Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief augustus 2020Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

100 km bordDe Concertzender in augustus

Honderd: het is maar een getal. Maar toch: tegelijk is het nummer ook een mijlpaal, maximum en aanleiding voor terugblikken. Daarover meer in deze extra nieuwsbrief. Circa een eeuw geleden woedde de Spaanse griep. Maar er was meer onder de zon in 1920.

Honderd afleveringen Orgelwerk rond onbekende orgels en herontdekte orgelstukken worden gevierd met een bijzondere live-opname en net iets meer dan 100 jaar geleden overleed onze componist van de maand. Geen nieuwe prijsvraag deze keer: u heeft immers vakantie. Geniet ervan en tot volgende maand!

Tip bij het afstand nemen: hou deze nieuwsbrief voor u en neem een lezende houding aan. Uw omstanders weten dan: niet storen. Daar zit een serieuze muziekliefhebber.

 

 

 

Donderdagen 6, 20 en 27 augustus 2020

Thema: Hedendaags

Componist: Maurice Ravel

Ondertussen, honderd jaar geleden…

vliegveld WaalhavenSportclub Heerenveen wordt opgericht. Een afsplitsing van de socialisten neemt een andere naam aan en gaat verder als communist. En vliegveld Waalhaven bij Rotterdam wordt in gebruik genomen. Maar welke muziek werd er precies een eeuw geleden gecomponeerd? Het antwoord serveren we een keer per maand uit in het programma De Vorige Eeuw van de Concertzender.

Rijke oogst
1920 was niet het meest magere jaar in de muziekgeschiedenis. Denk aan Pulcinella van Igor Stravinsky. De 14-jarige Dmitri Sjostakovitsj schreef vijf preludes voor piano en debuteerde als componist. Maurice Ravel liet horen wat je met een wals kunt doen in zijn beroemde ‘Poème choréographique pour orchestre’: La Valse. En Darius Milhaud zette een rund op het dak in Le boeuf sur le toît.

In het programma komen ook obscuurdere werken aan bod. Zoals een orkestrale suite uit een satirische opera van Leos Janácek met de prachtige titel: De uitstapjes van meneer Broucek naar de maan en de 15e eeuw. Broucek betekent ‘kevertje’ in het Tsjechisch. De hoofdpersoon is een botte huisbaas in Praag die een serie fantastische avonturen beleeft, voornamelijk als gevolg van overmatig drankgebruik. Elke uitzending stelt één land of regio centraal. Inmiddels zijn Frankrijk, Rusland, Midden-Europa, Duitsland en Oostenrijk aan bod geweest.

Lees meer

 

 

Zondag 2 augustus 2020

Thema: Hedendaags

 

De Os in tijden van Corona #5

Vandaag de zeventiende aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar gelijknamige boek.

Thea Derks en Reinbert de LeeuwDe afgelopen afleveringen van Een os op het dak stond muziek van Nederlandse componisten centraal, om hen een hart onder de riem te steken. Vandaag een opname van de liederencyclus The Open Road van Kate Moore, de Australisch-Nederlandse componist die in 2017 de Matthijs Vermeulenprijs won.

Een os op het dak sluit af met de Nederlandse Vanessa Lann. Haar compositie Is a Bell…. A Bell? is bijzonder, want geschreven voor twee speelgoedpiano’s, en bedoeld voor de Oostenrijkse pianiste Isabel Ettenauer.

Samenstelling, presentatie en montage: Thea Derks

Luisteren:
Zondag 2 augustus tussen 12:00 en 13:00 uur.

 

 

Iedere werkdag vanaf maandag 3 augustus

Thema: Klassiek

Componist: Claude Debussy

Componist van de Maand: Claude Debussy

Claude DebussyEen Parijzenaar is deze keer de componist van de maand. Claude Debussy werd weliswaar even ten westen van die stad geboren, maar bracht daar het leeuwendeel van zijn tijd door. En die duurde van 1862 tot 1918. Toen overleed Debussy aan darmkanker, terwijl zijn geliefde stad werd bestookt door Duits afweergeschut.

Debussy staat vandaag de dag bekend als een van de allergrootste vernieuwers uit de 19e eeuw. Maar begin jaren tachtig schreef de jonge Debussy juist veel pianostukken om het kapitaalkrachtige salonpubliek te behagen. Niet overdreven experimenteel en prima speelbaar voor amateurmusici.

Dat veranderde vanaf de jaren negentig, toen Debussy steeds vaker gebruik maakte van oude compositietechnieken, grillige vormen en modale en andere toonsoorten. Zijn strijkkwartet en liederen getuigen van deze experimenteerdrift. Nu ingeburgerd als standaardrepertoire, destijds radicaal en een kluif van jewelste voor gelouterde musici.

In Componist van de Maand veel aandacht voor de liederen van Debussy, die gebruik maakte van de vrijheid van de Franse taal en van sprekend, bijna reciterend zingend hield.

Luisteren:
Componist van de Maand, elke werkdag vanaf 3 augustus tussen 16:00 en 17:00 uur.

 

 

Zondag 9 augustus 2020

Thema: Oude muziek

Genre: Barok

koororgel Martinikerk100 keer Orgelwerk

Zondag 9 augustus om 4 uur is het zover. U kunt dan luisteren naar de 100e uitzending van het programma Orgelwerk.

Honderd afleveringen, steeds anders. Maar het uitgangspunt van alle uitzendingen is steeds gelijk gebleven: oude muziek op authentieke orgels laten horen. Daarbij zijn onbekende orgels in Groningen aan bod gekomen, onbekende orgels in Noord-Duitsland en live concerten die de Concertzender opnam tijdens het orgelfestival Schnitger Meets in augustus 2019. Veel mooie en vooral ook onbekende orgels zijn in de uitzendingen voorgesteld. Ook de muziek die de organisten speelden was vaak onbekend.

Slotconcert Schnitger Meets
In de 100e uitzending van Orgelwerk presenteren we de live-registratie van het slotconcert van het Schnitger Meets festival. Dit werd gespeeld op het mooiste orgel van Nederland, dat van de Martinikerk in Groningen. Achter het imposante instrument twee buitenlandse toporganisten: Pavel Czerny uit Tsjechië en zijn Zwitserse collega Tobias Willi.

En volgende keer is het gewoon tijd voor aflevering 101, met orgels uit Nederland en daarbuiten, organisten die ze op hun mooist laten klinken en verrassende muziek uit de bouwtijd van de orgels.

Luisteren:
Zondag 9 augustus 2020, tussen 16:00 en 17:00 uur.

 

 

Iedere dinsdag vanaf 4 augustus 2020 (Missa) / iedere zaterdag vanaf 4 juli 2020 (Zwerven)

Thema: Oude muziek

Genre: Barok

 

Doorstart Missa etc. en Zwerven…

Vanitas: stilleven blokfluit en vioolEind oktober 2018 overleed Jan Kruit, een van de meest productieve programmamakers van de Concertzender. In juli 2020, bijna twee jaar later, hebben we de laatste programma’s die hij samenstelde voor Missa Etc. uitgezonden. Maar het programma stopt niet. Vanaf 4 augustus 2020 pakken programmamakers Johan van Veen en Kees Koudstaal de taak op die Jan Kruit achter liet.

Op hun eigen manier gaan zij zich de komende tijd in dit programma wijden aan religieuze muziek uit verschillende eeuwen, met name uit de Renaissance, de Barok en het Classicisme.

Ook het programma Zwerven door de Barok is vanaf juli 2020 overgenomen door Johan van Veen en Kees Koudstaal. Dit programma is nu omgedoopt tot Zwerven door de Middeleeuwen, Renaissance of Barok, afhankelijk van de periode die dan gekozen wordt. In Zwerven staat juist de wereldlijke muziek uit Middeleeuwen, Renaissance en Barok centraal.

Luisteren:
Missa etc.: vanaf 4 augustus 2020 elke dinsdag van 18:00 tot 19:00 uur.
Zwerven door de Middeleeuwen / Renaissance / Barok: vanaf 4 juli 2020 elke zaterdag van 10:00 tot 11:00 uur.

 

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: info@concertzender.nl

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie:
Koen Croese
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt eind augustus / begin september.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.