Kent u ons programma Panorama de Leeuw al? Muziekpubliciste Thea Derks neemt u mee door de recente muziekgeschiedenis van de moderne klassieke muziek in Nederland. Dat doet zij aan de hand van haar biografie over componist en dirigent Reinbert de Leeuw: Reinbert de Leeuw, mens of melodie.Reinbert de Leeuw en Sofia Goebaidoelina

We zijn inmiddels aanbeland bij aflevering 35; voorgaande afleveringen kunt u via onze site terugluisteren.

In deze aflevering bevinden we ons in de VS van de jaren ‘90. Van 1994 tot en met 1998 is Reinbert de Leeuw leider van de afdeling moderne muziek aan de vermaarde zomeracademie in Tanglewood. Hij verlegt de nadruk van de academische, zogenoemde ‘uptown’ muziek naar meer toegankelijke ‘downtown’ muziek. We besteedden hieraan al aandacht in aflevering 34.

Met het hem kenmerkende vuur, breekt hij een lans voor het werk van bevriende componisten. Zo nodigde hij in 1997 Sofia Goebaidoelina uit als ‘composer in residence’. Een jaar later vraagt hij liefst twee componisten naar Massachusettes te komen: Mauricio Kagel en Henri Dutilleux.

Dat leidt tot memorabele concerten en een kleine aanvaring met de Japans-Amerikaanse dirigent Seiji Ozawa, hoofd van Tanglewood.

Panorama de Leeuw XXXV: Tanglewood (2)

Uitzending: woensdag 4 oktober 21:00-22:00 uur

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Muziekweb Gemeente Utrecht dioraphte Fentener van Vlissingen fonds kfHein fonds Elise Mathilde Salto Prins Bernhard Cultuurfonds