Read the English Newsletter Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief oktober 2019

 

Redactioneel

 

De ‘r’ in de Concertzender

redactioneelU wist het al een week of vier: de ‘r’ is weer in de maand. En ook in de Concertzender trouwens. De R van rust en reflectie. Van respijt, tussen Festival Oude muziek/Gaudeamus en November Music/Le Guess Who. Een relaxte nieuwsbrief dus. Maar wel met nieuws over de orgels van Arp Schnitger, over duivelse blondines en nieuwe omzwervingen van Mozart, over hobbelige wegen zoekend naar klandizie. En over Oliver Knussen, onze verrukkelijke componist van de maand.

De Concertzender bestaat van steun en donaties en van liefdewerk en – vooral – van oud papier. Stapels hebben we daarvan, programmaformulieren waaraan makers, coördinatoren, technici en presentatoren dagelijks sleutelen tot u de klinkende resultaten hoort, live via de radio of op elk gewenst tijdstip via onze app of website.

Afgelopen zomer vroegen we u te laten weten wat u van ons vond. Het aantal reacties viel mee, maar uw betrokkenheid en waardering voor de Concertzender zijn hartverwarmend en een steun in de rug. Een reactie uit Wallonië (!) belonen we met het standaardwerk-in-spe over Russische muziek van Arthur Olaf. Voor alle anderen geldt: ook deze maand is er weer een prijs-CD te winnen. Tot volgende maand!

 

 

iedere werkdag tot 6 november 2019

Thema: Hedendaags

Genre: Eigentijdse muziek

Componist van de maand: Knussen

De Engelse televisie maakt een documentaire over het London Symphony Orchestra en de fagottist van het orkest vertelt over zijn zeer getalenteerde zoon. De rest is geschiedenis: de 15-jarige jongen mag zijn pas gecomponeerde symfonie in première brengen in Londen en New York en tuimelt in één keer op het wereldtoneel. KnussenIn componist van de maand graag uw aandacht voor Oliver Knussen.

Emanuel Overbeeke stelde een programma samen dat de hele muzikale carrière van Knussen omvat en naast zijn composities ook aandacht schenkt aan Knussens dirigentschap. Zo kunt u luisteren naar het orkestwerk Flourish with Fireworks (1993), Knussens Hoornconcert (1994) en Knussens uitvoering van de Orkestvariaties van Igor Stravinsky uit 1961.

Na zijn vroege ontdekking bleef Knussen (1952-2018) open, speels en onbevangen naar de wereld kijken. Dat gold ook voor zijn bijdrage aan de eigentijdse muziek, die hij combineerde met vormen uit de Renaissance en vroege Middeleeuwen. Hij schreef stukken in de stijl van een vroeg-middeleeuws Organum, waaronder één voor het jarige Schönberg ensemble en een Fantasie waar hij zijn landgenoot Purcell parafraseerde.

Lees meer

 

 

Thema: Hedendaags

Genre: Opera

De duivel is verliefd: opera in de 20e eeuw

De Russische componist Alexander Vustin (1943) is een onbekende componist met een beperkt oeuvre. Maar zijn enige opera ‘De duivel is verliefd’ vormt daarop een uitzondering. Vustin schreef de opera naar een libretto van Vladimir Khachaturov, operadie zich weer liet inspireren door het gelijknamige werk van de zestiende eeuwse Franse schrijver Jacques Cazotte.

Vustin deed vijftien jaar over zijn opera en voltooide het werk in 1989. De handeling draait om Alvare, die samen met twee vrienden de duivel oproept. De laatste geeft gehoor aan de oproep en toont zich, eerst als kameel, dan als patrijshond en ten slotte als een sierlijke Biondetta (dat wil zeggen: een fraaie blondine). Alvare wil met haar trouwen maar haar eerst aan zijn moeder voorstellen. Op weg daarheen stoppen ze bij een bruiloft waar ze reeds als koppel worden gezien, zodat ze een gezamenlijke kamer in het hotel krijgen toebedeeld. Daar neemt Biondetta haar masker weg om hem aan haar ware identiteit te herinneren.

De opera ging pas eerder dit jaar (15 februari 2019) in première in het Stanislavski and Nemirovich-Danchenko Theater in Moskou. Er zijn nog geen opnames, of video’s beschikbaar.

Luisteren?
Wat ons betreft: zo snel mogelijk!

 

 

zondag 13 oktober 2019 en 'on demand'

Thema: Oude Muziek

Genre: Orgel

SchnitgerDe orgels van Arp Schnitger

In Orgelwerk, het Concertzenderprogramma over orgels, hoort u deze maand opnames van het festival ‘Schnitger Meets’ dat tussen 29 juli en 7 augustus 2019 plaatsvond in Groningen.

Het festival vond plaats naar aanleiding van het 300e sterfjaar van de vermaarde orgelbouwer Arp Schnitger (1648-1719), die ook in Groningen en Ommelanden veel orgels bouwde. Ook bestaat de Stichting Groningen Orgelland dit jaar een halve eeuw. De stichting zet zich in voor behoud en promotie van het Groninger orgelbezit. En u kunt zelf beluisteren waarom!

Het festival trok talrijke belangstellenden, orgeldocenten en -studenten uit de hele wereld. De Concertzender registreerde een groot aantal concerten en zendt deze de komende tijd uit. Daar zijn we al mee begonnen: de eerste uitzending van ‘Schnitger Meets’, het openingsconcert van Peter Westerbrink was te horen in Orgelwerk van 8 september.

Meer Orgelwerk luisteren?
De volgende uitzending is op zondag 13 oktober om 16:00 uur.

 

 

 

eerste dinsdag van iedere maand en 'on demand'

Thema: Klassiek

 

Geniale Muziekvrienden (Deel V): Mozart zoekt werk

Door Thijs Bonger

In de laatste Nieuwsbrief vertelde ik al iets over Mozarts hoopvolle verblijf in Berlijn in 1789. Dat leverde een paar compositieopdrachten op van de koning van Pruisen, maar niet de gouden bergen waaraan hij zo dringend behoefte had. Over de reis zelf heb ik het nog niet gehad. Dat doe ik nu, want er gebeurde onderweg zoveel op muzikaal gebied dat ik er eenvoudigweg niet omheen kan.

postkoetsMozart als lifter
Allereerst: de tegenvallende financiële opbrengst van Mozarts Berlijnse avontuur lag deels aan de reiskosten. Vergelijk maar: wij pakken de HSL of – enigszins schuldbewust- het vliegtuig om in een paar uur de afstand van circa 700 km tussen Wenen en Berlijn te overbruggen. In Mozarts tijd was daar uitsluitend de postkoets die, als alles meezat, een gemiddelde snelheid van 10 km per uur haalde. Reizen betekende destijds afzien en was stervensduur. Je deed er eeuwenlang over en je werd in de koets door elkaar geschud op de hobbelige en vaak modderige zandwegen. En dan moest je diverse keren in herbergen overnachten en eten. De heenweg was voor Mozart nog relatief goedkoop. Hij kreeg een lift kreeg van vorst Lichnowsky, die hij kende uit de vrijmetselaarsloge en die toch in Berlijn moest zijn. Lichnowsky heeft trouwens veel voor de muziek betekend omdat hij Mozart en Beethoven geld toestopte en de laatste veel compositieopdrachten gaf.

Tussenstop: Praag en Dresden
Mozart zat financieel dus echt aan de grond. Daarom bleven Lichnowsky en hij ook telkens een paar dagen in de steden die ze aandeden. Dan kon Mozart een centje bijverdienen door een paar concerten te geven.

Lees meer

 

vóór 25 oktober 2019

Thema: Klassiek

 

prijsvraagPrijsvraag

Vorige maand vroegen we u voor wie Louis Andriessen zijn werk ‘To Pauline O’ schreef. Het antwoord: voor de hoboïste Pauline Oostenrijk. Drie inzenders uit Driebergen, Leeuwarden en Purmerend ontvangen voor hun goede antwoord de prijs-CD met muziek voor kleinere bezettingen van Louis Andriessen. Gefeliciteerd!

Deze maand gooien we het over een andere boeg. De vraag: voor welk instrument schreef Antonín Dvořák zijn ‘Klid’? Stuur uw antwoord voor 25 oktober naar Concertzender Prijsvraag.

Te winnen valt het Dvorák Album van Yo-Yo Ma, The New York Philhamonic o.l.v. Kurt Masur & The Boston Symphony Orchestra olv Seiji Ozawa. Verschenen bij Sony Classical [SK 92858].

 

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: info@concertzender.nl

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie:
Koen Croese
Vertaling:
David Young
Tim Newman
Techniek:
Ronald Visser

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt begin november.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.