Gaudeamus Muziekweek: onze tips, concertopnamen en radioLAB

 

Van 7 t/m 11 september a.s. is het weer zover. De Gaudeamus Muziekweek gaat op diverse locaties in Utrecht van start. De Gaudeamus Muziekweek is een begrip voor de liefhebbers van nieuwe muziek. Tijdens het festival horen we muziek van vandaag én morgen.

Op het openingsprogramma staat Up-Close  van Michel van der Aa (winnaar Gaudeamus Award 1999) op het programma. Met dit multidisciplinaire werk heeft Van der Aa het celloconcert nieuw leven ingeblazen. Op volstrekt unieke wijze smeedt hij zijn muziek samen met film. Wat zien en horen we? Is het muziektheater, filmmuziek of een video-opera? In ieder geval is het een virtuoos concert voor solo-cello en strijkersensemble in een overrompelende multimediale ervaring. Voor Up-Close, dat hij speciaal schreef voor Amsterdam Sinfonietta, ontving Van der Aa in 2013 de prestigieuze Grawemeyer Award.

Naast werk van der Aa staan composities van Kate Moore en Maxim Shalygin, Hugo Morale en Jörg Widmann van op het programma. Uitvoerenden zijn Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson, Kaori Yamagami, cello en Slagwerk Den Haag.

Competitie

Maar bij de Gaudeamus Muziekweek draait het niet alleen om muziek van gevestigde componisten. Natuurlijk is er de competitie voor componisten tot 30 jaar. Dit jaar zijn dat: James O’Callaghan uit Canada, David Bird uit de V.S., Shih-Weilo uit Taiwan, Giulio Colangelo uit Italië en Anthony Vine uit de V.S. De Concertzender neemt hier ruim tien concerten op. Het werk Ob-literate van Zeno van den Broek en Gagi Petrovic wordt op donderdag 8 september op intieme wijze gepresenteerd in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Dit werk namen wij eerder op in de Nicolaïkerk in Utrecht en zullen we in de loop van september uitzenden op de Concertzender.Bellyhorn

radioLAB: Dianne Verdonk

In september presenteert de kunstenares en musician-in-
residence Dianne Verdonk haar geluidsobject Bellyhorn tijdens
de Gaudeamus Muziekweek. Deel-
nemers aan de radioLAB-workshop mogen Dianne interviewen en
vragen stellen over haar werk. En natuurlijk ervaren wat die Bellyhorn
zo bijzonder maakt!

radiokitz radioLAB met Dianne Verdonk

Zaterdag 10 september, 13:00 uur, 14:00 uur en 15:00 uur.
TivoliVredenburg, projectruimte bij Cloud Nine.

Deelname is gratis, opgeven kan via radiokitz@concertzender.nl.

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Gemeente Utrecht Salto Prins Bernhard Cultuurfonds