Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief juli 2020Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

zonZoek de Zon op (en Sensenta)

De zon schijnt door in deze zomerse nieuwsbrief. U leest over de Sonnenquartette opus 20 van Joseph Haydn. En over muziek aan het hof van Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Verder zetten we – naast een aanzienlijke voorraad prijswinnaars – programmamaker Harrold Roeland in het zonnetje, als maker van een van onze meest bijzondere programma’s: Sensenta.

Bijna 200 afleveringen geleden gestart, maar nog steeds loopt alles op rolletjes in dit muzikale verhaal zonder einde. Vaste prik, op zondagavond. Harrold doorbreekt voor één keer de vierde wand en vertelt aan de hand van zijn persoonlijke Top-20 over de vaak heel persoonlijke beweegredenen die dit programma maken tot een van de kroonjuwelen van de Concertzender. Komt dat lezen en luisteren!

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind augustus. Tot dan. En fijne zomer, hoe en waar dan ook.

 

 

 

Iedere werkdag vanaf donderdag 2 juli 2020

Thema: Klassiek

 

DiepenbrockComponist van de maand: Diepenbrock

Componist van de maand in juli 2020 is Alphons Diepenbrock (1862-1921). Hij leefde exact drie eeuwen na Sweelinck en voor diverse van zijn tijdgenoten was hij de eerste Nederlandse componist sinds Sweelinck van internationale allure.

In zijn werk komen op een complexe wijze diverse tradities bijeen. Als goed katholiek kende hij het gregoriaans door en door. Tweede liefde: de Duitse cultuur, en dan niet de Pruisische militaire traditie van Wilhelm II maar de vroegromantische van dichters als Eichendorff en Hoffmann.

Bovendien was Diepenbrock een van de eersten in Nederland die zich openstelde voor de taal van Debussy. Diepenbrock noemde zich een vocaal ingestelde componist, introduceerde het genre van het symfonische lied en zijn muziek inspireert al meer dan een eeuw de beste Nederlandse musici.

Luisteren:
Elke werkdag vanaf donderdag 2 juli tussen 16:00 en 17:00 uur.

 

 

zondag 19 juli 2020

Thema: Klassiek

Genre: Barok

Muziek voor de Zonnekoning

In Early Delights van 19 juli (om 15:00 uur) kunt u luisteren naar muziek van Franse barokcomponisten die ze vaak in G-groot of g-klein schreven. Volgens klaveciniste Rebecca Maurer deden ze dit ter ere van de Zonnekoning (Lodewijk XIV). CouperinWant zowel G als Zon betekenen ‘Sol’.

Waar of niet, het is zeker zo dat de toonsoorten G-groot of g-klein veel werden gebruikt, omdat ze een ‘koninklijk’ karakter hadden en veel instrumenten goed klonken in deze toonsoorten.

We horen klavecimbelmuziek van o.a. Louis Couperin, Joseph-Nicolas-Pancrace Royer en Jean Henry d’Anglebert. Laatstgenoemde was de laatste 29 jaar van zijn leven in dienst bij de Zonnekoning.

Luisteren:
Early Delights , zondag 19 juli 2020 tussen 15:00 en 16:00 uur.

 

 

 

Eerste dinsdag van iedere maand

Thema: Klassiek

 

Haydns revolutionaire Sonnenquartette

door Thijs Bonger

ZonnenkwartettenWat heeft de zon te maken met de strijkkwartetten van Haydn? Meer dan je denkt. Omdat Haydn zo ontzagwekkend veel muziek heeft geschreven en je opusnummers nu eenmaal niet zo makkelijk onthoudt, wordt elke bijnaam zo’n beetje besprongen. Zo werden de zes kwartetten opus 20 uit 1772 al gauw de Sonnenquartette genoemd.

Met dank aan Hummel
Geen inhoudelijke reden: de kwartetten kregen hun bijnaam omdat uitgever Hummel in Amsterdam een opgaande zon had afgebeeld op de titelpagina. Deze man heeft waarschijnlijk nooit beseft hoe toepasselijk die opgaande zon was, want het waren nou net deze kwartetten, die een totaal nieuw tijdperk inluidden voor het genre. Wij rekenen opus 20 tot zijn vroege kwartetten, maar Haydn was toen hij ze schreef al veertig en had al ongeveer vijftig symfonieën geschreven. Dus zijn ontwikkeling in die twee genres liep niet parallel. Onder Haydns handen is het strijkkwartet met opus 20 echt volwassen geworden. Het heeft nu altijd vier onderling verwante delen en de vier instrumenten worden vrijwel gelijkwaardig behandeld. En eeuwenlang heeft Haydns model als lichtend voorbeeld gediend voor latere generaties componisten.

Ontvangst
Hoe keken Haydns tijdgenoten tegen deze revolutionaire kwartetten aan? Wisselend. De nieuwe gelijkwaardigheid van de vier instrumenten gaven Goethe aanleiding voor zijn beroemd geworden betiteling van het strijkkwartet als “een stimulerend gesprek tussen vier intelligente mensen”.

Lees meer

 

Zondag 26 juli 2020

Thema: Klassiek

Genre: Barok

Jordi SavalMuziek voor de Zonnekoning (2)

Muziek die klonk aan het hof van de Zonnekoning horen we ook in Serie Jordi Savall, op zondag 26 juli vanaf 4 uur.

Savall heeft veel cd’s gewijd aan deze majestueuze barokmuziek. Zoals L’Orchestre du Roi Soleil, Le Concert Spirituel en Les Grandes Eaux Musicales. Hierop dirigeert Savall zijn barokorkest Le Concert des Nations.

Luisteren:
Zondag 26 juli 2020 tussen 16:00 en 17:00 uur.

 

 

Zondag 5 juli 2020

Thema: Crosslinks

 

Een zomer lang: Sensenta

Op zondag 5 juli gaat de 200e aflevering van Sensenta de lucht in. Bijzonder aan die afleveringen is dat ze allemaal aan elkaar passen. Want Sensenta is een muzikaal vervolgverhaal: elke uitzending begint waar de laatste stopte.

De afleveringen hebben vaak het karakter van een collage. Dat maakt dat in al die tijd is veel bijzondere uren voorbij zijn gekomen. Ter ere van de 200e uitzending vroegen we samensteller Harrold Roeland naar zijn 20 favoriete afleveringen.

Twintig favoriete Sensenta’s:

Sensenta1. Aflevering 49: Delia Derbyshire
2. Aflevering 127: In Memoriam
3. Aflevering 193: Florian
4. Aflevering 100: XL
5. Aflevering 135: Fallen Woods
6. Aflevering 30: Een mis voor kerst
7. Aflevering 82: Sterren kijken 4: You are here
8. Aflevering 86: Francois en het C akkoord
9. Aflevering 131: Magnetar
10. Aflevering 187: Recharting The Senses

Lees meer

 

 

 

Prijsvraag

LigetiIn april vroegen we u door welke componisten de Amerikaanse componist William Susman werd beïnvloed? Dat zijn er vast een heleboel, maar wij zochten vooral naar Xenakis & Ligeti.

Floor Vogelaar uit Driebergen-Rijsenburg kwam ook daar op uit en wint de prijs. De prijsvraag van mei werd gewonnen door Marianne van der Linde, Huis ter Heide.

De prijsvraag van juni ging over de ‘uitgerekte stiltes’ in een Bachopname van Frans Brüggen. Winnaar is de heer Quee.

Alle winnaars gefeliciteerd. Over uw prijs wordt contact met u opgenomen door onze Concertzender-quizmaster.

 

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: info@concertzender.nl

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie:
Koen Croese
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt eind augustus / begin september.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.