Acoustic Roots: RaagMala Suite

 

Op vrijdag 10 juni kunt u weer een opname van Acoustic Roots in de Kargadoor aan de Oudegracht in Utrecht bijwonen. Ditmaal hebben we RaagMala Suite als gast. De uitzending van deze
opname is een week later op vrijdag 16 juni.
RaagMala Suite

RaagMala Suite is een compositie gebaseerd op de klassieke Indiase raga-muziektraditie. Een raga bepaalt de schalen of modes die de muzikant mag gebruiken, maar ook de manier van spelen.

De rode draad in de Indiase
klassieke muziek is het vinden van
de balans tussen de vastgelegde en
de vrije muzikale elementen. Het is aan de artiest om de verhoudingen tussen het gecomponeerde aspect en de improvisaties in stand te houden. In de Indiase muzikale cultuur is een groot aantal raga’s gewijd aan verschillende emoties en hun variaties. Raga’s bieden talloze mogelijkheden voor muzikale interpretatie.

De Suite is gecomponeerd door drie Amsterdamse musici met verschillende culturele achtergronden: Marynka Nicolai-Krylova, Avi Kishna en Maxim Chapochnikov. De Suite bestaat uit vijf raga's. Samen vormen ze een cyclus (Liefde-Blijheid-Woede-Verdriet-Vreedzaamheid). De titel RaagMala Suite komt van het begrip Raagmala (rāgmālā), dat is een term in Indiase muziek die letterlijk staat voor Ketting van raga’s. RaagMala Suite is een improvisatorische conversatie tussen de vleugel, het traditionele Indiase instrument sarod en elektronica met etnische percussie.

De muziek van RaagMala Suite doet een beroep op de emoties. Van nature hebben de Indiase raga's een sterk meditatief karakter. Luisteraars duiken in de muziek en worden geconfronteerd met hun eigen innerlijke wereld. Er ontstaat een subtiele binding, een uitwisseling tussen de musici en het publiek. Deze binding kan de uitvoering zelfs inhoudelijk beïnvloeden.RaagMala Suite - Maxim Chapochnikov

De muziekstijl van RaagMala Suite is moeilijk te definiëren. De makers van RaagMala Suite worden geïnspireerd door Oosterse (Indiase) muziek-
principes, Westerse neo-klassieke muziek, impressionistische muziek
uit het begin van de 20ste eeuw en moderne elektronica. Het geluid is vers en innovatief en de interpretatie van de raga’s is alles behalve conventioneel.

Bezetting:

  • Marynka Nicolai-Krylova - piano
  • Avi Kishna - sarod
  • Maxim Chapochnikov - percussie, elektronica

Voor meer informatie en videoclips:

http://imperceptibleart.eu/raagmalasuite

https://www.youtube.com/watch?v=_eevQIlis_M

RaagMala Suite is vrijdag 10 juni 2016 om 20:15 uur te gast in Acoustic Roots. Het programma wordt opgenomen in de Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht. Er is plek voor een beperkt aantal bezoekers en kaartjes hiervoor à € 5 zijn te bestellen bij De Kargadoor of te verkrijgen aan de deur.

De opname wordt uitgezonden op vrijdag 17 juni 2016 van 21:00 – 22:00 uur bij de Concertzender.

 

Concertgebouw

CZ partners

 

 

Greenhost Stichting Educatie en Culttuur RTV Utrecht Gemeente Utrecht Salto Prins Bernhard Cultuurfonds