Elke tweede maandag van de maand wordt bij de Concertzender tussen 19:00 en 20:00 uur het programma Orgelwerk uitgezonden. In dat programma aandacht voor historische orgels en de daarbij passende muziek. In de afgelopen tijd is er aandacht besteed aan onbekende orgels in de Provincie Groningen.

In maart van dit jaar is er een nieuwe serie gestart met aandacht voor de orgels in Noord-Duitsland. Net als in Groningen treffen we ook in Noord-Duitsland een schat aan fraaie historische orgels aan. Het oudste orgel daaronder is het Gotische orgel van Rysum.

Daarnaast treffen we veel orgels uit de renaissance- en barokperiode aan. Het gaat dan om orgels uit zowel de kleine dorpskerken als de grote stadorgels. het orgel van UttumDe instrumenten die vaak met zorg zijn gerestaureerd, klinken zeer authentiek en zijn uitermate geschikt om de muziek van de vroege componisten zo historisch mogelijk uit te voeren.

Arp Schnitger

De orgels van de vermaarde orgelbouwer Arp Schnitger zijn in deze serie ruim vertegenwoordigd.

Op maandag 10 juli horen we in Orgelwerk een fraai orgel in het plaatsje Uttum in Ostfriesland. Rond 1655 bouwde een ons tot nu toe onbekende bouwer dit bijzondere instrument. Organisten Harald Vogel en Sietze de Vries spelen werken van onder meer Scheidemann en Sweelinck.

Meer informatie over Orgelwerk van 10 juli vind u hier.

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Muziekweb Gemeente Utrecht dioraphte Fentener van Vlissingen fonds kfHein fonds Elise Mathilde Salto Prins Bernhard Cultuurfonds