Programmagids Word Vriend Luister Live

Nieuwsbrief april 2022Lees de online nieuwsbrief in uw webbrowser

 

Laatste donderdag van iedere maand vanaf 26 april

Thema: Hedendaags

Genre: Pop

Gorillaz – een serie over (post-) moderne muziekmeesters

gorillaGorillaz is een virtuele popband. Het was niet het eerste fictieve muzikale project, maar inmiddels wel het langst bestaande, want het uit 1998 daterende project van Damon Albarn en Jamie Hewlett bestaat al ruim twintig jaar. Jordy de Muijnk volgt de band vanaf het prille begin en maakte met Koen Croese voor de Concertzender een documentaire van zeven delen.

Muziek die u niet dagelijks hoort, zeker niet op de Concertzender. En zo hoort het ook, want we verrassen u graag. De komende maanden elke laatste donderdag van de maand: Gorillaz in de studio.

Jonge Gorillaz
In april maakt u kennis met het prille begin. We starten met de voorloper van Gorillaz: de band Blur. We duiken in het verleden van triphop, een muziekstijl die nauw verbonden is met Bristol en de beginjaren van Gorillaz aan het einde van de jaren 80 en het begin van de jaren 90. We besteden dan ook aandacht aan andere groepen zoals Lamb, Massive Attack en Portishead. En we eindigen waar Gorillaz begon: met hun titelloze debuut uit 2001.

Luisteren:
Vanaf 26 april elke laatste donderdag van de maand tussen 22:00 en 23:00 uur.

 

 

Weekdagen vanaf donderdag 7 april

Thema: Klassiek

 

 

Stravinsky in de schijnwerper

Igor Stravinsky (1882-1971) geldt als een van de grootste, zoniet de allergrootste componist van de twintigste eeuw. Die status verkreeg hij vlak voor de Eerste Wereldoorlog, toen in Parijs drie balletten op Russische onderwerpen in première gingen. Maar die status had hij niet meteen. Voordat hij in Parijs furore maakte schreef Stravinsky in Rusland werk dat wel aandacht kreeg, Igor Stravinskymaar hem nog niet op een voetstuk plaatste.

Zangerszoon
Stravinsky, zoon van een zanger bij het Maryinsky theater in Sint Petersburg, studeerde compositie bij Rimsky-Korsakov en trad in de voetsporen van Russische voorgangers als Borodin, Glazoenov en Skrjabin. We laten deze maand onder meer een Chant funèbre voor orkest horen, dat Stravinsky schreef ter gelegenheid van zijn leraar Rimsky-Korsakov. Saillant detail: het werk raakte zoek en dook pas in 2015 op.

Balletten
Stravinsky brak door met de Ballets Russes waarmee hij het Parijse publiek in aanrakng wilde bracht met de nieuwste Russische muziek. Eerste succes: De vuurvogel (1910). Het succes ervan bracht Stravinsky en choreograaf Sergej Diaghilev ertoe een tweede ballet te maken. Dat werd in 1911 Pétrouchka, opnieuw een groot succes. Ook als orkestwerk sloeg het enorm aan. Toen Stravinsky ongeveer tien jaar later in geldnood zat, vroeg de pianist Arthur Rubinstein hem of hij het ballet wilde omwerken voor piano. Dat deed Stravinsky, tot grote blijdschap van Rubinstein die het daarna vele malen speelde. Ook andere pianisten voerden het vaak uit en het werd een van de meest gespeelde twintigste-eeuwse pianocomposities.

Lees meer

 

Zaterdag 30 april

Thema: Jazz

 

 

Internationale Jazz DagTijd voor IJD

IJD? Jawel: de Internationale Jazz Dag. Op de laatste dag van april besteedt de Concertzender er aandacht aan.

Gewoon luisteren dus, de 30e. Maar dat was u toch al van plan.

 

 

 

 

 

 

Zondag 3 april

Thema: Hedendaags

 

 

De os in de Oekraïne

cover Een os op het dakDe Os in tijden van oorlog. Zondag 3 april is de zevenendertigste aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht.

Nog altijd woedt de oorlog tegen Oekraïne in volle hevigheid. Zondag 3 april klinkt in dit programma wederom uitsluitend muziek van Oekraïense componisten. Te beginnen met het Klarinetconcert van Bohdana Frolyak (1968). Zij werd geboren in Vydyniv, een plaatsje in het zuidwesten van Oekraïne. Ze kreeg haar eerste muzieklessen van een dorpsonderwijzer die zelf in Warschau had gestudeerd. Frolyak studeerde compositie aan het Conservatorium van Lviv en volgde daarna ook nog enkele cursussen hedendaagse muziek en jazz aan het Conservatorium van Kraków in Polen.

Donbas
Anna Korsun werd in 1986 geboren in Donetsk, een stad in de Donbas-regio. Zij studeerde compositie aan het Conservatorium van Kyiv en aan de Hochschule für Musik in München, waar ze in 2012 haar masterstudie afrondde bij Moritz Eggert. Ze heeft een heel eigen muziektaal en won al vele prijzen, waaronder de Gaudeamus Award in 2016. Sinds 2018 is ze docent compositie aan het Conservatorium van Amsterdam. Van haar klinkt vandaag een live opname van Marevo, gemaakt tijdens een benefietconcert voor Oekraïne op 10 maart 2022

Lees meer

 

On demand

 

 

 

Webinars bij Huismuziek

Huismuziek, vereniging voor muziek en instrumentenbouw, is opgericht in 1951 met als doel zoveel mogelijk mensen te laten samenspelen en zingen. logo HuismuziekSinds mei 2020 boden zij al 84 webinars aan, over onderwerpen zoals de koormuziek van Glass, Pärt en Vasks en onderwerpen als: componeren, Noord-Indiase klassieke muziek, het gebruik van digitale bladmuziek en zingen met een loopstation.

Een royale bron van informatie over elk aspect van muziek en muziek maken die we van harte aanbevelen. De online sessies zijn live te volgen. Alle bijeenkomsten beginnen om 20:00 uur en duren 60 minuten.

De komende webinars zijn:

  • Van muziekdoos tot CD – de geschiedenis van opnames
    Mimi Mitchell, 25 april
  • Cristobal de Morales, Spaans vuur in de 16e eeuw
    Enrique López-Cortón, 9 mei
  • Lezen uit oude notatie
    Sascha Mommertz, 23 mei
  • Improviseren in klassieke ensembles
    Robert de Bree, 15 juni
  • Oefenrecepten
    Bart Spanhove, 22 juni

Lees meer

 

 

 

 

 

logo ConcertzenderMaak werk van je liefde voor muziek: bij de Concertzender

Bij de Concertzender werken bijna 200 onbezoldigde professionals en vrijwilligers om dagelijks en rond de klok muziek te laten klinken. Natuurlijk zijn er de programmamakers, technici en presentatoren die onze programma’s maken, maar ook een tekstschrijver voor ons opname-archief, twee dames die de gegevens van onze donateurs beheren, een grafisch vormgever en twee producenten voor Concertzender Live.

Sommigen doen dat vanuit huis. Anderen komen langs in de studio in hartje Utrecht. Voor vrijwilligers zijn er heel diverse klussen bij de Concertzender! Op www.concertzender.nl/vacatures vind je ze allemaal.

We zoeken versterking:

  • Een coördinator Klassieke Muziek, die de programmering van de Klassieke Muziekprogramma’s verzorgt. Als de muziek tussen 1750 en 1945 jouw passie is én je leiding kan geven aan de eigenzinnige programmamakers, horen we graag van je.
  • Bij het wekelijkse programma Concertzender Actueel kun je aan de slag als redactie-assistent.
  • En om nog meer luisteraars naar de Concertzender te krijgen, zetten we volop in op de social media. Ben jij degene die uitblinkt in creatieve content? Meld je dan aan als PR-medewerker.

 

appbanner

Colofon

Concertzender
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
T: 030 231 20 96
E: concertzender info

FacebookTwitterYouTube

Privacyverklaring
Redactie en samenstelling:
Koen Croese
Techniek en vormgeving:
Ronald Visser

 

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief van de Concertzender verschijnt eind april / begin mei.

Houd intussen ook onze website in de gaten voor actueel nieuws.

 

Help ons te blijven uitzenden

Draagt u de Concertzender een warm hart toe en bent u nog geen donateur?

Meld u dan nu aan als donateur of Stort eenmalig.

Afhankelijk van het gedoneerde bedrag krijgt u:

  • een rondleiding bij de studio en de redactie
  • een cd van de Concertzender met Young Dutch Performers
  • 2 kaartjes voor het jaarlijkse concert met lezing

Bent u al donateur, maar heeft u vrienden of kennissen die ons nog niet steunen?

Meld uw kennis aan voor onze nieuwsbrief en attendeer hem of haar op de verschillende mogelijkheden om te doneren.