Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief februari 2020Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Redactioneel

 

Concertzender in februari 2020

Februari duurt in 2020 weliswaar 24 uur langer, maar bij de kortste maand hoort een korte nieuwsbrief. Dus een handjevol artikelen, wat mooi aansluit bij onze componist van de maand, die lid was van componistengroep ‘Het machtige hoopje’.

Ook in februari staat uw dagelijkse portie Beethoven op werkdagen gereed tussen 10 en 11. En mocht u nog plannen hebben met de voorjaarsvakantie, lees dan eerst even over de trip van Mehran Karimi Nasseri. Jonathan Dove maakte er zelfs een opera van, lang voor Steven Spielberg er een film in zag en de Academy een Oscar.

Maar thuisblijvers hoeven niet te wanhopen: maandelijks op vrijdag is er El Mundo, van Ab de Haas. In een van de meest wervelende programma’s van De Concertzender razen we in 60 minuten om de wereld. Deze maand gaan we naar Colombia, Frankrijk, Spanje, Zimbabwe, Brazilië, Italië, Cuba en Brabant (jawel!). Prettige reis en tot volgende maand!

 

 

Vrijdag 7 februari 2020

Thema: Wereldmuziek

aardeWereldmuziek: diversiteit bij de Concertzender

Elke vrijdagavond draait de Concertzender wereldmuziek. Toegegeven: dat doen we de rest van de tijd ook, maar op vrijdag hebben we extra aandacht voor concerten en artiesten uit streken en genres die ons inziens wat verder uit uw muzikale schootsveld liggen.

We besteden er de komende nieuwsbrieven meer aandacht aan, want er valt veel te vieren. Zoals bij El Mundo, een wereldreis in 60 minuten, maandelijks verzorgd door Ad de Haas. Is er een lijn, of formule? Niet werkelijk, behalve de allerbelangrijkste: muziek als meest universele uitdrukkingsvorm die verbindt, verleidt en verwondert.

Luisteren:
El Mundo, samengesteld door Ad de Haas. Reis mee op 7 februari 2020 tussen 20:00 en 21:00 uur.

 

 

Iedere werkdag vanaf 30 januari 2020

Thema: Klassiek

 

Alexander BorodinComponist van de maand: Borodin

In februari 2020 zetten we een rus in het zonnetje Voor aristocraat en voorvechter van vrouwenrechten Alexander Borodin (1833-1987) was componeren iets dat hij deed naast zijn reguliere werk als chemicus. Het verklaart zijn bescheiden oeuvre, met veel werken voor kamermuziek, bestemd voor uitvoering in eigen kring.

Maar Borodin was bepaald geen hobbyist: hij liet zich inspireren door de vooraanstaande componisten van dat moment, bereisde heel Europa en sloot vriendschap met Frans Liszt. Die werd een van Borodins eerste pleitbezorgers: zijn symfonisch gedicht In de steppen van Klein-Azië werd door Liszt op het repertoire genomen.

Hoopje
Borodin staat bij ons bekend als lid van ‘Het machtige hoopje’, een groep van vijf Russische componisten die in de tweede helft van de 19e eeuw volksmuziek en eigen vondsten vermengden tot iets dat in het westen het stempel ‘typisch russisch’ mee kreeg. Ook de aandacht voor historische thema’s is eerder 19e eeuws dan russisch. Borodin koos een grensconflict met steppenvolken uit de 12e eeuw als onderwerp en schreef de opera Prins Igor. Hij maakte het werk niet af.

Lees meer

 

Iedere werkdag vanaf januari 2020

Thema: Klassiek

 

BeethovenReminder Beethoven

Beethoven luisteren?
Vanaf januari 2020 elke week van maandag tot en met vrijdag tussen 10:00 en 11:00 uur.

 

 

 

Thema: Hedendaags | Opera

 

Opera in de 20e eeuw: Flight

operaKent u Spielberg? Bijna iedereen kent zijn film The Terminal (2004) met Tom Hanks. Het verhaal gaat over een man die vastzit op een vliegveld, omdat hem de toegang wordt ontzegd tot de Verenigde Staten. Hij kan ook niet terug naar zijn thuisland, omdat daar tijdens zijn vlucht een revolutie is uitgebroken.

Klem
Maar wist u ook dat er jaren eerder al een opera bestond met dit verhaal? Het gaat om de opera The Flight (1998) van de Britse componist Jonathan Dove. Film en opera zijn gebaseerd op de waargebeurde belevenissen van de Iraniër Mehran Karimi Nasseri, die vanaf 1988 18 jaar (!) woonde in Terminal 1 van luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs. Nadat zijn identiteitspapieren werden gestolen, kwam Nasseri klem te zitten in de internationale zone achter de douane. In 1999 zorgde zijn advocaat voor een Franse verblijfsvergunning, maar Nasseri wilde toen zelf niet meer vertrekken uit de terminal. Dat gebeurde uiteindelijk in 2006, toen hij vanwege een onbekende ziekte naar het ziekenhuis moest.

Lees meer

 

 

Eerste dinsdag van iedere maand en 'on demand'

Thema: Klassiek

 

Geniale Muziekvrienden (Deel VII): Kwintetten

Door Thijs Bonger

MozartIn de vorige aflevering van deze reeks artikelen over Mozart en Haydn – in de nieuwsbrief van november 2019 – reisden we met Mozart naar Berlijn. Een financieel wanhoopsoffensief. Mozart hoopte op lucratieve opdrachten van de Pruisische koning, maar veel leverde die dure reis niet op. Zijn populariteit in Wenen was tanende. Zijn inkomsten kelderen.

De oorlog met de Turken zorgde dat de belastingen sterk omhoog gingen, met inflatie en voedseltekorten als gevolg. En met veel minder geld voor kunst en concerten. Maar Mozart weigerde de tering naar de nering te zetten. Hij bleef gokken en feesten en partijen organiseren. Ook woonde hij veel te duur en vond hij een privé-rijtuig onmisbaar. Het is beschamend te lezen hoeveel leugenachtige bedelbrieven hij aan kaptaalkrachtige vrienden schreef.

In 1790
We zitten in 1790. Mozart en Haydn zien elkaar geregeld. Doordat zijn werkgever overlijdt en het geldverslindende orkest wordt opgeheven, heeft Haydn niets meer te doen. Maar hij krijgt wel doorbetaald. Dan doet zich de kans van zijn leven voor: een uitnodiging om naar Londen te komen, dé muziekstad van Europa.

Lees meer

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: info@concertzender.nl

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie:
Koen Croese
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt eind februari / begin maart.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.