziek te laten horen die daar recht op heeft. Muziek die u elders niet hoort bijvoorbeeld, of werk dat nieuwe wegen verkend. Soms doodlopend, soms leidend naar onvermoede streken. Wij zijn de laatste om te vinden dat u alles maar mooi hoeft te vinden. Muziek gaat voor ons over wat waar is, oprecht, aangrijpend, spannend, irritant desnoods. Zolang het u maar niet koud laat.

Deze maand weer een keur aan moois, met nieuwe programma’s over Klezmermuziek, Harrold Roeland die een heel nieuw bureau start en een kwart eeuw X-Rated, met u in de hoofdrol. We gaan nog wat nazomeren met de Sonnenquartette van Haydn en verdiepen ons in Susanne Leemhoff. Tot in November!

Nog even over dat plakband en die touwtjes: mocht u ons willen steunen, kijk dan vooral eens op onze vriendenpagina.

 

 

Zondagen 4 en 11 oktober 2020

Thema: Crosslinks

 

X-Rated 25!

Rusche en GrollemanOp 1 oktober 1995 zond Kink FM de eerste aflevering uit van X-Rated, onder de bezielende leiding van Arjen Grolleman. Al snel groeide X-Rated uit tot een reservaat en baken voor niet alledaagse muziek, met genres als industrial, avant-garde en dwarse elektronica, vaak stevig gekruid met mystiek en occultisme. Ook poëzie kreeg een plek in de show.

Na de eerste jaren te zijn bijgestaan door respectievelijk Bauke van der Wal en Kees de Brouwer schoof vanaf 1999 Bob Rusche aan. Hij was het die na de tragische dood van Grolleman in januari 2010 X-Rated voortzette. Tot de dag van vandaag. Want vanaf de opheffing van Kink FM in oktober 2011 is X-Rated te vinden op De Concertzender.

25 jaar X-Rated moet natuurlijk gevierd worden, al wordt Arjen Grolleman nog altijd gemist. Een uitbundige viering met een studio of zaal vol luisteraars kan vanwege Corona helaas niet. Maar we hebben iets anders bedacht: als alternatief is de luisteraar op zondag 4 en 11 oktober de samensteller van X-Rated. Bob heeft gevraagd hun favoriete tracks uit 25 jaar X-Rated in te sturen. En dat hebben we geweten: want we hebben een dot van een speellijst voor je klaar liggen! Dus stuur je hamster wat eerder naar bed en luister de komende zondagavonden naar X-Rated voor het eindresultaat.

 

 

Iedere werkdag vanaf woensdag 30 september

Thema: Hedendaags

Componist: Henri Dutilleux

Componist van de maand: Dutilleux

Componist van de maand oktober is de Fransman Henri Dutilleux. Bijna honderd werd hij, maar ondanks die tijdsspanne liet Dutilleux maar een klein oeuvre na. En eigenlijk kwam hij na het einde van de Tweede Wereldoorlog pas echt op gang.

DutilleuxNet als zoveel landgenoten heeft Dutilleux muziek iets typisch Frans: lyriek, magie, klankkleur en klassieke vormentaal, het zit er allemaal in. Toch reikte de muziek van Dutilleux verder dan de landsgrenzen. In de jaren zestig ontving hij onder meer opdrachten uit Amerika, waaraan we het orkestwerk Métaboles te danken hebben. Het stuk leek een voorbode van een steeds grilliger en minder traditionele manier van componeren en die stukken opleverde als het vioolconcert en de Tweede symphonie. Beide werken zijn deze maand te horen bij de Concertzender. In onze programmagids vindt u de tijdstippen. Allez, chers amis: écoutez!

Luisteren:
Componist van de maand, op werkdagen vanaf woensdag 30 september van 16:00 tot 17:00 uur.

 

 

Dinsdag 13 oktober 2020

Thema: Klassiek

Genre: Romantiek

Wandelen met Suzanne Leenhoff

De Wandeling van 13 oktober vertelt het bijzondere levensverhaal van Suzanne Leenhoff, Nederlandse pianiste en zangeres en de echtgenote van de beroemde Franse schilder Édouard Manet. Muzikale aanleiding voor deze wandeling is een CD die het cello-piano duo Oihana Aristizabal Puga en Lineke Lever kort geleden uitbrachten. Onder de titel La Lecture volgen zij Suzanne’s levensloop met muziek en gedichten van componisten en schrijvers die een rol in haar leven speelden.

Suzanne LeenhoffVan Zaltbommel naar Parijs
Suzanne Leenhoff groeide op in Zaltbommel, maar vertrok aan het eind van de jaren 1840 met haar moeder, broers en zussen naar Parijs, waar haar oma woonde. Het verhaal gaat dat op een dag in 1842 Franz Liszt op een boot de Waal afvoer op weg naar Den Haag om daar een concert te geven. Ter hoogte van Zaltbommel hoorde hij het carillon spelen. Hij ging aan land, vond op het gehoor de Gasthuistoren en raakte aan de praat met beiaardier Carolus Leenhoff en zijn dochter Suzanne. Suzanne speelde ook wat op de piano, en volgens de overlevering was Liszt daar zo van onder de indruk dat hij haar aanraadde verder te gaan studeren in Parijs. Mooi verhaal toch?

Eenmaal in Parijs gaf Suzanne pianolessen, onder andere aan de jongere broers van Édouard Manet. Rond 1849 kreeg ze een verhouding met Édouard, maar in 1852 kreeg ze een zoon, Léon, van een andere man, althans….zo wil de overlevering.

Lees meer

 

Iedere derde zondag van de maand vanaf 20 september

Thema: Jazz | Wereldmuziek

Genre: Klezmer

KlezmerOmzwervingen in Klezmer

Weer een nieuw radioprogramma op de Concertzender: Omzwervingen in de Joodse muziek. Vanaf 20 september tussen 12:00 en 13:00 uur neemt Micha de Winter u mee de wereld van de Klezmer en omstreken.

Micha de Winter is van oorsprong hoogleraar pedagogiek en de jongere broer van televisieproducent Harry de Winter. Als hobby speelt hij af en toe in een Klezmerband, warabij hij graag vertelt over Joodse muziek. Het nieuwe programma Omzwervingen in de Joodse muziek geeft hem nu een radiopodium. Het programma zal voortaan elke derde zondag van de maand worden uitgezonden.

 

 

 

 

Eerste dinsdag van iedere maand

Thema: Klassiek

Componist: Joseph Haydn

Joseph Haydn: Sonnenquartette opus 20 (deel II)

door Thijs Bonger

De nieuwsbrief van juli stond in het teken van de zon. Aanleiding voor aandacht aan Haydns revolutionaire en trendsettende zes strijkkwartetten opus 20. Nummer 1 uit die reeks is al uitgebreid aan de orde geweest. En nu is het de beurt aan nummers 2, 3 en 4. Democratie en gerechtigheid in strijkkwartettenland!

En dat is twee
Een feest voor cellisten, dit tweede kwartet, in C gr. Vóór Haydn dit stuk schreef moesten ze vrijwel altijd genoegen nemen met de onopvallende baspartij. Maar hier liggen de zaken anders. Meteen in het openingsdeel neemt de cellist het voortouw en speelt de melodie hoger dan de tweede viool. De altviool neemt de baspartij voor zijn rekening. Hierdoor ontstaat een ongebruikelijke klankkleur die aandacht afdwingt.Haydn Boven het tweede deel staat ‘Capriccio’, waarmee Haydn wil aangeven dat hij hierin zijn fantasie de vrije loop laat. Na de merkwaardige en plechtige inleiding met veel trillers mag de cello alweer de melodie spelen. Wat daarna volgt doet denken aan een deel uit een barokopera, compleet met smartelijke aria’s en recitatieven. Haydn is in dit deel zo lekker bezig dat hij het moeilijk vindt om er een passend slot voor te verzinnen. Daarom schrijft hij voor dat het soms wat boerse menuet eraan vastgeplakt moet worden. De finale bestaat uit een ingenieus gecomponeerde fuga met vier thema’s. Haydn maakt de luisteraar extra nieuwsgierig door het overgrote deel geheimzinnig en zacht te laten spelen. Pas tegen het eind mogen de strijkers even uitpakken.

Grillige fragmenten
Hoe anders van karakter is nummer 3 in g kl. Het openingsdeel is grillig en behoorlijk fragmentarisch. Over het algemeen is het treurig van karakter maar er zijn ook uitstapjes naar het groteske.

Lees meer

 

Eerste zondag van iedere maand vanaf 4 oktober

Thema: Crosslinks

 

 

Radiophonie

bureauOp 4 oktober start een nieuw programma: Bureau Radiophonie! Een programma dat zich niet richt op een vast muzikaal genre, maar op de klankwerelden waarbinnen de muziek zich afspeelt. Van synthesizers tot brakke jazzpiano’s, van digitale media tot stoffige cassettebandjes en vinyl, van net verschenen muziek tot de oude meesters. Met een schuin oog op de actualiteit en vaak in een muzikale context waarvoor het niet bedoeld was.

Voorafgaand aan het vaste zondagprogramma Sensenta neemt samensteller en presentator Harrold Roeland u graag mee door de diepe krochten van de klankwereld. Oren wassen, luie stoel erbij en diep luisteren.

Openingstijden Bureau Radiophonie:
Elke eerste zondag van de maand vanaf 18:00 uur.

 

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: info@concertzender.nl

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie:
Koen Croese
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt eind oktober / begin november.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.