Cd van de maand: ‘Gerry Mulligan and The
Concert Jazz Band at the Village Vanguard’

 

Op het in heruitgaven gespecialiseerde label Poll Winners verscheen de cd ‘At the Village Vanguard’ met live-opnamen uit 1960 en ’61 van The Gerry Mulligan Concert Jazz Band.

Gerry Mulligan (zie foto) werd geboren in 1927 in New York en overleed in 1996. Hij was behalve een fameuze baritonsaxofonist ook een verdienstelijk pianist en klarinettist. Ook verwierf hij grote bekendheid door zijn arrangementen en composities voor onder anderen Miles Davis.

In de periode 1960-64 was Mulligan actief met zijn Concert Jazz Band, waarmee hij het oude bigbandgenre nieuw leven in wilde blazen.

Village Vanguard
Deze heruitgave koppelt de eerste en de derde lp van deze 13-koppige bigband aan elkaar. Het gaat om live-opnamen; en die zijn precies zoals liveconcerten moeten zijn: langere nummers met veel ruimte voor de diverse solisten. Zo krijgt de klassieker Body And Soul een gloedvolle uitvoering met solo’s van Mulligan en trombonist Bob Brookmeyer. Of in de standard ‘Come Rain Or Come Shine’, waarin trompettist Clark Terry met Mulligan de show steelt. Kortom: een perfecte weergave van waar dit orkest live toe in staat was.

Bonus
Als een bonus heeft Poll Winners de derde plaat - ‘A Concert in Jazz’ - uit 1961 aan deze cd toegevoegd. Deze opname is gemaakt in Webster Hall, maar zonder publiek. Bijzonder is dat een aantal arrangeurs speciaal voor deze ‘date’ een aantal composities aanleverde. George Russell herschreef ‘All About Rosie’ en John Carisi bewerkte ‘Israel’: een stuk dat Mulligan al in 1949 met Miles Davis opnam.

Het orkest is in bloedvorm en werkt zich zonder problemen en met precisie door de arrangementen heen. Het enige verschil met de Vanguard-opnamen is dat trompettist Clark Terry vervangen is door Doc Severinsen. Voor iedereen die van bigbandjazz houdt, is dit een welkome heruitgave van een opmerkelijk orkest.

 

Concertzender websiteConcertzender websitesend e-mail