Geen dag zonder Bach aflevering 400

 

Op vrijdag 23 september om 13:00 uur is Geen dag zonder Bach alweer toe aan de 400e aflevering! Na de Bach-favorieten van programmamaker Govert Jan Bach, presentator Joop van Zijl en coördinator Irene Stolp is het dit keer de beurt aan de editor van ons Bachprogramma.

Hij vertelt: “Het is altijd een bijzonder schouwspel, het opnemen van een nieuwe week van Geen dag zonder Bach in de studio van de Concertzender in Utrecht, vakkundig verscholen achter de gevel van Theater Kikker aan de Ganzenmarkt.” Hans Meerman en Joop van Zijl

Altijd als eerste

“De makers van Geen dag zonder
Bach
komen onopvallend bij het
pand aan. Benno Wormgoor is op donderdag altijd de eerste, omdat
hij eerst van alles nog moet doen voordat hij 's middags de opname
doet van weer een nieuwe week
met Bach. De volgende is Irene
Stolp, die als coördinator Oude
Muziek altijd een drukke dag bij
de Concertzender heeft.

En kort na de middagpauze duiken
ook de gestalten op van Govert Jan Bach en van Joop van Zijl. Alsof ze in een verhaal van Harry Potter zitten en op een station tussen twee perrons door de muur lopen, verdwijnen de hoofdpersonen zonder ook maar om te kijken door de verborgen deur. Het goed bewaarde geheim wordt alleen verraden door een klein stickertje bij de bel. We zijn hier bij de Concertzender.”

Fellowship of Bach

“Ik maak dit schouwspel meestal niet mee, omdat ik in het laatste gedeelte van het proces zit, de montage van de programma's. Ik krijg dan de opgenomen teksten die Joop van Zijl als geen ander kan inspreken. En met de muziek, die ik van Govert Jan Bach krijg, maak ik daar later de afleveringen mee. Al 400 afleveringen hebben we op die manier gemaakt. Het is best een intensief programma om te maken. Met voor iedereen weer andere deadlines. Dat voelt soms als een zware druk. Maar ook weer bijzonder dat ons team het steeds weer lukt om mooie afleveringen te maken, een dynamisch proces. En een voorrecht om dit met elkaar te mogen doen. Als een soort Fellowship of Bach.

Dit keer ben ik er ook bij. Omdat we aanbeland zijn bij de 400ste aflevering van Geen dag zonder Bach, leek het programmamaker Govert Jan Bach leuk als Joop van Zijl mij nu eens aan de tand zou voelen. Wie is die geheimzinnige editor? Wat is zijn connectie tussen de symfonische rockband Yes en het werk van Bach? Waar kennen Joop en hij elkaar van?

Nou goed, ik mocht ter gelegenheid van de 400ste aflevering van Geen dag zonder Bach een keertje het programma ook zelf samenstellen. Luister maar…”

Uitzendingen:

  • vrijdag 23 september 2016, 13:00 – 14:00 uur
  • vrijdag 30 september 2016, 13:00 – 14:00 uur

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Gemeente Utrecht Salto Prins Bernhard Cultuurfonds