Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief september 2020Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

Re.lightDe Concertzender in september

Spanje kleurt rood, maar u hoeft niets van die streken te missen. De Concertzender heeft deze maand extra aandacht voor Manuel De Falla. Ook is er veel aandacht voor jazz, van Bird (die deze maand 100 zou zijn geworden als hij tenminste niet al 66 jaar geleden zou zijn overleden) tot Sung-Mi Hung.

En omdat het nu eenmaal september is, starten wij het nieuwe culturele seizoen met twee fonkelnieuwe programma’s van de Crosslinks redactie. De temperatuur van onze presentatiecabine is langzaam gezakt naar onder de 40 graden, wij hebben er zin in en wensen u veel plezier.

Tot volgende maand!

 

 

Vanaf donderdag 10 en zondag 27 september 2020

Thema: Crosslinks

 

Nieuw bij Crosslinks: Re:light en Resonator

Crosslinks draait goed. Onze programma’s worden steeds meer beluisterd op het internationale radio-podium. En dus vragen buitenlandse producenten ons geregeld of ze mogen aansluiten bij het Crosslinks team. De wereld van de nieuwe muziek is nu eenmaal een wereldwijd gebeuren dat zich vooral via digitale platforms en netwerken verspreid.

Yannis KotsonisEn natuurlijk kijken we serieus naar wat zich daar allemaal afspeelt. Maar we zijn ook selectief, zeker als het gaat wat artistiek interessant is en past bij de Concertzender. We volgen de actualiteit, maar gaan niet mee in hypes of commercieel aantrekkelijke genres, in met name de popcultuur. We proberen onderscheidend te blijven, met producties die je niet zo snel kan beluisteren via andere kanalen.

Re:light
In september gaan we van start met Re:light. Een nieuw programma dat een podium wil zijn voor network-radio producties. Uitzending: iedere tweede donderdag van de maand, om 23:00 uur. Radioproducties, die ook via andere platforms te beluisteren zijn. En altijd met de focus op nieuwe eigentijdse avontuurlijke muziek. De eerste uitzending is op 10 september, met een speciaal voor de Concertzender gemaakte serie programma’s van Nico de Rooij.

Lees meer

 

 

Zaterdag 29 augustus 2020

Thema: Jazz

Componist: Charlie Parker

A bird named Charlie

Charlie ParkerOp 29 augustus is het 100 jaar geleden dat Charlie Parker werd geboren. Charles Christopher Parker junior, bekender onder zijn bijnaam ‘Bird’, is een van de belangrijkste namen in de overgang van de traditionele naar de moderne jazz. Charlie Parker heeft bij zijn leven en ook daarna generaties saxofonisten, maar ook andere musici, beïnvloed zowel positeif als negatief.

Positief door zijn enorme creativiteit als musicus, negatief door zijn enorme drugsgebruik. Charlie Parker overleed op 12 maart 1955 op de onvoorstelbaar vroege leeftijd van 34 jaar.

Concertzender Live komt met Live opnames van Charlie Parkers Quintet opgenomen in de ‘Royal Roost’ in New York (Radio uitzendingen – 1948), opnames uit Carnegie Hall met o.a. Dizzy Gillespie (1947), Parker with strings (1950) en van een nachtelijk Jazz at the Philharmonic concert, ook opgenomen in Carnegie Hall, ook uit 1949.

 

 

Zaterdag 10 oktober 2020 (onder voorbehoud)

Thema: Jazz

Componist: Kika Sprangers

Jazz in TivoliVredenburg

Op een kier heette de eerste serie concerten in TivoliVredenburg. Eén groep, drie optredens van 30 minuten, 30 mensen in de klassieke grote zaal. Het voelde vreemd, het was ook vreemd, maar aan de muziek was het niet te merken. De Concertzender was aanwezig bij het eerste Jazzconcert.

Kika SprangersTineke Postma’s Bloom Trio speelde op 7 juni. Een tweede serie concerten ging onder de naam Walk the Line. Een uitgebreider programma nu. Drie ensembles, drie middagconcerten en drie avondconcerten in drie zalen en nu 40 mensen in de zaal per concert. Ook hierbij waren we. Op 19 juli speelde het Jazz Orchestra van het Concertgebouw met gast solisten Joris Roelofs, Kika Sprangers en Martijn van Iterson een programma onder de titel Crossroads. Wij namen de drie middagconcerten op voor latere uitzending, waarschijnlijk op 10 oktober in het programma Concertzender Live.

Sun-Mi Hung
In het avondprogramma stond het Sun-Mi Hong Quintet op ons programma om opgenomen te worden. Sun-Mi Hong, de Koreaanse drummer, die in Amsterdam met goed gevolg aan het Conservatorium studeerde heeft een zeer internationaal ensemble samen gesteld met de Schotse trompettist Alister Payne, de Italaanse tenorsaxofonist Nicolo Ricci, de Koreaanse pianist Young-Woo Lee en de Italiaanse bassist Allessandro Fungaro. Het quintet speelt avontuurlijke muziek met soms een flard hardbop en verder een hedendaags klankspel ondersteund door Sun-Mi Hung’s Aziatisch, Europees, Afro-Amerikaanse slagwerkspel.

 

 

Iedere werkdag vanaf dinsdag 1 september

Thema: Klassiek

Componist: Manuel de Falla

 

Componist van de maand: De Falla

Manuel de FallaComponist van september 2020 is Manuel de Falla. Met Granados en Albeniz was De Falla een van de pleitbezorgers van de Spaanse muziek in eigen land en daarbuiten. Bijna altijd speelt volksmuziek een rol in zijn werken. En dat is bijzonder, want Spanje was tussen 1867 en 1947 – de kengetallen van De Falla’s aardse bestaan – allesbehalve een eenheidsstaat, in politiek noch in de kunst.

Extreem conservatisme en regilieuze devotie gingen gelijk op met anarchisme, absurdisme en communisme. Wie ideologie op haar scherpst en dodelijkst zoekt, kijk naar deze fase in de Spaanse geschiedenis. De Falla zelf was Catalaan, maar studeerde in Madrid en voelde zich Spanjaard. Die instelling spreekt onder meer uit een van zijn beroemdste werken, Zeven Spaanse volksliederen. Spanjaarden horen de provincies. Wij horen Spanje.

Al werden veel werken juist vanwege hun Spaanse karakter populair, De Falla zocht ook naar een persoonlijk idioom. Zijn pianowerken uit het eerste decennium van de 20e eeuw zijn daarvan een voorbeeld. Debussy zorgde dat ze werden uitgegeven.

 

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: info@concertzender.nl

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie:
Koen Croese
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt eind september / begin oktober.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.