DreamScenes is een nieuw maandelijks programma, dat wordt uitgezonden op elke tweede zondagavond van de maand om 20:00 uur (en uiteraard daarna 'on demand' beschikbaar).

De naam verraadt al waar het in dit programma om gaat: een maandelijks droomlandschap van ambient soundscapes, experimentele elektronica en modern-klassieke muziek (én aanverwante genres, want het gaat om de sfeer en niet om de grenzen) in een ononderbroken mix. Dat laatste om de ‘dromerige’ sfeer niet te verstoren: de details van alle uitgezonden muziek zijn, zoals gebruikelijk, op de Concertzender-site terug te vinden.DreamScenes logo

Spanning en ontspanning

Verwacht overigens niet dat het programma uitsluitend zal bestaan uit rustgevende, zachte klanken: tenslotte bestaan er ook spannende dromen en nachtmerries. Juist door de afwisseling van spanning en ontspanning is het een heerlijke gelegenheid om al luisterend weg te dromen. En dat hoeft niet per se diep in de nacht: dagdromen kun je tenslotte op elk moment!

Ambient-mixen

DreamScenes wordt samengesteld door Peter van Cooten. Hij deed in het verleden radio-ervaring op bij de NPS/VPRO waar hij voor het radioprogramma Supplement regelmatig (ambient-)mixen aanleverde. Voor Radio 6 stelde hij met collega Arno Peeters het programma Folio samen. Inmiddels runt hij al meer dan elf jaar zijn persoonlijke weblog ambientblog.net, internationaal bekend bij veel ambient-/elektronicaliefhebbers. De serie DreamScenes is al enige tijd onderdeel van dit weblog, maar wordt nu dus ‘gepromoveerd’ tot een echt radioprogramma, dat speciaal voor de Concertzender wordt samengesteld.

Verstilde muziek

Peter merkt een sterk toenemende belangstelling voor verstilde muziek (waaronder ambient), mogelijk als reactie op de hectische tijden in de samenleving op dit moment. Maar misschien ook, omdat luisteraars steeds meer in aanraking komen met het ‘atmosferische’ genre door film- en game-soundtracks. Met dit programma hoopt hij bestaande liefhebbers van het genre te voorzien van tips, maar ook luisteraars, die er nog niet mee bekend zijn, kennis te laten maken met deze muzieksoorten.

De eerste uitzending van DreamScenes was zondagavond 9 juli, om 20:00 uur, hier terug te beluisteren. Daarna maandelijks op elke tweede zondagavond.

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Muziekweb Gemeente Utrecht dioraphte Fentener van Vlissingen fonds kfHein fonds Elise Mathilde Salto Prins Bernhard Cultuurfonds