‘Britten & Tijdgenoten’ in De Vorige Eeuw

 

In de opening van de vorige Nieuwsbrief is het al opgemerkt:
dit jaar wemelt het van de herdenkingen. Een daarvan is van
de 100e geboortedag van Benjamin Britten, de ‘Toonsmid uit Lowestoft’.
Om dit mee te vieren, kunt u in ons programma De Vorige Eeuw
al sinds 5 februari naar een serie luisteren waarin de muziek van Britten wordt afgezet tegen die van tijdgenoten.
U hoort bijvoorbeeld waar Alban Berg mee bezig was toen Britten de première beleefde van zijn Hymn to the Virgin. Of wat Varèse, Copland en Dallapicolla deden toen Britten aan zijn opera Peter Grimes werkte.

De bedoeling is om daarmee een beeld te schetsen van de muziek die al dan niet bewust mee-resoneerde in het scheppende hart van deze niet onomstreden moderne meester. Ook levert het contrasten op die ervoor zorgen dat het geen topzwaar programma wordt. Want de muziek van Britten wordt nogal eens een ‘acquired taste’ gevonden – hij is niet direct een componist die je alles cadeau geeft. Daarbij komt de keuze van tijdgenoten uit een deskundige bron: The Cambridge Companion, onder redactie van Mervyn Cooke.

Benjamin BrittenSerieuze muzikale ambities

In de eerste afleveringen zit veel jeugdwerk, want Britten liet al vroeg merken dat hij serieuze muzikale ambities had. Voor hij als 17-jarige zijn opleiding aan het Londense Royal College of Music begon, had hij al ruim 700 composities geschreven.

Sleutelwerken

De serie verloopt verder chronologisch, en probeert naast sleutelwerken ook de minder vaak gespeelde stukken te laten horen.
Waar mogelijk staan er in de programmagids verwijzingen naar bronnen op internet – over Britten zelf of over werk van een tijdgenoot
uit dezelfde uitzending. Zo zat in aflevering 2, naast een bewerking van Brittens onuitgegeven Rondo Concertante, een uitvoering van Stravinsky’s Psalmensymfonie. In de gids werd toen verwezen naar een filmpje met dirigent Ed Spanjaard, die aan de piano enkele fragmenten uit de Psalmensymfonie analyseert. Internet op zijn best, en prachtig dat we het via de Concertzender met elkaar kunnen delen.

Waar zo’n herdenking al niet goed voor is – thanks Ben!

Uitzending

  • vanaf 5 februari
  • elke eerste dinsdag van de maand
  • van 20.00 tot 21.00 uur
eerstvolgende uitzending: dinsdag 7 mei.